Παρέμβαση Βόζεμπεργκ στο Ευρωκοινοβούλιο για τους στρατιωτικούς

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία έκανε η Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που εισήλθαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος στην περιοχή της Θράκης, κρατούνται παράνομα, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία, τονίζοντας ότι το σοβαρό αυτό συμβάν προστίθεται στη συστηματική επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδος και στη σκόπιμη περιφρόνηση του κράτους δικαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Βόζεμπεργκ ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ολομέλεια του Σώματος άμεση αντίδραση στην ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος κράτους μέλους και απαρέγκλιτη τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας από την Τουρκία, ώστε να επιστρέψουν άμεσα οι Έλληνες στρατιωτικοί στην Ελλάδα.

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κ. Βόζεμπεργκ:

«Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Την Πέμπτη 1η Μαρτίου, δυο Έλληνες στρατιωτικοί φέρεται να πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και μπήκαν σε τουρκικό έδαφος στην περιοχή της Θράκης, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τέτοια περιστατικά έχουν ξανασυμβεί και από τις δύο χώρες και πάντοτε λύθηκαν εντός ολίγων ωρών σε διοικητικό επίπεδο.

Εν προκειμένω όμως, οι στρατιωτικοί συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν με χειροπέδες και καλυμμένα πρόσωπα σαν κοινοί εγκληματίες στα δικαστήρια της Αδριανούπολης και ακολούθως σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπου κρατούνται παράνομα χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία.

Είναι προφανές ότι το σοβαρό αυτό συμβάν προστίθεται στη συστηματική επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδος,  στη σκόπιμη περιφρόνηση του κράτους δικαίου και τη συνειδητή αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει, εδώ και τώρα, να αντιδράσει στην ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος κράτους μέλους της.

Απαιτούμε από τον Πρόεδρο Ερντογάν να υποχρεωθεί να τηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας, ώστε να επιστρέψουν άμεσα οι Έλληνες στρατιωτικοί στην Ελλάδα».

YouTube
YouTube