του Γιάννη Χαβιανίδη
Στους Αντώνη Σαμαρά και Νίκο Αλιβιζάτο φαίνεται πως καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πιθανές του προτάσεις για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με τον χρόνο να αρχίζει να μετρά αντίστροφα, καθώς απομένουν περίπου 6 μήνες για την εκλογή του επόμενου Πολιτειακού άρχοντα, ο πρωθυπουργός ζυγίζει προσεκτικά τις επιλογές του.
Εάν επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου είναι το πρόσωπο που θα εγκατασταθεί στο Προεδρικό Μέγαρο να έχει δεξιά χαρακτηριστικά, τότε η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός δεν είναι αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο, ιδίως από τη στιγμή που “ναυάγησε” η “μετακόμισή” του στις Βρυξέλλες ως Ευρωπαίος επίτροπος.
Εάν πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να συνεχίσει να πορεύεται πιο κεντρώα, τότε στη σχετική λίστα ξεχωρίζει το όνομα του διακεκριμένου συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος ταιριάζει με το πρωθυπουργικό προφίλ. Το 2015, μάλιστα, προτάθηκε για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, μετά το τέλος εκείνης της ψηφοφορίας, ευχήθηκε στον “αγαπητό φίλο και εν όπλοις συνάδελφο”, εννοώντας τον Προκόπη Παυλόπουλο, “να αναδείξει, ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος, το πραγματικό νόημα του θεσμού του Προέδρου: θα είναι εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας όχι ως παθητικός θεατής των πολιτικών εξελίξεων, αλλά με πρωτοβουλίες και ενεργό ρόλο, όπως ο Ιταλός ομόλογός του. Θα λειτουργεί δηλαδή ως αδιαπέραστο ανάχωμα στη διολίσθηση της εξουσίας, κάθε εξουσίας, προς την αλαζονεία και συχνά προς την αυθαιρεσία”.
Το αουτσάιντερ Παυλόπουλος
Εκτός εξίσωσης φαίνεται πως βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος “κινδυνεύει” να είναι μαζί με τον Χρήστο Σαρτζετάκη οι μόνοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας που παρέμειναν στο αξίωμα μόνο για μια θητεία. Ο ίδιος επιθυμεί την επανεκλογή του και ήδη βολιδοσκόπησε τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Του υπενθύμισε, μάλιστα, πως αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Ωστόσο εδώ έγκειται το εξής παράδοξο. Εάν τελικά ο σημερινός πρωθυπουργός προτείνει εκ νέου την υποψηφιότητα Παυλόπουλου, τότε θα πρέπει να εξηγήσει τι ακριβώς μεσολάβησε και άλλαξε γνώμη συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2015. Τότε απείχε από την ψηφοφορία εξηγώντας πως: «Δεν έχω πειστεί μέσα από την πολιτική του διαδρομή ότι είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τρεις λόγους: Δεν αντιστάθηκε στις “σειρήνες” του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, τον Δεκέμβριο του 2008, και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα».
Ο παράγοντας Αβραμόπουλος
Στο κάδρο των προεδρικών υποψηφιοτήτων προσπαθεί να βρει χώρο τελευταία και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο απερχόμενος επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα και αναζητά το επόμενο πολιτικό του βήμα. Έχοντας φιλοτεχνήσει ένα “οικουμενικό” προφίλ, αναζητά πρόθυμους να στηρίξουν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, χωρίς να διστάζει ο ίδιος να προτείνει τον εαυτό του ακόμα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.