«Προστάτης του πελατειακού κράτους» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με μια δηκτική ανακοίνωση σχολίασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ για την αποκομματικοποίηση του κράτους, υποστηρίζοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «προστάτης του πελατειακού κράτους».

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατηγορεί τη ΝΔ πως δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης, μέσω της επιλογής Γραμματέων των Υπουργείων με διαφανείς διαδικασίες και ανοιχτή, δημόσια προκήρυξη. «Δεν αναγνωρίζει, δηλαδή, το δικαίωμα του κάθε υπαλλήλου και πολίτη να διεκδικεί μια υψηλόβαθμη θέση στο Δημόσιο χωρίς να είναι κουμπάρος, κολλητός ή μέλος του Μητρώου Στελεχών της. Δεν αναγνωρίζει η ΝΔ την μεταρρύθμιση στο Δημόσιο Τομέα, που τερματίζει οριστικά το πελατειακό και ρουσφετολογικό κράτος, γιατί, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αποχωριστεί τον κομματικό της στρατό».

Στις κατηγορίες του κ. Μητσοτάκη ότι «η κυβέρνηση προβαίνει σε χιλιάδες παράτυπους διορισμούς και μονιμοποιήσεις από το παράθυρο…», το υπουργείο κάνει λόγο για μαθηματικά της «αριστείας και της κοπτοραπτικής». Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τα επίσημα στοιχεία της «Απογραφής», σύμφωνα με τα οποία ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 το τακτικό προσωπικό στο Δημόσιο (εκτός των ΝΠΙΔ) αριθμούσε 576.856 υπαλλήλους, τον Δεκέμβριο του 2017 το προσωπικό μειώθηκε στους 566.861.

 “Υπουργός των απολύσεων” ο Μητσοτάκης

«Δεν γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο κανόνας προσλήψεων-αποχωρήσεων έχει τηρηθεί απαρέγκλιτα και για αυτό, άλλωστε, τον Αύγουστο βγαίνουμε από τα μνημόνια;», ρωτά σκωπτικά το υπουργείο, αφήνοντας στο τέλος να εννοηθεί ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψεύδεται όταν υπόσχεται ότι δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος.  «Θα αξιοποιηθούν όλοι. Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ …» για να σχολιάσει: «Θέλει ο “υπουργός των απολύσεων να κρυφτεί”, αλλά η βιασύνη δεν τον αφήνει».