INTIME

Τζανακόπουλος: «Από εκεί που κατήγγειλαν σκευωρία, μιλούν για παραγραφή»

Για «πανικό» από τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής έκανε λόγο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης.

Για τη Novartis

«Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Αθανασίου και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, τις τελευταίες μέρες έχουν αλλάξει το πολιτικό τροπάρι. Από εκεί που μιλούσαν για μία “σκευωρία”, πράγμα που είναι βαθύτατα προσβλητικό όχι για την κυβέρνηση, αλλά για την ίδια τη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, επειδή, ακριβώς, βλέπουν ότι η υπόθεση προχωράει και υπάρχουν στοιχεία τα οποία δημιουργούν αρκετά μεγάλα προβλήματα και εγείρουν τεράστια ερωτηματικά, έχει αλλάξει πολιτική η υπερασπιστική τους τακτική και πλέον μιλούν καθαρά για “παραγραφή”» είπε ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Όπως υποστήριξε, «αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ενδεικτικό ενός πανικού, της τεράστιας αγωνίας τους μπροστά στις αποκαλύψεις και μπροστά σε όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis».

«Είναι απολύτως εύγλωττο το γεγονός ότι πλέον μιλούν για “παραγραφή”, μας λένε ότι η δωροδοκία είναι ένα έγκλημα το οποίο τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού, πράγμα το οποίο έχει επικριθεί και στη νομική θεωρία. Με αυτού του είδους τις παρεμβάσεις που γίνονται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουμε ότι επιχειρείται ένας εκφοβισμός της δικαστικής έρευνας και νομίζω ότι αυτό αποτελεί τη μεγάλη στροφή» συνέχισε, κάνοντας λόγο για προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να παρέμβει ευθέως στο έργο της Δικαιοσύνης, υβρίζοντας δικαστές, υβρίζοντας μάρτυρες, απειλώντας».

Για τις δηλώσεις Βενιζέλου

Ερωτηθείς για τα περί «εσχάτης προδοσίας» που είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο κ. Τζανακόπουλος διερωτήθηκε αν είναι εσχάτη προδοσία το ότι «η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και η Δικαιοσύνη κάνουν αυτό το οποίο οφείλουν να κάνουν».

«Τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση; Να κάνει ότι έκαναν τα παλιά καθεστώτα, να τη θάψει στα συρτάρια; Αν ο κ. Βενιζέλος νομίζει ότι ο οποιοσδήποτε τον ελέγχει, είτε αυτόν είτε άλλους πολιτικούς του παλιού καθεστώτος, τελεί εσχάτη προδοσία, εγώ το μόνο που έχω να πω είναι ότι αυτές οι απόψεις έχουν εκφραστεί και από άλλους στο παρελθόν, από τσάρους, από αυτοκράτορες, από βασιλιάδες και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις» είπε.

Καταλόγισε παράλληλα «υποκρισία» στη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής, λέγοντας ότι, ενώ είχαν συμφωνήσει ότι είναι προβληματικό το άρθρο 86 του Συντάγματος, τώρα, «κρύβονται» πίσω από τις κατάπτυστες διατάξεις του περί ατιμωρησίας υπουργών.

Σε ερώτηση σχετικά με τον πρώην υπουργό Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο, και το ότι δεν έχουν βρεθεί κινήσεις λογαριασμών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν θα αναφερθεί στην ουσία της υπόθεσης, δεν πρόκειται να καταδικάσει κανέναν, ούτε να προεξοφλήσει την ενοχή οποιουδήποτε πολιτικού αναφέρεται στις δικογραφίες. «Η δωροδοκία, τουλάχιστον με βάση την ερμηνεία την οποία κάνει και η εισαγγελική αρχή, δεν είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού, αλλά απλώς και μόνο επ΄ ευκαιρία. Επομένως, είναι αρμοδιότητα της εισαγγελίας και δεν έχει παραγραφεί το αδίκημα» συμπλήρωσε. Ως προς το ότι δεν υπάρχουν κινήσεις σε λογαριασμούς, παρατήρησε πως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κάθε φορά δικαστής δεν έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί στο σύνολό τους τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για να καταλήξει στην απόφασή του.

Για τη συνάντηση Κουρουμπλή – Αμβρόσιου

Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο, που ο ίδιος ο πρώην υπουργός είπε ότι ήταν «τυχαία», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Νομίζω ότι ήταν ατυχές. Ο κ. Αμβρόσιος είναι ένας ιεράρχης ο οποίος έχει προβεί σε απαράδεκτες δηλώσεις και κινήσεις κατά το παρελθόν».

Ανέφερε πάντως πως «ο κ. Κουρουμπλής έχει δώσει τις εξηγήσεις του» και πως «δεν χαρακτηρίζει ούτε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ούτε του κ. Κουρουμπλή η συγκεκριμένη κίνηση».

«Ο κ. Αμβρόσιος έχει απόψεις απαράδεκτες, έχει απόψεις καταδικασμένες από τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και νομίζω ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Δείτε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: «Με κυβέρνηση τη ΝΔ το άσυλο καταργείται»