Παπανάτσιου: «Το ΔΝΤ έπρεπε να μας ενημερώσει αν θα συμμετάσχει…»

«Επιδιώκουμε και επιμένουμε στην έξοδο από τα μνημόνια χωρίς προληπτική γραμμή γιατί η προληπτική γραμμή έχει κόστος, το κόστος των δεσμεύσεων. Σχηματίζουμε επαρκή ταμειακά διαθέσιμα, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας», δηλώνει σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Για το θέμα της εξίσωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, αναγνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν, δεσμεύεται όμως ότι το έργο θα ολοκληρωθεί ως τον Μάρτιο. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι έχει δημιουργηθεί η υποδομή ώστε, όταν η αγορά ομαλοποιηθεί, να μπορούν να υπολογίζονται οι τιμές των αντικειμενικών αξιών συνεχώς σε πραγματικό χρόνο και όχι με καθυστέρηση πολλών ετών όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

“Ποτέ δεν υπήρχε εξαίρεση πρώτης κατοικίας”

Η κ. Παπανάτσιου τονίζει ότι «το ΔΝΤ θα έπρεπε να μας έχει ανακοινώσει ήδη το αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, για να πορευτούμε αναλόγως και εμείς και οι υπόλοιποι θεσμοί».

Σε ερώτηση για τους πλειστηριασμούς για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο η υφυπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι «ποτέ δεν υπήρχε εξαίρεση της πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο”», προσθέτει όμως ότι «το δίχτυ προστασίας ήδη υπάρχει».

«Στην περίπτωση που συντρέχει σπουδαίος λόγος, π.χ όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη που χρησιμοποιείται ως κύρια και μοναδική κατοικία, δεν ισχύουν οι προθεσμίες για την υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού» εξηγεί η κ. Παπανάτσιου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ