Το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου για το ζήτημα ονομασίας της πΓΔΜ

Την δική του άποψη σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου με γραπτή του τοποθέτηση στην ιστοσελίδα του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

Σ’ αυτό το μακροσκελές μήνυμα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρει εκτός των άλλων ότι πρέπει «να προωθήσουμε μια λύση σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση (erga omnes), ενώ βάλει κατά της Νέας Δημοκρατίας για την επιλογή της «να εγκαταλείψει την Εθνική Γραμμή και να συνταχθεί με ακραίες φωνές που υπονομεύουν το εθνικό συμφέρον. Και μάλιστα, αγνοώντας τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή μας».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής:

“Το εθνικό συμφέρον, επιτάσσει συνέπεια και συνέχεια στην Εθνική μας Γραμμή. Εθνική γραμμή που, απορρέει από την Ενδιάμεση Συμφωνία. Συνυπέγραψαν και ακολούθησαν όλες οι Κυβερνήσεις από το 2000 μέχρι σήμερα.

Εθνικό συμφέρον είναι, να απαλειφθεί κάθε αλυτρωτική αναφορά και αντίληψη. Να προωθήσουμε μια λύση σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση (erga omnes). Ιδιαίτερα όταν, η ΠΓΔΜ, από την πλειοψηφία των χωρών, αναγνωρίζεται σήμερα ως «Μακεδονία».

Διαχρονικά τα Βαλκάνια ταλανίζονται από τις ορέξεις και παρεμβάσεις τρίτων δυνάμεων. Για αυτό, Εθνικό Συμφέρον είναι η συμφιλίωση των δύο λαών, με λύση αξιοπρεπή και αμοιβαίως αποδεκτή. Και η Ελλάδα να βρεθεί ξανά στην πρωτοπορία των Βαλκανίων, ως δύναμη ειρήνης, λογικής, ανάπτυξης και συνεργασίας, συμβάλλοντας στην Ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της περιοχής, διασφαλίζοντας πάντα τα ελληνικά συμφέροντα.

Μπροστά στο εθνικό συμφέρον δεν χωρά η κομματική ψηφοθηρία, ούτε η εκμετάλλευση της αγωνίας του Ελληνικού λαού, ούτε βεβαίως, οι ακραίες φωνές που καλλιεργούν διχόνοια και αδιέξοδα για τους Έλληνες και τη χώρα.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι, η ΝΔ αποφάσισε να εγκαταλείψει την Εθνική Γραμμή και να συνταχθεί με ακραίες φωνές που υπονομεύουν το εθνικό συμφέρον. Και μάλιστα, αγνοώντας τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Αποφάσισε να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο των μη-λύσεων. Συντηρώντας το πρόβλημα σε βάρος του Ελληνικού λαού. Εμείς, όπως πάντα, ακολουθούμε το δρόμο της ευθύνης”.