INTIME

Ρήγας για ΠΓΔΜ: «Τα υπεύθυνα κόμματα δεν κρύβονται πίσω από άλλους»

Για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup μίλησε την Τρίτη (23/1) στον Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.

“Θωρακίζουμε την ελληνική οικονομία”

«Η γ’ αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», υποστήριξε ο Π. Ρήγας, αναφερόμενος στο “πράσινο φως” που πήρε η κυβέρνηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ και τις δηλώσεις του νέου προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε, πως οι δύο δόσεις συνολικού ύψους 6,7 δις. ευρώ που συμφωνήθηκε να εκταμιευθούν τον Φλεβάρη και τον Απρίλη, θα χρησιμοποιηθούν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αλλά και για την ενίσχυση του τραπεζικού αποθέματος της χώρας.

«Εμείς δεν επιλέγουμε το διαρκή δανεισμό από τον ESM ή μια πιστοληπτική γραμμή,  όπως επιδιωκόταν το 2014 από την τότε κυβέρνηση, γιατί αυτές δεν είναι καθαρές λύσεις. Η δική μας προσπάθεια θα έχει θωρακίσει την ελληνική οικονομία από ασσύμετρα σοκ», υποστήριξε.

“Κανένας πλειστηριασμός”

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, υποστήριξε πως δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα και υπογράμμισε πως ολοκληρώνεται το παρατηρητήριο που θα παρακολουθεί τις σχετικές διαδικασίες και θα αποτρέψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Θύμισε πως οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να μην κινηθούν σε τέτοια κατεύθυνση, αλλά παράλληλα τις προέτρεψε να μην προφυλάσσουν τους κακοπληρωτές και όσους γενικά αποκρύπτουν εισοδήματα, καθώς  κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για την ελληνική κοινωνία.

Ερωτηθείς για τους στόχους που έθεσε το Eurogroup, προκειμένου να μην υπάρξουν αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο, ο Π. Ρήγας εμφανίστηκε βέβαιος πως οι στόχοι θα επιτευχθούν και πως μετά το τέλος του 2018 τα αποτελέσματα που θα έχει επιτύχει η κυβέρνηση θα ισχυροποιήσουν τη διαπραγματευτική της θέση.

“Καμία υπεύθυνη πολιτική δύναμη δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από άλλους στο θέμα της ΠΓΔΜ”

«Δεν υπάρχει λόγος να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα για το οποίο μπορεί σήμερα να βρεθεί λύση που θα δίνει  διέξοδο ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή»,  υποστήριξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Συμπλήρωσε πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ξεκάθαρη και σταθερή και πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, επιδιώκοντας παράλληλα βελτίωση των σχέσεών με τη γείτονα χώρα.

Ερωτηθείς για τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, επιβεβαίωσε τη διαφορετική προσέγγιση των κυβερνητικών εταίρων, αλλά διευκρίνισε πως αρμόδια να καθορίσει την πορεία της χώρας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα είναι μόνο η Βουλή των Ελλήνων.

«Η ΝΔ δεν μπορεί να κρύβεται και να παίζει με τα εθνικά ζητήματα», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει την πολιτική Σαμαρά που έριξε την κυβέρνηση του πατέρα του, το 1992, ή αν θα ακολουθήσει τη λογική της κυβέρνησης Καραμανλή.

Παράλληλα, επέκρινε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, πως η στάση της ΝΔ στη Βουλή θα κριθεί από το αν θα είναι συμπαγής ή όχι η κυβερνητική πλειοψηφία, λέγοντας πως η θέση ενός υπεύθυνου κόμματος πάνω σε ζητήματα διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να μπαίνει σε τέτοιο πλαίσιο.

Κληθείς να σχολιάσει τα συλλαλητήρια, ο Π. Ρήγας υποστήριξε πως η μισαλλόδοξη ρητορεία και η ακροδεξιά λογική που υπερίσχυσαν δεν εκφράζουν το σύνολο των πολιτών που συμμετείχαν σε αυτά.

Όλη η ραδιοφωνική συνέντευξη του κ. Ρήγα: