Του Χρήστου Τσαλικίδη
Ένα προς ένα κατέρριψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής για να πείσει την κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον προθάλαμο της ανάπτυξης. Συμπυκνώνοντας την ομιλία Μητσοτάκη, η φράση που την περιγράφει απόλυτα είναι πως τα μνημόνια φεύγουν, οι συντάξεις μειώνονται…
Ανεβάζοντας τους τόνους και δίνοντας προεκλογικό χαρακτήρα στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι βάσισε τη χθεσινή του ομιλία σε «τρία νέα ψέματα» προκειμένου μέσω αυτών να καλλιεργήσει μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που βιώνουμε καθημερινά εκατομμύρια Έλληνες.
Ψέμα πρώτο: «Βγαίνουμε από τα μνημόνια». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ένα θεμελιώδες ερώτημα στον πρωθυπουργό, αλλά απάντηση δεν πήρε. «Ο μηχανισμός αυξημένης εποπτείας είναι ο ίδιος μηχανισμός με αυτόν τον οποίο χρησιμοποίησε η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος;» Η απάντηση είναι «όχι».
Ψέμα δεύτερο: «Η οικονομία υπεραποδίδει». Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε πολιτική… ντρίπλα μπλέκοντας τη δημοσιονομική υπεραπόδοση, η οποία είναι αποτέλεσμα της καθημερινής φορολογικής επιδρομής, με την απόδοση της οικονομίας, δηλαδή το ρυθμό ανάπτυξης. «Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι θλιβερός» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι θα λογοδοτήσει στις επόμενες εκλογές για το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του το 2015.
Ψέμα τρίτο: «Η κυβερνητική πολιτική έχει κοινωνικό πρόσημο». Πόσο υποκριτικό είναι άραγε να ισχυρίζεται αυτήν την άποψη ο πρωθυπουργός που έκοψε το ΕΚΑΣ, μείωσε το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, αύξησε το ΦΠΑ, μείωσε το αφορολόγητο και έκοψε το επίδομα θέρμανσης; «Η πραγματικότητα είναι ότι οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι επί των ημερών σας» σχολίασε δηκτικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Έθεσε μάλιστα συγκεκριμένα ερωτήματα, αλλά και πάλι δεν πήρε απαντήσεις. «Τη στιγμή που θα επιβάλετε μείωση του αφορολόγητου και θα φορολογήσετε για πρώτη φορά αυτούς οι οποίοι παίρνουνε 580 ή 600 ή 620 ευρώ, όσα μπορεί να πάει ο κατώτατος μισθός, θα είναι ωφελημένοι τελικά στο διαθέσιμο εισόδημα τους; Μπορεί να κερδίσουν 20 ευρώ από την αύξηση του κατώτατου μισθού και θα τους πάρετε παραπάνω από έναν μισθό πίσω από την αύξηση της φορολογίας. Άρα, η πραγματικότητα κύριε Τσίπρα είναι ότι είστε εδώ, όχι για τους πιο αδύναμους, γιατί οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί που επλήγησαν από τη πολιτική σας» παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η αλήθεια είναι πως όσοι παρακολούθησαν τη χθεσινή αναμέτρηση Τσίπρα-Μητσοτάκη είχαν την αίσθηση ότι λειτούργησε ως… προθέρμανση ενόψει μιας δύσκολης και απαιτητικής προεκλογικής περιόδου. Η προσεκτική διατύπωση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές, χωρίς να κάνει ωστόσο αναφορά στη λήξη της τετραετίας, πυροδότησε εκ νέου σενάρια που θέλουν τον προσεχή Οκτώβριο να στήνονται πρόωρες κάλπες.
Άναψε φωτιές η συνάντηση Καραμανλή-Μεϊμαράκη
Στο μεταξύ θέμα έντονης εσωκομματικής συζήτησης αποτέλεσε η χθεσινή αιφνιδιαστική συνάντηση των Κώστα Καραμανλή και Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο γραφείο του πρώτου στην Παναγή Κυριακού.
Μπορεί η πρόφαση του τετ-α-τετ να ήταν η ονομαστική γιορτή του πρώην πρωθυπουργού, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συζήτηση ακούστηκαν πολλές φορές οι λέξεις Σκοπιανό και εσωκομματικά. Ιδίως για το δεύτερο σκέλος, δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες οι δυο άνδρες να κάνουν ένα βήμα μπροστά όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν για τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και την προσπάθεια να επιτύχει το στόχο της αυτοδυναμίας. «Η περιοδεία του Κώστα Καραμανλή στη Θράκη ήταν απλώς ένα πρώτο βήμα» σχολιάζουν με νόημα πρόσωπα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις εντός της Πειραιώς.