Ο Αλέξης Τσίπρας μνημονεύει τον Λουκιανό Κηλαηδόνη (vd)

Στον «χαρισματικό μουσικοσυνθέτη» και «ιδιαίτερο άνθρωπο» Λουκιανό Κηλαδηδόνη αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Twitter.

Μάλιστα, η ανάρτηση του πρωθυπουργού συνοδεύεται και από συνέντευξη του ιδίου, στο πλαίσιο ενός κύκλου τεσσάρων ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τον Λουκιανό». Το σχετικό αφιέρωμα ετοίμασε η ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του δημοφιλούς τραγουδοποιού.

Το Tweet του πρωθυπουργού

«Ένας χρόνος από το θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη, ενός καλλιτέχνη που αγάπησε και τραγούδησε τις γειτονιές της Αθήνας όσο λίγοι. Ο Λουκιανός ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος που εξέπεμπε σεμνότητα, ευγένεια και άφησε μοναδικό στίγμα στη μουσική ζωή του τόπου», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στο Twitter.

Η συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ

«Ο Λουκιανός υπήρξε ένας χαρισματικός μουσικοσυνθέτης αλλά και ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, που κατάφερε να αφήσει το δικό του ξεχωριστό στυλ στη μουσική ζωή του τόπου. Χρησιμοποίησε ελληνικό στίχο, αλλά με ιδιαίτερο χιούμορ και ευαισθησία, ιδιαίτερη ευφυΐα. Όμως πάνω απ’ όλα, ήταν ένας άνθρωπος που εξέπεμπε σεμνότητα, ευγένεια, ευαισθησία. Ένας ευαίσθητος άνθρωπος», σχολιάζει αρχικά ο πρωθυπουργός στο ντοκιμαντέρ.

Αναφέρει, μάλιστα, ότι δεν είχε την τύχη να τον γνωρίσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τον γνώριζε από τα τραγούδια του, προερχόμενος ο ίδιος από μια νεότερη γενιά. “Αλλά γενιές και γενιές μεγάλωσαν με τα τραγούδια του», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι τον είχε γνωρίσει ως υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας. «Ο Λουκιανός βεβαίως τραγούδησε πολύ τις γειτονιές της Αθήνας, έγραψε γι’ αυτές, τις αγάπησε…», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ για τη γνωριμία τους στο «Πατάρι», στο Μεταξουργείο, είπε: “Θυμάμαι το σπινθηροβόλο βλέμμα ενός μοναχικού καουμπόι, με τα Gauloise τα άφιλτρα που το ένα έσβηνε το άλλο άναβε. Ένας άνθρωπος γεμάτος ζωή μέχρι το τέλος”.

«Ενδιαφέρον για την Αθήνα και την Αριστερά»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, πως ο Λουκιανός Κηλαηδόνης έδειχνε «μεγάλο ενδιαφέρον και για την πόλη της Αθήνας, αλλά και για την Αριστερά” και πως «συνεχίζει και αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερο κίνημα που δημιούργησε: Το κίνημα των ανθρώπων που σκέφτονται, που με ιδιαίτερη ευφυΐα και χιούμορ αντιμετωπίζουν τη ζωή και τις δυσκολίες της και τις αναποδιές της αλλά και τις θετικές της πλευρές».

Όσον αφορά τη μουσική του, σχολίασε ότι «θα μας συντροφεύει για πάντα, γενιές και γενιές, αλλά και για τις επόμενες γενιές, γιατί έχει κάτι να πει, αλλά και για όσους τον γνώρισαν ήταν ένας μοναδικός άνθρωπος».

Το… κίνημα χωρίς γραβάτα

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός αναφέρεται και σε μία άλλη πτυχή της προσωπικότητας του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

“Ο Λουκιανός ήταν ένας άνθρωπος που, παρότι εξέπεμπε σεμνότητα, ευγένεια, ντυνόταν πάρα πολύ ωραία, χωρίς να βρίσκεται μέσα στο καλούπι του καθωσπρεπισμού και υπ’ αυτή την έννοια ήταν ο πρώτος διδάξας του κινήματος χωρίς γραβάτα, αλλά ταυτόχρονα ποτέ του το ντύσιμο του δεν ήταν ατημέλητο ή κακό», ανέφερε, εξηγώντας ότι υπ’ αυτή την έννοια έγινε κι ο ίδιος στην πορεία “ένας ακόλουθος αυτού του κινήματος”.

Η αναφορά στην Κυψέλη

«Επίσης, γνωρίζω πολύ καλά ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια περιοχή που κι εγώ αγαπώ, το Κέντρο της Αθήνας, την περιοχή της Κυψέλης, μια περιοχή που ιδίως στη δεκαετία του ‘60 κακοποιήθηκε βάναυσα από την άναρχη οικοδόμηση, την αντιπαροχή, αλλά μια περιοχή που παραμένει ακόμα και σήμερα να έχει πολλές μικρές γλυκές γωνιές, για τις οποίες ο Λουκιανός τραγούδησε», πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας.

«Και ίσως όταν κανείς θα περπατά για χρόνια από δω και στο εξής σ’ αυτές τις περιοχές τα καλοκαιρινά βράδια που μυρίζει το γιασεμί, θα τραγουδά τα τραγούδια του και θα τον θυμάται», συμπλήρωσε.