Ο «λαβύρινθος» για το «ξέπλυμα» της Novartis

Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου

Ο “λαθύρινθος” για το “ξέπλυμα” της Novartis! Ως «οχήματα» για την πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis διάφορες εταιρείες μέσων ενημέρωσης αλλά και δημοσίων σχέσεων όπως αναφέρουν τα έγγραφα του FBI που απεστάλησαν στην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, σύμφωνα με πληροφορίες του «politik.gr».

Τα έγγραφα αναφέρουν μία σειρά από εταιρείες, καθώς επίσης και συγκεκριμένα πρόσωπα που συνδέονται με αυτές, οι οποίες σύμφωνα με τις έρευνες των Αμερικανών χρησιμοποιήθηκαν για τις δωροδοκίες και το ξέπλυμα χρήματος. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για εννιά εταιρείες, καθώς επίσης και συνδεόμενα με αυτές πρόσωπα, για τα οποία περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαν για λογαριασμό της Novartis.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα του FBI, προκειμένου να πληρώνονται οι γιατροί με αντάλλαγμα κατευθυνόμενες συνταγογραφήσεις προωθούσαν κάποια ερωτηματολόγια τα οποία συμπληρώνονταν από τους γιατρούς και ελάμβαναν χρήματα. Εκτός από τους γιατρούς, χρήματα λάμβαναν αρθρογράφοι αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα πάντα με το FBI. Το ξέπλυμα γινόταν μέσω μικρών εταιρειών.

Ο «λαβύρινθος» για το «ξέπλυμα» της Novartis

«Μια κοινή πρακτική για τους γιατρούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους και αρθρογράφους και την δωροδοκία τους ήταν να επιλέγουν μικρής αξίας εταιρείες ως πωλητές για ξέπλυμα χρήματος» αναφέρουν τα έγγραφα του FBI.

 

Κυρίως χρησιμοποιούμενο «όχημα» για τις δωροδοκίες ήταν «οι εταιρείες εκδηλώσεων και δημοσίων σχέσεων». Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η ομάδα προσφοράς παρουσίαζε στο Φρουζή τα αποτελέσματα και τις συστάσεις των ερωτηματολογίων και ο Φρουζής τα ενέκρινε. Σε ότι αφορά στους αρθρογράφους οι δύο τρόποι για να πληρώνονται «ήταν να τιμολογούν για υπηρεσίες και να δίνουν μαύρα χρήματα σε αυτούς».

Οι «καθαρές» μέρες για καταστροφή εγγράφων

Εκτός από τον τρόπο δωροδοκιών και ξεπλύματος, τα έγγραφα του FBI περιγράφουν και πως υπάλληλοι της Novartis κατέστρεφαν συγκεκριμένα στοιχεία. Οι εργαζόμενοι λάμβαναν οδηγίες προκειμένου να καταστρέψουν συγκεκριμένα έγγραφα από το τμήμα πληροφορίας και τεχνολογίας. Οι «καθαρές μέρες» ξεκίνησαν να συμβαίνουν μία φορά το χρόνο και στη συνέχεια επεκτάθηκαν δύο ή τρεις φορές σε ετήσια βάση.

 

Οι διευθυντές του τμήματος πληροφορίας της τεχνολογίας πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο και κατηύθυναν τους εργαζομένους στην καταστροφή συγκεκριμένων στοιχείων. Οι εργαζόμενοι λαμβάναν μάλιστα και email το οποίο είχε τίτλο «καθαρή ημέρα» και σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα έγιναν μέχρι και τον Ιούλιο του 2017. Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι τι είδους στοιχεία έχουν καταστραφεί και αν πλέον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία επαρκή και ικανά να στοιχειοθετήσουν όσα αναφέρουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες του «politik.gr», η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήδη έχουν υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ελβετία και Κύπρο αναφορικά με την παροχή στοιχείων για εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να ξεπλυθούν ποσά που είχαν να κάνουν με δωροδοκίες. Επιπλέον οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει στοιχεία και για τους λογαριασμούς της Novartis οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως τροφοδότες. Δηλαδή λογαριασμοί από τους οποίους εστάλησαν χρήματα.

Ο «λαβύρινθος» για το «ξέπλυμα» της Novartis

Σε ότι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα οι έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς, συνεχίζονται επίσης, όπως και για τους γιατρούς. Το «politik.gr» είχε αποκαλύψει σε προηγούμενο δημοσίευμα τους τέσσερις τρόπους δωροδοκίας που είχε επινοήσει η Novartis προκειμένου να χρηματίζει τους γιατρούς, με αντάλλαγμα συνταγογραφήσεις υπέρ της εταιρείας. Οι αμοιβές των γιατρών κυμαίνονταν από 500 έως 1.000 ευρώ αν η μέθοδος δωροδοκίας ήταν τα ηλεκτρονικά πάνελ και από 3.000 έως 5.000 εάν επρόκειτο για κάποιο ιατρικό συνέδριο στο οποίο πολλές φορές οι γιατροί πήγαιναν μαζί με τις οικογένειές τους.