Π. Κουρουμπλής: «Ούτε σπιθαμή γης στην Τουρκία»

Στους ακριτικούς Αρκιούς και στην Πάτμο βρέθηκε ο Π. Κουρουμπλής, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής έφτασε με σκάφος του Λιμενικού Σώματος στους Αρκιούς, όπου παρακολούθησε την παρέλαση που έκανε ο μοναδικός μαθητής του νησιού, στον οποίο έκανε δώρο ένα ποδήλατο.

«Σε αυτό το ακριτικό νησί υπάρχουν Έλληνες που επιμένουν, με την παρουσία τους εδώ, να υπερασπίζονται αξίες διαχρονικές που συνδέονται με τη ζωή και την ιστορία αυτού του τόπου. Η Συνθήκη της Λωζάννης χτίστηκε τότε από δύο πολύ μεγάλες προσωπικότητες που δέσποζαν στην δημόσια ζωή της Ελλάδας και της Τουρκίας», δήλωσε αρχικά ο υπουργός.

«Η Συνθήκη αυτή χτίστηκε σε κάθε της λεπτομέρεια, γι’ αυτό και δεκαετίες ολόκληρες κανείς δεν διανοήθηκε να την αμφισβητήσει. Γι αυτό πιστεύουμε ότι περισσεύουν οι σκοπιμότητες στο να γίνονται αναφορές σε αυτή τη Συνθήκη. Η Συνθήκη της Λωζάννης ‘δένει’ τους λαούς Ελλάδας και Τουρκίας. Είμαστε δύο λαοί υποχρεωμένοι να ζήσουμε φιλικά και ειρηνικά. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον και των δύο λαών», πρόσθεσε.

«Απλό παράδειγμα είναι η υπόθεση της κρουαζιέρας. Από τη στιγμή που βγήκε η Τουρκία από τα πακέτα της κρουαζιέρας, η Τουρκία υπέστη πολύ μεγάλη ζημιά, αλλά έχει και η Ελλάδα ζημιά. Αυτό τι δείχνει; Ότι τέτοιου είδους προβλήματα μόνο καλό δεν κάνουν στους δύο λαούς της περιοχής αυτής, τον Ελληνικό και τον Τουρκικό», ανέφερε στη συνέχεια.

«Δε ζητούμε, αλλά και δεν παραχωρούμε», τόνισε ο Π. Κουρουμπλής

Κατόπιν, ο κ. Κουρουμπλής έστειλε το δικό του μήνυμα στη γείτονα, λέγοντας:

«Εμείς θέλουμε πάντα να συνεχίζεται η ειρηνική συνύπαρξη. Δεν ζητούμε από την Τουρκία τίποτα. Αλλά και δεν παραχωρούμε στην Τουρκία και σε κανέναν ούτε σπιθαμή γης. Γιατί είμαστε ένας λαός που διαχρονικά και διακομματικά υπερασπιζόμαστε τη μη αλλαγή των συνόρων, στην περιοχή αυτή. Κι αυτό είναι βασική διαχρονική γραμμή της ελληνικής πολιτικής ζωής και του ελληνικού λαού».