Φωτ. αρχείου

Πάιατ: Βαθύτατα προσβλητική η άδεια στον Κουφοντίνα

Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του ζητήματος με την πΓΔΜ εξέφρασε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι -στην εκπομπή «Ιστορίες» και τη Σία Κοσιώνη- ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ. Αναφερόμενος στην πρόσφατη άδεια που δόθηκε στον Δ. Κουφοντίνα, τη χαρακτήρισε “βαθύτατα προσβλητική” για τη μνήμη των θυμάτων.

Για ΠΓΔΜ

Ο κ. Πάιατ έδωσε έμφαση στη στήριξη των ΗΠΑ στον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. «Ως Αμερική, θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που είναι μπροστά μας» τόνισε.

Εξέφρασε την άποψη ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα «ο καλύτερος τρόπος που οι ΗΠΑ μπορούν να υποστηρίξουν την διπλωματία αυτή την ώρα είναι αφήνοντας την διαπραγμάτευση να εξελιχθεί χωρίς (σ.σ. παρεμβάσεις από) εξωτερικούς παράγοντες» ενώ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα «εάν υπάρχει ένα σχέδιο Β για την πΓΔΜ ώστε να μπει στο ΝΑΤΟ», λέγοντας ότι πως έχει μάθει ως διπλωμάτης να μην απαντά σε υποθετικά ερωτήματα, «ειδικά όταν είμαστε στη μέση μιας διαδικασίας».

Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία

Ο κ. Πάιατ στη συνέντευξη του στον Σκάι αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν όταν πρωτοήρθα στη χώρα, το καλοκαίρι του 2016. Όταν ήρθα εδώ, υπήρχαν πολλά ερωτήματα για το αν η Ελλάδα θα συμμορφωνόταν με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της. Υπήρχαν ερωτήματα σε σχέση με τη σταθερότητα της κυβέρνησης, υπήρχε κίνδυνος πρόωρων εκλογών, υπήρχαν ζητήματα σε σχέση με την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, υπήρχαν μεγάλοι διαρθρωτικοί κίνδυνοι και από την πλευρά των επενδυτών». Όπως επισήμανε, «μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις» τώρα είναι «το πώς θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Σημείωσε ότι επειδή έχει δει να γίνονται αρκετά στον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στη χώρα είναι «πολύ αισιόδοξος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές όσον αφορά στην ελληνική οικονομία».

Ερωτηθείς για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ο αμερικανός πρεσβευτής υποστήριξε ότι «υπάρχει συναντίληψη σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα για την επιθυμία της χώρας σας να επανέλθει ως μια κανονική οικονομία της Ευρωζώνης».

Πάιατ για ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο αμερικανός πρεσβευτής έκανε στην συνέντευξή του εκτενή αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδίως στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, για την οποία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αισιοδοξώ έπειτα από αυτή την συνάντηση, αισιοδοξώ με την ενέργεια που ο πρωθυπουργός και η ομάδα του επένδυσαν σε αυτή την επίσκεψη».

Ωστόσο, ο κ. Πάιατ εξέφρασε επίσης την ανησυχία και το φόβο του για τυχόν «ατύχημα» στο Αιγαίο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτά τα F-16 σηκώνονται κι ακούς τους πιλότους να σπεύδουν ανατολικά, και τους Έλληνες από κάτω να λένε “κοίτα τα παιδιά μας” και κάποιος μόλις παραβίασε τον εναέριο μας χώρο. Αυτό σας υπενθυμίζει ότι είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά. Αυτοί είναι σύμμαχοι σας στο ΝΑΤΟ. H ανησυχία μας, ο φόβος μου είναι το ατύχημα. Γιατί όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα, που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα δίπλα στο άλλο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός φοβερού ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας».

Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Αναφερόμενος στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και των δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας σε μια πολύπλοκη περιοχή» και τόνισε ότι «οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς» ως πεποίθηση τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ελλάδας ότι «οι χώρες αυτές πρέπει να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνουν οι ΗΠΑ όχι μόνο στην Ελλάδα και την βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων που είναι επίκεντρο σημαντικού ενδιαφέροντος και με την έννοια της εξωτερικής επιρροής. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ «είδαμε τη ρωσική κακόβουλη επιρροή σε μια ιδιαίτερα εξωφρενική μορφή τον Οκτώβριο, όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο, που είχε όλων των ειδών τα ρωσικά αποτυπώματα επάνω του, και το βλέπετε αυτό σε όλη την περιοχή».

Ρωσική επιρροή

Ερωτηθείς για το ποια είναι η ανησυχία του «για την επιρροή της Ρωσίας στα δυτικά Βαλκάνια», ο Αμερικανός πρεσβευτής εστίασε στη φιλοδοξία του Κρεμλίνου να προκαλέσει σύγχυση στον προσανατολισμό αυτών των χωρών και στην διαδικασία της συνεχούς μεταρρύθμισης και ευθυγράμμισής τους με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς» και εξήγησε ότι για αυτούς τους λόγους οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως μια πολύ θετική επιρροή στη γειτονιά και ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιοχή από τα δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο ως στις περιοχές της Βόρειας Αφρικής.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την Ελλάδα -που είναι ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος των ΗΠΑ- ως γεωπολιτικό «κρίκο» μεταξύ της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής.

Βαθύτατα προσβλητική η άδεια στον Κουφοντίνα

Ο κ. Πάιατ δεν παρέλειψε να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Πολιτειών για τη 48ωρη άδεια που χορηγήθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα το Νοέμβριο.

«Θεωρήσαμε ότι η άδεια που δόθηκε στον κ. Κουφοντίνα ήταν βαθύτατα προσβλητική στη μνήμη των θυμάτων» ανέφερε.

«Σεβόμαστε την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Δικαιοσύνης», σχολίασε ο κ. Πάιατ και πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε ότι αυτοί που αποφασίζουν γι’ αυτά τα θέματα θα λάβουν υπόψη τα συναισθήματα των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων».

«Η απόφαση ήταν νόμιμη αλλά αυτός είναι ένας άνθρωπος που πέρασε από δίκη, που καταδικάστηκε με αυστηρές ποινές για τα εγκλήματα που διέπραξε. Και κάθε μέρα που έρχομαι στην πρεσβεία περνάω μπροστά από μια τιμητική πλάκα με τα ονόματα των αμερικανών διπλωματών, των αμερικανών αξιωματικών που ήταν θύματα της 17 Νοέμβρη.

‘Ανθρωπος που δεν έχει δείξει μεταμέλεια

Και μου θυμίζει ότι πρόκειται για ανθρώπους που άφησαν πίσω τους συζύγους και παιδιά, για μερικούς μαθαίνω κατά περιόδους και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Επομένως, είναι σημαντικό, ελπίζουμε, πως όταν οι δικαστικές αρχές θα παίρνουν τις αποφάσεις τους, θα λαμβάνουν υπόψιν τους ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν έχει επιδείξει μεταμέλεια, έναν άνθρωπο που δεν προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις πράξεις του. Θα έλεγα και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει υπάρξει θύμα της τρομοκρατίας, μαζί με την εγχώρια τρομοκρατία, έχει δει και την διεθνή τρομοκρατία να ξεβράζεται στις ακτές της.

Έχουμε εξαιρετική σχέση με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές, με τις αρχές ασφαλείας κι αυτή είναι μια σχέση που κάνει τις χώρες μας ασφαλέστερες. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, αλλά ευελπιστούμε πως η δικαιοσύνη, όταν θα κρίνει ανθρώπους όπως ο κ. Κουφοντίντας, θα λαμβάνει υπόψιν τη σοβαρότητα των εγκλημάτων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι οικογένειες και οι φίλοι των θυμάτων θα βλέπουν αυτές τις άδειες», απάντησε χαρακτηριστικά.