Παυλόπουλος: «Η Ελλάδα προκεχωρημένο φυλάκιο της δύσης και της Ε.Ε. στην Ανατολή»

Ως «προκεχωρημένο φυλάκιο της δύσης και της Ε.Ε. στην Ανατολή» περιέγραψε την Ελλάδα ο Προκόπης Παυλόπουλος χαιρετίζοντας την τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες σπουδαστές της 6ης εκπαιδευτικής σειράς «Λόρδος Βύρων», που πραγματοποιήθηκε στη λέσχη αξιωματικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η Ελλάδα σήμερα, από γεωστρατηγική άποψη, αποτελεί το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και της Ε.Ε. στην Ανατολή, είναι ο φύλακας των συνόρων και τους εδάφους της Ε.Ε.»

«Να ενισχυθεί ο πυλώνας εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.»

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη ο «πυλώνας εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ -που έμεινε ατροφικός μέσα στα χρόνια- να ενισχυθεί και να γίνει ακόμα πιο στιβαρός στο μέλλον».

Ο κ. Παυλόπουλος προέτρεψε, επίσης, τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας να έχουν πλήρη γνώση όλων εκείνων των ζητημάτων που σχετίζονται με την γεωστρατηγική θέση της χώρας. «Και ιδίως σοβαρή γνώση, σε βάθος γνώση, του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Του Διεθνούς Δικαίου δε όχι μόνο ως προς το πεδίο των Συνθηκών (της Συνθήκης της Λωζάνης, της Συνθήκης των Παρισίων, κλπ), αλλά και του Δικαίου της Θάλασσας, κατά τη Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι του 1982, που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στον σύγχρονο κόσμο. Δεν νοείται λοιπόν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας να μην γνωρίζουν, πέρα από τις γνώσεις που απέκτησαν στις παραγωγικές Σχολές, τι είναι εκείνο που συμβαίνει σήμερα μέσα από μια ραγδαία εξέλιξη του κόσμου».