Ο Τσίπρας δίνει την καυτή πατάτα στον Μητσοτάκη

Ο Τσίπρας δίνει την καυτή πατάτα στον Μητσοτάκη

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στην επιφάνεια ξεχειλίζει η αισιοδοξία για τη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη (17/5) ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια.

Δεν θα είχαν προγραμματίσει τετ α τετ οι δύο πρωθυπουργοί, αν οι υπουργοί Εξωτερικών και οι υπόλοιποι διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ δεν είχαν φτάσει ένα βήμα πριν το τέλος”, υποστηρίζουν ακόμα και βουλευτές του ελληνικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Είναι, όμως, έτσι ακριβώς τα πράγματα και πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για μια λύση- πακέτο;

Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις επισημαίνουν στο www.politik.gr πως το πιθανότερο σενάριο θέλει τον κ. Τσίπρα να δίνει την “καυτή πατάτα” στον Κυριάκο Μητσοτάκη, γι’ αυτό κι επιλέγει ένα χρονικό ορίζοντα διετίας προκειμένου να υλοποιηθούν από τους βόρειους γείτονες οι όποιες συμφωνίες στις οποίες καταλήξουν τα δύο μέρη.

Η ιστοσελίδα μας έχει γράψει εδώ κι αρκετούς μήνες πως είναι πιθανό να παραχωρηθεί στα Σκόπια καθεστώς χώρας- παρατηρητή ή συνδεδεμένου μέλους του ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τον προσεχή Ιούλιο, προκειμένου να τους δοθεί χρόνος να προχωρήσουν στις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες θα απαλείφονται διάφορες αλυτρωτικές αναφορές.

Η μόνη διαφοροποίηση ως προς αυτό το σενάριο έχει να κάνει με το χρόνο ο οποίος θα δοθεί στους Σκοπιανούς κι ο οποίος από το 12μηνο μετατίθεται στους 24 μήνες.

Όταν, δηλαδή, θα έχουν πραγματοποιηθεί βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ακόμα κι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαντλήσει την τετραετία και τις προκηρύξει για τον Οκτώβριο του 2019.

“Όπως με το σχέδιο Ανάν”

Προς επίρρωση των προλεχθέντων, κυβερνητικές πηγές κάνουν παραλληλισμούς με το σχέδιο Ανάν, του 2004, για το Κυπριακό κι επισημαίνουν με νόημα πως αν είχε γίνει δεκτό, μόλις τώρα θα είχαν εκπληρωθεί όλοι οι όροι της συμφωνίας.

Δεν μπορούν όλα να αλλάξουν με το πάτημα ενός κουμπιού.

Είναι δυνατό, για παράδειγμα, να χορηγηθούν στους κατοίκους της ΠΓΔΜ νέα διαβατήρια μέσα σε σε λίγους μήνες;”, αναρωτιούνται οι ίδιες πηγές, που μνημονεύουν και τις καθυστερήσεις στην πλήρη ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία για να πείσουν για το βάσιμο των επιχειρημάτων τους.

Loading

Play