INTIME

Ρήγας: «Κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί»

Στην παραδοχή ότι «κανείς δε γνωρίζει πότε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί» που κρατούνται στην Τουρκία προχώρησε ο Παναγιώτης Ρήγας.

«Δεν ξέρει κανείς πότε θα επιστρέψουν οι δύο Έλληνες, γιατί η Τουρκία έχει το δικό της δικανικό σύστημα, το οποίο θα δώσει την απάντησή του και μετά πιστεύω ότι θα λήξει αυτή η ιστορία», είπε χαρακτηριστικά στον Focus 103,6.

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει έναν εκνευρισμό και δημιουργεί προβλήματα παντού. Εμείς πρέπει να ασκήσουμε εξωτερική πολιτική με ευθύνη, με άποψη και με επιμονή στην ειρηνική επίλυση των προβλημάτων», σχολίασε για το… ανεβασμένο θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Ρήγας ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, και για το ζήτημα που έθεσε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή, γιατί δηλαδή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν επικοινωνεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Αυτή είναι μία ανεύθυνη πολιτική στάση της ΝΔ, ανεύθυνη τελείως. Αν είναι να δώσουμε τέτοια ένταση και να πάει το θέμα σε τέτοιο επίπεδο, καταλαβαίνετε ότι γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα τα πράγματα», απάντησε ο κ. Ρήγας.

«Θέλουμε να λυθεί το θέμα σε διπλωματικό επίπεδο, μέσα από την τήρηση όλων των συμφωνιών, όπως τα προηγούμενα χρόνια η καλή γειτονία μπορούσε να λύνει τέτοια προβλήματα. Αν κάνεις οποιαδήποτε άλλη κίνηση αυτή τη στιγμή, δίνεις δικαίωμα να φτάσει το θέμα σε άλλο επίπεδο και να υπάρχει ενδεχόμενα άλλης μορφής όξυνση ή άλλα προβλήματα», συμπλήρωσε.

«Δεν άπτεται της σοβαρότητας που προσπαθούν να προσδώσουν»

Παράλληλα, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του ζητήματος, λέγοντας:

«Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, υπάρχει στήριξη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Το ζήτημα πρέπει να λυθεί σύντομα για την καλή συνύπαρξη των δύο λαών. Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν άπτεται της σοβαρότητας, που προσπαθούν κάποιοι να δώσουν. Το τελευταίο όριο πρέπει να είναι η συνομιλία Τσίπρα – Ερντογάν, αν προηγουμένως συναντήσουμε αδιέξοδο. Γίνονται όλες οι ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο».

Η διάψευση Κουβέλη

Ερωτηθείς για τις αρχικές εκτιμήσεις του Φώτη Κουβέλη, ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί θα επιστρέψουν γρήγορα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

«Ο κ. Κουβέλης, με τις νομικές του γνώσεις, την πραότητα που τον διακρίνει, αλλά και τη σταθερή αντίληψη για την εξωτερική πολιτική της χώρας, θεώρησε -και όλοι θεωρούσαμε- ότι το ζήτημα με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς μπορούσε να τελειώσει γρήγορα. Δυστυχώς, δεν εξελίχθηκε έτσι το θέμα και μας δημιουργεί ανησυχία για τη στάση της Τουρκίας».

Η δήλωση του Νίκου Φίλη

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Φίλη, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως το ζήτημα με τους δύο στρατιωτικούς δεν είναι μείζονος σημασίας, ο Παναγιώτης Ρήγας υποστήριξε πως: “Για εμάς, όλα τα θέματα έχουν την δική τους αξία, όλα τα ζητήματα είναι σοβαρά και δεν υπάρχουν πρωτεύοντα και δευτερεύοντα ζητήματα, άρα δεν μπαίνει από εμάς θέμα, αν κάτι είναι μείζον ή όχι, ειδικά όταν πρόκειται για τα εθνικά θέματα”.

Τέλος, όσον αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης περί απουσίας από το προσκήνιο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, δήλωσε: “Πού το είδατε ότι απουσιάζει; Ο κ. Καμμένος ήταν στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, όπου και έθεσε πολύ συγκεκριμένα τα θέματα.

Οι συνεννοήσεις για τους δύο Έλληνες γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του κ. Ρήγα στον Δημήτρη Βενιέρη: