Ποτάμι: «Καθαρή συμφωνία που να εξασφαλίζει τη μισθοδοσία των κληρικών»

Ποτάμι: «Καθαρή συμφωνία που να εξασφαλίζει τη μισθοδοσία των κληρικών»

Με την ηγεσία του Ποταμιού συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, στα γραφεία του Κινήματος στη Βουλή.

Ο επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης ο αντιπρόεδρος του κόμματος και γραμματέας της Κ.Ο. Γιώργος Μαυρωτάς, ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης άκουσαν τους προβληματισμούς των εκπροσώπων της Εκκλησίας της Κρήτης και στη συνέχεια τους παρουσίασαν τις απόψεις τους, τόσο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όσο και για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την πάγια θέση του Ποταμιού υπέρ των διακριτών ρόλων Κράτους-Εκκλησίας. Σχετικά με το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, τόνισε πως η Εκκλησία της Κρήτης, όπως και το Φανάρι, έπρεπε να είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μία «καθαρή συμφωνία» με το Κράτος, που να εξασφαλίζει τη μισθοδοσία του ιερού Κλήρου.

Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κρήτης δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το γεγονός του αιφνιδιασμού, λέγοντας «αποφασίζουν άλλοι για μας, χωρίς εμάς».

«Το Ποτάμι επεξεργάζεται την πρότασή του»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι το Ποτάμι επεξεργάζεται και σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα τη δική του πρόταση για την πλήρη νομική κατοχύρωση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των κληρικών. «Σε αυτό είμαστε σύμμαχοι με τους παπάδες μας» σημείωσε.

Διευκρίνισε ακόμη πως το Ποτάμι είναι υπέρ της θρησκευτικής ουδετερότητας, αλλά αντίθετο στην κακώς νοούμενη ανεξιθρησκεία, κάτι που θα θέσει στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τη Γαλλία, στην οποία υπάρχει ανεξέλεγκτη δημιουργία τζαμιών, τα οποία φτάνουν σε αριθμό τις 80.000. «Στη σύσταση και τη δημιουργία τόπων λατρείας το κράτος πρέπει να έχει ρόλο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα μας να πέσουν στα δίχτυα ακραίων ισλαμιστών» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Μαυρωτάς σημείωσε ότι «μιλάμε για διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-Κράτους, αναγνωρίζοντας πάντα το ιστορικό προβάδισμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας… Ασφαλώς δεν πρέπει να μείνουν οι κληρικοί ξεκρέμαστοι… Το θέμα της μισθοδοσίας τους είναι κάτι που θα το εξετάσουμε και θα διατυπώσουμε δική μας θέση, που έχει να κάνει με το να μην είναι από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, αλλά να είναι κατοχυρωμένη η μισθοδοσία τους από το κράτος».

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Δανέλλης επισήμανε ότι «η Εκκλησία της Κρήτης έχει πάντα ανοιχτούς ορίζοντες».

Την αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης αποτελούσαν οι Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτης Πρόδρομος Ξενάκης, ο πρόεδρος των Ενώσεων Κληρικών Κρήτης πρωτοπρεσβύτερος Ζαχαρίας Αδαμάκης κι ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου Δημήτριος Μηλαθιανάκης.

Δείτε επίσης: Οριστική δέσμευση των λογαριασμών του Παπαευαγγέλου

Loading

Play