Σε τροχιά αυτοδυναμίας ΝΔ-Μητσοτάκης

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Σε τροχιά αυτοδυναμίας βρίσκονται Νέα Δημοκρατία και Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έρχεται να αποδείξει η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η οποία δίνει προβάδισμα 10,3% στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην Πειραιώς έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν. Όχι τόσο για το γεγονός ότι σύμφωνα με αυτά τα δημοσκοπικά στοιχεία η Νέα Δημοκρατία θα είχε εκλέξει σε ενδεχόμενες εκλογές 151 βουλευτές και άρα θα είχε επιτύχει την επιθυμητή αυτοδυναμία, αλλά κυρίως γιατί από τα ευρήματα της μέτρησης είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πλήξει ή να θολώσει την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν “θόλωσε” η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Συνεργάτες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως παρά την ενορχηστρωμένη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να αξιοποιήσει πολιτικά το θόρυβο που προκάλεσε η ίδια γύρω από την υπόθεση της Novartis, τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να αντιστρέψει το εις βάρος του πολιτικό κλίμα.  «Και αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η σκευωρία που σκέφτηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του αφενός δεν έπεισε την κοινωνία και αφετέρου το μόνο που κατάφεραν είναι στα μάτια της κοινής γνώμης οι μέχρι χθες κατήγοροι να γίνουν τελικά κατηγορούμενοι» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με τη Marc, ότι η ΝΔ διατηρεί διψήφιο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου φτάνοντας με αναγωγή στο 28,9% έναντι 18,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

Έρχονται εσωκομματικές αλλαγές

Ο δημοσκοπικός «αέρας» που καταγράφει η Πειραιώς δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την πολυτέλεια του χρόνου να προχωρήσει απερίσπαστος στις αλλαγές που σχεδιάζει στον κομματικό μηχανισμό.

Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις εσωκομματικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 13 Μαΐου, μέσω των οποίων θα εκλεγούν οι πρόεδροι των δημοτικών και νομαρχιακών οργανώσεων του κόμματος. Στην αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν την όλη διαδικασία ως «αξιολόγηση» των κομματικών στελεχών στις τοπικές κοινωνίες.

Σε δεύτερο επίπεδο η προσοχή της ηγετικής ομάδας του κόμματος θα στραφεί στο εκλογικό συνέδριο που θα αναδείξει τη νέα πολιτική επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα εκλέξει το νέο γραμματέα της πολιτικής επιτροπής. Το αν σε αυτήν τη διαδικασία η υποψηφιότητα του Λευτέρη Αυγενάκη είναι η μοναδική ή αν θα υπάρχει δεύτερη ή τρίτη, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη καθώς θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το κατά πόσο το «σύστημα Μητσοτάκη» ελέγχει πλήρως τον κομματικό μηχανισμό.

Σε τρίτο επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει περιοδείες θέλοντας να γυρίσει από άκρη σε άκρη την Ελλάδα. Να μιλήσει με την κοινωνία, να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα και να σταθεί δίπλα στους απλούς πολίτες.

«Γυρνάω όλη την Ελλάδα. Οι πολίτες δεν με ρωτούν για τα σκάνδαλα. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα έρθουν επενδύσεις και δουλειές. Τι θα γίνει με την Παιδεία και την Υγεία» εξηγεί ο ίδιος.