Προτεραιότητα του Αναστασιάδη το Κυπριακό

«Νιώθω συγκίνηση, νιώθω περηφάνια, νιώθω απέραντη αγάπη για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε ο κυπριακός λαός» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης στη διάρκεια της τελετής ενώ υπογράμμισε πως θέτει ως «προτεραιότητα το πρόβλημα της κατοχής της πατρίδας μας».

Μιλώντας στη συνέχεια στον απεσταλμένο της ΕΡΤ, ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η «στενότατη συνεργασία, που είχαμε με την ελληνική κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και όλες τις πολιτικές δυνάμεις, γιατί είναι κοινός ο στόχος όλων μας να δούμε να αντιμετωπίζονται τα μεγάλα εθνικά θέματα και οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας με πρώτιστο πάντα το Κυπριακό πρόβλημα». Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όπως αγαστή ήταν η συνεργασία τα προηγούμενα χρόνια, έτσι θα είναι και τα επόμενα με την ελπίδα να απαλλαγεί η Κύπρος μας από την κατοχή και από τη διαίρεση». Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι κοινή επιδίωξη όλων είναι η ειρηνική συμβίωση στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αναστασιάδης επανεκλέχτηκε χθες με ποσοστό 56% έναντι 44% του ανθυποψήφιου του Σταύρου Μαλά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο τέταρτος πρόεδρος που εκλέγεται για δεύτερη θητεία. Η τελευταία φορά ήταν πριν από 20 χρόνια, στις προεδρικές του 1998, με τον Γλαύκο Κληρίδη. Σε απόλυτους αριθμούς, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκέντρωσε 225.281 και ο Σταύρος Μαλάς 169.243 ψήφους.

Η αποχή ανήλθε στο 26,03%. Σύμφωνα με τον Γενικό Εφορο Εκλογής, Κύπρο Κυπριανού, παγκυπρίως ψήφισε το 73,97% σε σύγκριση με 71,88% στον πρώτο γύρο.

Συνολικά 12.173 ψηφοφόροι ή ποσοστό 2,99% έριξαν λευκό, ενώ 10.778 ψηφοδέλτια ή ποσοστό 2,65% ήταν άκυρα.

Guardian: Ηχηρή επιδοκιμασία για τον Ν. Αναστασιάδη

Ως «ηχηρή επιδοκιμασία» της ηγεσίας του την τελευταία πενταετία, χαρακτηρίζει την εκλογική νίκη του Νίκου Αναστασιάδη η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στη Λευκωσία σημειώνει ότι ο επανεκλεγείς Κύπριος πρόεδρος ήταν ο επικρατέστερος νικητής μίας «χλιαρής» εκλογικής εκστρατείας, η οποία σημαδεύτηκε από την αποχή των ψηφοφόρων. Παρόλα αυτά, προσθέτει, η αγωνία είχε αυξηθεί μετά από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και το «απροσδόκητο» 30,2% του Σταύρου Μαλά.

«Στο τέλος το εκλογικό σώμα, βάζοντας το οικονομικό σκεπτικό πρώτα, επέλεξαν τον Αναστασιάδη, ο οποίος έχει ευρέως πιστωθεί την πλοήγηση της εντυπωσιακής οικονομικής ανάκαμψης της Κύπρου από τη στιγμή που ανέλαβε τη χώρα, εν μέσω σκηνών χάους, το 2013» αναφέρει η ανταπόκριση του Guardian.

Αljazeera: Ο Ν. Αναστασιάδης κέρδισε τον αγώνα των εκλογών

Από την πλευρά του, το Aljazzera σημειώνει πως ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε δεύτερη πενταετή θητεία ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το δίκτυο κάνει λόγο για άνετη νίκη του «συντηρητικού» Νίκου Αναστασιάδη κόντρα στον «αριστερόστροφο» ανεξάρτητο Σταύρο Μαλά.

Επίσης σχολιάζει πως ο 71χρονος Ν. Αναστασιάδης, θα επιβλέπει την ανάκαμψη της χώρας που εξακολουθεί να αναπηδά από την οικονομική κρίση.

The Wall Street Journal: Ο Ν. Αναστασιάδης πιστώνεται την οικονομική ανάκαμψη της χώρας

Για άνετη επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη κάνει λόγο η WSJ. Η εφημερίδα αναφέρει πως ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε 55,9% κερδίζοντας τον ανεξάρτητο υποψήφιο που στηρίχθηκε από το Κουμουνιστικό Κόμμα ΑΚΕΛ, Σταύρο Μαλά.

Όπως αναφέρει, οι δύο υποψήφιοι κατέβηκαν στην εκλογική μάχη, χωρίς να έχουν κάποια υποστήριξη από τα κόμματα που βγήκαν εκτός κούρσας την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με τη WSJ, «ο 71χρονος δικηγόρος Νίκος Αναστασιάδης πιστώνεται την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».

Πηγή: ΑΜΠΕ-ΜΠΕ