Του Χρήστου Τσαλικίδη
Το δικό του αγώνα να πετύχει η Ελλάδα την καλύτερη δυνατή ρύθμιση χρέους καταβάλλει στο Μόναχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Σε όλες τις επαφές που πραγματοποίησε χθες, αλλά και σε εκείνες που έχει προγραμματίσει για σήμερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θυμίζει ότι η διευθέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο είναι ανεκπλήρωτη ευρωπαϊκή δέσμευση από το Νοέμβριο του 2012, η οποία ήρθε ώρα να γίνει επιτέλους πράξη.
«Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες…»
Πηγές του στενού του περιβάλλοντος σημειώνουν στην Politik πως οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό διότι ενώ φτάνουμε στο τέλος του 3ου μνημονίου το ζήτημα του χρέους δεν έχει λυθεί ακόμα, εξέλιξη η οποία γεννά αβεβαιότητα και εντείνει την ανασφάλεια ως προς τη δυνατότητα της χώρας μας να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που ως πρωθυπουργός φέρει την αποκλειστική ευθύνη να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στις αγορές με ικανοποιητικό επίπεδο.
«Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία», τονίζουν, «εξυπακούεται ότι θα θέλαμε η χώρα να πετύχει μια καθαρή έξοδο και μια χρηματοδότηση από τις αγορές με χαμηλό επιτόκιο. Δυστυχώς, όμως, ούτε καθαρή έξοδος υπάρχει ούτε και φθηνή χρηματοδότηση διαφαίνεται. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει την Ελλάδα για τα επόμενα μέτρα.
Σύμφωνα με τους ίδιους αν είχαμε μπει στον μηχανισμό της ποσοτικής χαλάρωσης, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, το κόστος του δανεισμού θα ήταν χαμηλότερο. «Το ίδιο θα ίσχυε και αν είχαν γίνει μεταρρυθμίσεις και περισσότερες αποκρατικοποιήσεις» εξηγούν.
Όσον αφορά στο μέλλον, το ζήτημα της Ιταλίας και οι παρενέργειες που προκαλεί στο σύνολο της Ευρώπης απασχολεί έντονα την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία εστιάζει στην ανάγκη να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας για την πατρίδα μας.
Το «μαξιλαράκι» των 27,4 δισ. ευρώ
Το συγκεκριμένο, όπως εξηγούν στην Politik κομματικά στελέχη που εργάζονται πάνω στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, μπορεί αρχικά να «πλεχθεί» μέσω της αξιοποίησης των 27,4 δισεκατομμυρίων ευρώ του τρίτου προγράμματος που παραμένουν αδιάθετα για την ελληνική οικονομία εξαιτίας της κυβερνητικής αδυναμίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τα χρήματα αυτά αποτελούν το 1,3 της αρχικής χρηματοδότησης της δανειακής σύμβασης.
«Η Κυβέρνηση, οφείλει αυτό το ποσό να το αξιοποιήσει. Και περιμένουμε να δούμε πώς θα το αξιοποιήσει, ώστε η έξοδος στις αγορές να γίνει με ασφάλεια και κυρίως το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Προς το παρόν δεν έχουμε ακούσει τίποτε για αυτή την αυτονόητη πρότασή μας. Και προφανώς ο λόγος που δεν έχουμε ακούσει τίποτε είναι διότι η Κυβέρνηση είναι, δυστυχώς, θεατής σε μια διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών, στην οποία δεν έχει ούτε λόγο και δεν μπορεί να ασκήσει καμία επιρροή» σχολιάζουν με νόημα συνεργάτες από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη.