Σκόπια: Πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα του ονόματος

Το Σκοπιανό δεν προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση μόνο στη χώρα μας, αλλά και στα Σκόπια. Μάλιστα, αφότου κατηγορήθηκε για «πλήρη σιωπή» και απόκρυψη όσων συμφωνήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, η κυβέρνηση του γειτονικού κρατιδίου υποχρεώθηκε να εκδώσει και σχετική ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις.

«Λύση που θα σέβεται τους πολίτες των δύο χωρών»

Απαντώντας στα περί έλλειψης ενημέρωσης στα Σκόπια, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τόνισε: «Η κοινή γνώμη της χώρας είναι πλήρως ενημερωμένη, η λύση είναι εφικτή και για αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, γίνεται εκτενής μεν, γενικόλογη δε, αναφορά σε όσα συνέβησαν στο Νταβός. «Στη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών, Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, αποδεσμεύτηκαν οι διαδικασίες που οδηγούν σε αξιοπρεπή λύση των ανοιχτών θεμάτων της Ελλάδας και της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ ως δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών», αναφέρει αρχικά.

«Για την καλή βούληση που εκδηλώνουν οι δύο πλευρές, η κοινή γνώμη ενημερώθηκε πλήρως. Η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι εφικτή και γι’ αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία», προσθέτει η σκοπιανή κυβέρνηση.

«Χρειάζεται καλή βούληση και συμβιβασμός από τις δύο πλευρές για να επιτευχθεί λύση, η οποία θα σέβεται την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών των δύο χωρών. Για κάθε επόμενο σημαντικό βήμα προόδου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί εκ νέου πλήρως», συμπληρώνει.

Αντίδραση στις δηλώσεις Κοτζιά;

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται σε τι ακριβώς αποσκοπεί. Ωστόσο, μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια υποστηρίζουν, ότι πρόκειται για αντίδραση της κυβέρνησης της χώρας σε όσα ανέφερε στη συνέντευξή του στο Euronews ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ζήτησε από την ηγεσία της ΠΓΔΜ να δηλώσει ποιος θα είναι ο προσδιορισμός στη σύνθετη ονομασία και να προετοιμάσει την κοινή γνώμη γι’ αυτό.

Σειρά ερωτημάτων από την αντιπολίτευση

Νωρίτερα, πάντως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, με αφορμή όσα ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για «πλήρη σιωπή» και για απόκρυψη των όσων συμφώνησε στη συνάντηση με τονΑλέξη Τσίπρα στο Νταβός.

«Τι συμφώνησε ο Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα; Γιατί οι ελληνικές Αρχές επιμένουν να μην υπερβαίνεται το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας; Τι κρύβεται από τη ‘μακεδονική’ κοινή γνώμη; Στη χώρα κυριαρχεί πλήρης σιωπή γι’ αυτές τις ερωτήσεις που τίθενται ολοένα και πιο ηχηρά. Η κυβέρνηση αποφεύγει τις απαντήσεις και καθημερινά γίνεται προσπάθεια για αντιπερισπασμό με διάφορα θέματα», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ