Του Γιάννη Συμεωνίδη
Με ποιητικό οίστρο αναμένεται να απευθυνθεί από την Ιθάκη σήμερα Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας στον ελληνικό λαό με αφορμή το τέλος της εποχής των μνημονίων.
Ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει το πασίγνωστο καβαφικό ποίημα, το αφιερωμένο στο νησί όπου θα βρίσκεται, προκειμένου να προχωρήσει σε μια μίνι ανασκόπηση της μνημονιακής περιόδου, των μαθημάτων που οφείλει να έχει αφομοιώσει η χώρα μας από αυτή, καθώς και των δημιουργικών προκλήσεων σε συνδυασμό με την αποκατάσταση αδικιών που φέρνει το άμεσο μέλλον.
Ο κ. Τσίπρας θα απευθυνθεί εμμέσως και στο διεθνές ακροατήριο, καθησυχάζοντάς το πώς η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να προωθεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να κινείται με σύνεση στο δημοσιονομικό πεδίο ούτως ώστε το δημόσιο χρέος να παραμένει βιώσιμο.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρχε σκέψη το διάγγελμα Τσίπρα να γίνει από το Μαξίμου ή, έστω, κάποιο άλλο συμβολικό σημείο της Αττικής- κυρίως κάποια λαϊκή συνοικία της δυτικής Αθήνας- εξαιτίας της τραγωδίας στο Μάτι.
Ωστόσο προκρίθηκε η Ιθάκη, η οποία έρχεται και σε αντιδιαστολή με το Καστελόριζο, τον Γιώργο Παπανδρέου και την έναρξη της δυσκολότερης περιόδου για την Ελλάδα μετά από τη μεταπολίτευση.
«Όχι σημαία ευκαιρίας το μέτωπο με Κεντροαριστερά»
Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για την έξοδο της χώρας στις αγορές, όχι γιατί χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση- το «μαξιλάρι» των 23 δισ. ευρώ δημιουργεί μια ασφάλεια- ούτε τόσο για να παγιωθεί στους μεγάλους επενδυτές το αίσθημα επιστροφής όσο προκειμένου να βοηθηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη δική τους χρηματοδότηση.
Ταυτοχρόνως, κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας σχετικές δημόσιες επισημάνσεις του Γιάννη Δραγασάκη και του Νίκου Παππά, υποστηρίζουν πως το κοινό μέτωπο Αριστεράς- Κεντροαριστεράς κόντρα στη συντήρηση και στην ακροδεξιά δεν αποτελεί εκλογική σημαία ευκαιρίας, αλλά αυτονόητη προϋπόθεση για την επιβίωση του τόπου.