«Η Ελλάδα καθιστά ξεκάθαρο προς όλες τις πλευρές, ότι όποτε τίθεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και δεν γίνονται σεβαστές οι αρχές του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στο «Πρακτορείο 104,9 FM»
Κληθείσα να σχολιάσει τη θέση του Νίκου Κοτζιά ότι «η εποχή που θεωρούταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε», η κ. Σβίγκου τόνισε πως «από το 2015 η κυβέρνηση ακολούθησε μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, επιδιώκοντας σχέσεις συνεργασίας και φιλίας με όλα τα κράτη και βέβαια με τη Ρωσία, με την οποία συνδέουν τους δύο λαούς πολύχρονοι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας».
«Στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού πρέπει να τίθενται οι σχέσεις μας με όλα τα κράτη, η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την επαναπροσέγγιση των σχέσεων της Ρωσίας με την Ευρώπη και θα συνεχίσει να προωθεί τις σχέσεις με τη Ρωσία, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, όπως έκανε και την προηγούμενη περίοδο, ταυτόχρονα όμως θα υπάρχει απάντηση αποφασιστική οποτεδήποτε δεν γίνονται σεβαστές οι αρχές του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.
«Το θέμα με τη Ρωσία είναι λεπτό και δεν επιδέχεται μικροπολιτικής αντιπαράθεσης»
«Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο επιδέχεται οποιασδήποτε μικροπολιτικής και μικροκομματικής αντιπαράθεσης» δήλωσε η κ. Σβίγκου.
Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί των πρόσφατων εξελίξεων στις ελληνορωσικές σχέσεις επεσήμανε ότι «πρόκειται για ένα θέμα αρκετά ευαίσθητο και λεπτό, χρειάζονται και σοβαρότητα και χαμηλοί τόνοι στην αντιμετώπισή του».
Κάλεσε τη ΝΔ να αντιληφθεί το θέμα και να στηρίξει το υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική κυβέρνηση.
«Εκτός από το Ποτάμι θα υπάρξουν κι άλλοι βουλευτές»
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών και την προοπτική να έλθει στη Βουλή η κύρωσή της, αλλά και την διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ η κ. Σβίγκου σημείωσε: «Ήδη, το Ποτάμι έχει εκφραστεί θετικά, θεωρώ όμως ότι, εκτός από το κόμμα του κ. Θεοδωράκη, θα υπάρξουν βουλευτές και από άλλα κόμματα, οι οποίοι θα αντιληφθούν και αντιλαμβάνονται ήδη ότι πρόκειται για μια εθνικά συμφέρουσα λύση σε ένα εκκρεμές εδώ και χρόνια ζήτημα […]
Οι θέσεις των ΑΝΕΛ για το ονοματολογικό είναι γνωστές, έχουν κατατεθεί δημόσια στον ελληνικό λαό, ταυτόχρονα όμως ακριβώς επειδή πρόκειται για μια εθνικά συμφέρουσα λύση τα υπόλοιπα κόμματα και βουλευτές και ιδιαίτερα όσοι έχουν στηρίξει στο παρελθόν τη λύση της σύνθετης ονομασίας και καταλαβαίνουν ότι δεν υπήρχε μια εθνικά πιο συμφέρουσα λύση, την οποία μπορούσε να φέρει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, θα υπερψηφίσουν και θα στηρίξουν αυτή τη συμφωνία».
«Τελειώνουν οι δύσκολες συνθήκες της επιτροπείας»
Αναφερόμενη, εξάλλου, στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής επισήμανε: «Το μνημόνιο τελειώνει στις 21 Αυγούστου και μαζί τελειώνουν οι δύσκολες συνθήκες της επιτροπείας και της επιτήρησης, που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον η εκάστοτε κυβέρνηση ανακτά βαθμούς ελευθερίας και μπορεί η ίδια να επιλέξει τα μέσα, με τα οποία θα εκπληρώνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 3,5%, που θα υπάρχουν για τα επόμενα 5 χρόνια. Εμείς θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τις αδικίες των προηγούμενων χρόνων».
«Στα εργασιακά», διευκρίνισε, «είναι ήδη ψηφισμένο ότι θα επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις μετά τη λήξη του προγράμματος, κάτι το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει χάσει ευκαιρία να το αποκαλέσει ιδεοληψία, κάτι όμως που οι εργαζόμενοι κατανοούν πως είναι προς το συμφέρον τους και ενισχύει τη διαπραγματευτική τους δύναμη, όπως επίσης μπαίνει στην τροχιά και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού».