Στήνουν κράτος ΣΥΡΙΖΑ με συνταγή παλαιοκομματική

Στήνουν κράτος ΣΥΡΙΖΑ με συνταγή παλαιοκομματική

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Στο Μέγαρο Μαξίμου στήνουν κράτος ΣΥΡΙΖΑ με παλαιοκομματική συνταγή και χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, μέσω «φωτογραφικών» προκηρύξεων για την πρόσληψη γενικών γραμματέων και εξαγγελίες για διορισμούς δίχως κανένα ποσοτικό και ποιοτικό κριτήριο.

Η πολιτική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. θυμίζει κάτι από τη δεκαετία του ’80 με τους αθρόους διορισμούς στον κρατικό μηχανισμό, κατά παράβαση κάθε έννοιας αξιοκρατίας μόνο και μόνο προς άγραν ψήφων και τη δημιουργία πελατειακού κράτους. Με τις παλαιοκομματικές της πρακτικές γυρίζει την Ελλάδα δεκαετίες πίσω έχοντας ως μοναδικό ζητούμενο να επιβιώσει πολιτικά, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι τα 8 χρόνια εφαρμογής σκληρών μνημονιακών πολιτικών δεν δίδαξαν απολύτως τίποτα στον Αλέξη Τσίπρα.

Πριν από λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε την πρόσληψη 10.000 ατόμων στο Δημόσιο εντός του 2019, εξαιτίας της υποτιθέμενης συμφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Όπως αποδείχθηκε επρόκειτο για μια εξαγγελία κενή περιεχομένου, καθώς ακόμη και αν δεκάδες χιλιάδες κληρικοί διαγράφονταν από το μητρώο των δημοσίων υπαλλήλων, το κράτος θα συνέχιζε να καλύπτει τη μισθοδοσία τους μέσω… επιχορήγησης. Και αυτές δεν ήταν οι μοναδικές προσλήψεις στο Δημόσιο που έχουν εξαγγελθεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Τους τελευταίους μήνες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, υπουργοί της συγκυβέρνησης εξαγγέλλουν προσλήψεις υπό το πρόσχημα ότι «τα μνημόνια τελείωσαν».

Μόλις το 15% των προσλήψεων αφορά θέσεις υψηλών προσόντων

Η λογική του «περάστε κόσμε στο δημόσιο», που εφαρμόζει το Μέγαρο Μαξίμου, αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΑΣΕΠ που δημοσιεύει σήμερα η Politik. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία διαβιβάστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο ερώτησης που κατέθεσε στις 5 Νοεμβρίου του 2018 ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς. Σύμφωνα με αυτά οι προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2018 ξεπερνούν τις 16.000. Πιο αναλυτικά μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2018 βρισκόταν σε εξέλιξη διαδικασίες προσλήψεων που αφορούσαν σε 12.995 θέσεις τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο. Από αυτές οι 148 ήταν θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, οι 2.021 πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, οι 487 τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι 4.507 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι 5.832 υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Με λίγα λόγια, οι θέσεις υψηλών προσόντων που έχουν προκηρυχθεί αγγίζουν μόλις το 15%, με βάση τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων.

Οι παραπάνω δεν είναι οι μοναδικές προσλήψεις που «τρέχουν» καθώς στις 12.995 θα πρέπει να προστεθούν και 1.200 θέσεις επικουρικού προσωπικού υγείας. Για αυτές έχει ήδη ψηφισθεί η ειδική διάταξη αλλά μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου δεν είχε περιέλθει στο ΑΣΕΠ το σχετικό αίτημα.

Ωστόσο μη νομίζεται ότι ο κυβερνητικός κατάλογος με τις προσλήψεις στο Δημόσιο σταματά κάπου εδώ, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται και οι προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από την απάντηση του ΑΣΕΠ στον κ. Μαυρωτά, στις 31.10.2018 εκκρεμούσαν στο ΑΣΕΠ προς έγκριση 258 ανακοινώσεις διαφόρων φορέων για την πλήρωση 3.419 συνολικά θέσεων εργασίας στον Δημόσιο τομέα. Από αυτές οι 263 ήταν θέσεις ΠΕ, οι 120 ΤΕ, οι, 1.363 ΔΕ και 1.673 ΥΕ, ενώ παράλληλα το ΑΣΕΠ ελέγχει τους πίνακες |κατάταξης και προσληπτέων που οι αποστείλει οι φορείς, εξετάζοντας 303 σχετικές ενστάσεις που έχουν υποβληθεί.

«Φωτογραφικές» προκηρύξεις

Οι εξαγγελίες για τον αριθμό εκείνων που θα προσληφθούν στο Δημόσιο αποτελούν τη μια όψη του νομίσματος. Η άλλη -και ίσως και πιο σημαντική- έχει να κάνει με την κατάλυση κάθε έννοιας αξιοκρατίας από την πλευρά της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την επιλογή γραμματέων και προϊσταμένων Διευθύνσεων στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ, μέχρι και σήμερα έχουν εκδοθεί από τα αρμόδια υπουργεία 69 προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την πλήρωση 69 θέσεων διοικητικών γραμματέων, αναπληρωτών διοικητικών, γραμματέων τομεακών γραμματέων και ειδικών τομεακών γραμματέων. Για τις θέσεις αυτές έχουν ήδη υποβληθεί ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ, 4.228 αιτήσεις υποψηφίων. Παρόλα αυτά ακόμη και σήμερα η επιλογή των υποψηφίων δεν έχει προχωρήσει, καθώς η διαδικασία πλήρωσης από το ΕΣΕΔ βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Μάλιστα όπως ανέφερε στην ερώτησή του ο κ. Μαυρωτάς «από τις 69 προκηρύξεις οι 19 ήταν “φωτογραφικές” και επαναπροκηρύχτηκαν και αναμένεται η εκ νέου έκδοση τριών  ακόμη προσκλήσεων». Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η επιλογή προϊσταμένων διεύθυνσης, όπου μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 34 προκηρύξεις για την πλήρωση 395 θέσεων ευθύνης διεύθυνσης σε διάφορα υπουργεία, χωρίς ακόμα να έχει επιλεγεί κανένας υποψήφιος.

Απογοητευτικά είναι επίσης και τα στοιχεία του ΑΣΕΠ σε ότι αφορά το περιβόητο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα το συγκεκριμένο παραμένει πρακτικά ανενεργό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου είχαν εγγραφεί σε αυτό 2.862 υποψήφιοι και για 2.185 εξ αυτών έχουν αποσταλεί στο ΑΣΕΠ από τις αρμόδιες διευθύνσεις βεβαιώσεις πιστοποίησης των στοιχείων των υποψηφίων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην Politik o πρώην βουλευτής του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης, «αυτή τη στιγμή διεξάγεται από την πλευρά της κυβέρνησης μία μεγάλη επιχείρηση επηρεασμού των γενικών γραμματέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 69 προσκλήσεις που εξεδόθησαν οι μισές ήταν φωτογραφικές». Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η πολιτικοποίηση του ΑΣΕΠ θα είναι καταστροφή καθώς ακυρώνει στην πράξη τον χαρακτήρα και την λειτουργία του ως ανεξάρτητη αρχή.

Οι αποκαλύψεις της politik και το «χαστούκι» από τους θεσμούς

Η κομματική στόχευση με την οποία η κυβέρνηση επιλέγει πρόσωπα σε καίριες θέσεις της δημόσιας διοίκησης δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων μηνών ή εβδομάδων. Στα τέλη του περασμένου Μαΐου η politik είχε αποκαλύψει τα σοβαρά ερωτήματα που εγείρονταν από την διαδικασία επιλογής νέων γενικών διευθυντών οικονομικών Υπηρεσιών (Γ.Δ.Ο.Υ.) σε 12 υπουργεία. H προκήρυξη των 12 θέσεων είχε εκδοθεί τον Μάιο του 2017 και η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Οι υποψήφιοι γενικοί διευθυντές αξιολογήθηκαν σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διατάξεις του ν. 4369/2016 σύμφωνα με τρεις κατηγορίες κριτηρίων. Ο συνολικός βαθμός αξιολόγησης διαμορφώθηκε κατά 40% από τα τυπικά προσόντα και την επαγγελματική τους κατάρτιση, κατά 25% από την εργασιακή εμπειρία και κατά 35% από τη δομημένη συνέντευξη. Κατά το τελευταίο στάδιο της αξιολόγησης οι πέντε υποψήφιοι με τα περισσότερα μόρια, με βάση πάντα τα αντικειμενικά τους κριτήρια, έλαβαν μέρος σε δύο συνεντεύξεις. Στη συνέχεια, με βάση τη βαθμολογία που θα συγκέντρωναν, το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (Ε.Ι.Σ.Ε.Π.) θα αποφάσιζε την τελική κατάταξη για κάθε υπουργείο.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από τα τελικά αποτελέσματα, μόνο οι τέσσερις από τις 12 θέσεις καλύφθηκαν από άτομα με εμπειρία στο αντίστοιχο υπουργείο. Συγκεκριμένα σε 4 υπουργεία οι θέσεις καλύφθηκαν από τον πρώτο της αρχικής κατάταξης. Στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τον δεύτερο, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών από τον τρίτο της κατάταξης. Και έπεται συνέχεια… Στα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού οι θέσεις καλύφθηκαν από τον τέταρτο στη σειρά κατάταξης, ενώ στα υπουργεία Οικονομίας, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος από τον έκτο.

Με λίγα λόγια, όπως προέκυπτε από τα επίσημα αποτελέσματα, οι υποψήφιοι που ήταν πρώτοι βάσει των αντικειμενικών αποτελεσμάτων και τοποθετήθηκαν γενικοί διευθυντές στα υπουργεία ανέρχονται σε ποσοστό 33,33%. Το θέμα είχε απασχολήσει το κοινοβούλιο ύστερα από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2018 η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε ηχηρό ράπισμα από τους θεσμούς, καθώς η διαδικασία που μέχρι τότε βρισκόταν σε εξέλιξη για την τοποθέτηση γενικών γραμματέων ανεστάλη, με τους θεσμούς να προκρίνουν την εκπόνηση μελέτης από ειδικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να εξεταστούν οι ανάγκες και τα τυπικά προσόντα που θα «συνοδεύουν» τις επίμαχες θέσεις.

ΝΔ: «Η κυβέρνηση εμπαίζει τους υποψήφιους γραμματείς»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι μετά το φιάσκο με τις προηγούμενες «φωτογραφικές» προκηρύξεις, 22 από τις οποίες οι θεσμοί ζήτησαν να επαναληφθούν, επαναπροκηρύσσει τώρα τις θέσεις γραμματέων ενώ παραμένουν εκκρεμείς οι αρχικές προκηρύξεις καθώς δεν υπήρξε καμία νομοθετική ρύθμιση γι’ αυτές.

Με την ενέργεια του αυτή συνεχίζει ο κ. Γεωργαντάς, η κυβέρνηση «εγείρει ζητήματα νομιμότητας και υποχρεώνει το ΑΣΕΠ να συμμετέχει σε διαδικασίες που προκαλούν σύγχυση στους υποψηφίους και καθιστούν διαβλητή τη διαδικασία. Οι δε νέες προκηρύξεις  δεν ευθυγραμμίζονται ούτε με τις οδηγίες της έκθεσης συμμόρφωσης αφού συνεχίζονται και σε αυτές οι φωτογραφικές διατάξεις».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Loading