Σκάνδαλο 15 εκατ. στον ΕΟΠΥΥ με εμπλοκή πολιτικών

Νέα έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή για το σκάνδαλο υπερκοστολόγησης αναλώσιμων υγειονομικών υλικών κατά την περίοδο 2012-2014, με Έκθεση Πορισματικής Εξέτασης του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) να κοστολογεί τη ζημία του ΕΟΠΥΥ σε 15.292.595,34 ευρώ.

Τα νέα έγγραφα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών εστάλησαν στη Βουλή, με σκοπό να συσχετιστούν με την ήδη διαβιβασμένη –από το Δεκέμβριο του 2017– δικογραφία.

Σύμφωνα με το πρώτο διαβιβαστικό του Αρείου Πάγου, ζητείται από τη Βουλή η διερεύνηση τυχόν ευθυνών των Φίλιππου Σαχινίδη, Γιώργου Κουτρουμάνη, Ανδρέα Λοβέρδου, Γιάννη Βρούτση και Μάριου Σαλμά. Ο πρόεδρος της Βουλής καλείται να κινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο οι προαναφερθέντες μέσω Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων παραβίασαν το ν. 3918/2011, ο οποίος δεσμεύει το αποφασίζον όργανο (εν προκειμένω τους αρμόδιους υπουργούς) ώστε η εκάστοτε πρόταση του ΕΟΠΥΥ (π.χ. για την τιμολόγηση υγειονομικού υλικού) είτε να γίνει ως έχει αποδεκτή χωρίς καμία τροποποίηση, είτε να απορριφθεί.

Όσον αφορά τα νέα στοιχεία που έφτασαν στη Βουλή, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ενέκρινε την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργου Καλούδη, για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον εννέα προσώπων για τις πράξεις της απιστίας κατά την υπηρεσία από κοινού τελεσθείσας και κατ’ εξακολούθηση, με περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ αλλά και τα 150.000 ευρώ σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για πρώην μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΠΠΥ, πρώην μέλη της διοίκησης του ΙΚΑ και του ΟΓΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το «Κουτί της Πανδώρας», δίωξη ασκήθηκε στους εξής:

  1. Πρώην διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο.
  2. Πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη.
  3. Πρώην Α’ Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ, Κωνσταντίνο Νικόλη.
  4. Πρώην Β’ Αντιπρόεδρο, Κυριάκο Σουλιώτη.
  5. Μέλος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία, Γρηγόρη Λεοντόπουλο.
  6. Εκπρόσωπο Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρο Αμπατζόγλου.
  7. Πρώην αναπληρωματικό μέλος διοικητή ΟΓΑ, Βασίλη Δορίζα.
  8. Ειδικό επιστήμονα, Σταμάτη Βαρδαρό (σημερινό αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας).
  9. Ειδικό επιστήμονα, Γιώργο Μυλωνά.