Ολοκληρώθηκε η Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει, μεταξύ άλλων, ότι δεν σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά.
Δείτε σε video την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:
Η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική. Χρειαζόμαστε νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους στην οικονομική σταθερότητα και στην ανάπτυξη. Νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης.Την περίοδο που διανύουμε, καθώς ενισχύονται η οικονομική παγκοσμιοποίηση και η αλληλεξάρτηση των οικονομιών μας, η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ασίας έχει ιδιαίτερη σημασία. Οφείλουμε να ενισχύσουμε το διάλογό προς όφελος της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης και της ειρήνης. Μόνο έτσι μπορεί να αναβαθμισθεί και ο διεθνής ρόλος της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο πλαίσιο αυτό, καθώς βγαίνει από την κρίση και καθίσταται ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στη περιοχή, αλλά και περιφερειακός κόμβος για το εμπόριο, τις μεταφορές και την ενέργεια.Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου του ASEM.#EUCO #ASEM12 https://primeminister.gr/2018/10/19/20696
Gepostet von Alexis Tsipras am Freitag, 19. Oktober 2018
«Ανοιχτό βιβλίο ο Νίκος Κοτζιάς»
Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι χθες ενημερώθηκε για μια επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο του σε έναν φάκελο με την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό», ότι θα τη διαβάσει προσεκτικά όταν επιστρέψει.
Όπως σημείωσε, άλλωστε, ο ίδιος θα συναντηθεί αύριο κατ’ ιδίαν με τον κ. Κοτζιά. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «δεν συνηθίζω ποτέ να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε εμένα ως αυστηρά προσωπικές και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε τώρα».
«Για μένα το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια», τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο Ν. Κοτζιάς ήταν και ένα «ανοικτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής» και πως είναι ευτυχής γιατί θα έχει τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύεται τακτικά στα κρίσιμα θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική που πλέον βρίσκονται αποκλειστικά στα δικά του χέρια.
«Η κυβέρνηση χαίρει απόλυτης στήριξης»
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προσφύγει πρόωρα σε εκλογές ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα έλεγε σε όσους αρέσκονται σε δημοσιεύματα για εκλογές εδώ και δυόμιση χρόνια να «παίξουν και κανένα λόττο», γιατί εδώ και δυόμιση χρόνια οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί και μπορεί να είναι πιο τυχεροί αναζητώντας την τύχη τους στον τζόγο.
«Οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτές. Τούτη την ώρα, νομίζω είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπείας».
«Κρίσιμη μέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών»
«Σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς έχουμε την πρώτη ψηφοφορία για την έναρξη της διαδικασίας της Συνταγματικής μεταρρύθμισης στη γειτονική χώρα», δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η προοπτική έναρξης της διαδικασίας που αλλάζει τη συνταγματική ονομασία είναι μονόδρομος για τους γείτονές μας, αν επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ. Ευχήθηκε δε, καλή επιτυχία στον Ζόραν Ζάεφ.
Μήνυμα σε Πάνο Καμμένο
«Από δω και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής», υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι στο εσωτερικό ο δημόσιος διάλογος είναι στοιχείο της δημοκρατίας και είναι απολύτως σεβαστό.
«Η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή προορισμό, σαφή στόχο και η πορεία της δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν», τόνισε μεταξύ άλλων.
Οι διακυμάνσεις στο ελληνικό ομόλογο
«Ο κ. Ντράγκι μου ανέλυσε την εκτίμηση του ότι έχουμε αναταράξεις και διακυμάνσεις στο ελληνικό ομόλογο που οφείλονται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες», δήλωσε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας.
Ανέφερε ακόμη, ότι συμφώνησαν πως το τελευταίο διάστημα παρατηρούν θετική τάση, να αποκλίνει το ελληνικό και το ιταλικό ομόλογο, «πράγμα που μας κάνει αισιόδοξους να πιστεύουμε ότι οι αγορές αρχίζουν και αναγνωρίζουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα θετικά, ότι η προοπτική και η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα θετικές και ότι η ιταλική κρίση δεν θα επηρεάσει την πορεία μας για την οριστική έξοδο από την κρίση».
«Η κυβέρνηση αποφασίζει το μείγμα της πολιτικής»
Ερωτηθείς για τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Ελλάδα γύρισε σελίδα, δεν βρίσκεται στο πλαίσιο της αυστηρής επιτροπείας και για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει το μείγμα της πολιτικής.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι σε αντίθεση με τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο ελληνικός όχι μόνο δεν αποκλίνει από το στόχο, αλλά τον υπερβαίνει.
«Άρα το φυσιολογικό είναι -και έτσι πιστεύω ότι θα γίνει- όχι μόνο να μην υπάρξει και επιστολή διαμαρτυρίας από την πλευρά της Κομισιόν, αλλά πολύ σύντομα να έχουμε μια θετική εξέλιξη στις προβλεπόμενες διαβουλεύσεις που αφορούν την έγκριση των προσπαθειών και του προϋπολογισμού μας».
«Προσωρινό αδιέξοδο στο θέμα του Brexit»
«Για το Brexit, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή, με την ΕΕ είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, κινείται επί ξυρού ακμής», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο και εκφράζοντας την ελπίδα του ότι είναι προσωρινό. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι είναι και πολιτικό αδιέξοδο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μ. Μπαρνιέ, και θεωρεί πως υπάρχουν τρόποι για να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους. «Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει», είπε.
«Κίνδυνος για τα επενδυτικά σχέδια»
Αναφορικά με τα θέματα που συναρτώνται με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα η τακτική των καθυστερήσεων και αναβολών στις οποίες επιδίδεται η ΕΕ είναι σε βάρος της Ευρώπης, της αξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών και των λαών.
Υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες» και πως «η όποια καθυστέρηση θα αποτελέσει κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη». Είπε ότι ήταν αυστηρός λέγοντας στους συναδέλφους του ότι αυτή η τακτική πρέπει να σταματήσει.
Πρόσθεσε πως ούτε και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα, χωρίς να εφαρμόζονται όλα αυτά που συζητούν χειροπιαστά αποτελέσματα και συμπλήρωσε ότι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις έχοντας λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Ελληνο-ισπανική πρόταση για Ευρωπαϊκό Ταμείο κατά της ανεργίας»
«Χρειαζόμαστε νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη», ανέφερε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας και εξήγησε πως αυτό σημαίνει νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης, όχι μόνον ως προς το τραπεζικό σύστημα, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την κοινή εγγύηση καταθέσεων, αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας ως στοιχείου συστημικής σταθερότητας της Ευρωζώνης. «Στην κατεύθυνση αυτή, επαναφέραμε, εγώ και ο Ισπανός Πρωθυπουργός, την πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της Ανεργίας», είπε και πρόσθεσε:
«Γιατί αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ως προτεραιότητά της μόνο τους αριθμούς και δεν βλέπει ότι πίσω από αυτούς υπάρχουν άνθρωποι, τότε η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να ξαναγίνει ελκυστική για τους πολίτες της και να ανακόψει την ανησυχητική άνοδο ακραίων ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, ούτε θα μπορέσει να έχει μέλλον».
Και η Ελλάδα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως η Ελλάδα θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη στο Παλέρμο για τη Λιβύη, στις 12 Νοεμβρίου και πως η χώρα μας είναι για πρώτη φορά προσκεκλημένη.
«Ενίσχυση της συνεργασίας στο προσφυγικό»
«Στο προσφυγικό συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης προσβλέποντας και στη Σύνοδο ΕΕ-Αραβικών Χωρών που θα λάβει χώρα στην Αίγυπτο στις Αρχές του 2019», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι μια πρωτοβουλία που η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο στήριξε και στηρίζει σταθερά, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική.
«Άλλωστε, ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή έχουμε αναδείξει την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής στο πλαίσιο μιας νέα πολυπεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά την μετανάστευση, αλλά και την οικονομία και την ενέργεια και την ασφάλεια».
Η σημασία της Συνόδου Ευρώπης – Ασίας
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Σύνοδος Ευρώπης – Ασίας έχει ιδιαίτερη σημασία την περίοδο που διανύουμε, καθώς ενισχύονται η οικονομική παγκοσμιοποίηση και αλληλεξάρτηση των οικονομιών μας.
«Ακριβώς σε αυτήν την περίοδο που ενισχύονται οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η διεθνής τρομοκρατία, ή αναδεικνύονται οι περιφερειακές διενέξεις όπως στην Κορεατική Χερσόνησο, οφείλουμε να απομακρυνθούμε από την προοπτική της εθνικής και περιφερειακής περιχαράκωσης και της εθνικιστικής ρητορικής», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο διάλογος με την Ασία προς όφελος της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης και της ειρήνης, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αναβαθμισθεί και ο διεθνής ρόλος της ΕΕ.
«Η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο πλαίσιο αυτό, καθώς βγαίνει από την κρίση και καθίσταται ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και περιφερειακός κόμβος για το εμπόριο, τις μεταφορές και την ενέργεια», τόνισε.