«Τσίπρας -Καμμένος τελειώνουν μέχρι το φθινόπωρο»

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Διάχυτη είναι πλέον η πεποίθηση στη Νέα Δημοκρατία ότι Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θα «έχουν τελειώσει» από την εξουσία μέχρι το φθινόπωρο.

Για την Πειραιώς η κυβέρνηση βρίσκεται αποδρομή καθώς ο μόνος συνεκτικός ιστός που την κρατά ενωμένη είναι η παραμονή στην εξουσία. Ως εκ τούτου η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να πείθεται από τις… κορώνες του Πάνου Καμμένου ότι η συγκυβέρνηση θα πορευτεί αδιαίρετη μέχρι τη λήξη της θητείας της.

Το αντίθετο μάλιστα…

Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως η σημερινή επανεμφάνιση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν στάχτη στα μάτια του κόσμου και πως αποσκοπούσε στην επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος που προέκυψε από χθες, μετά τις δημοσιογραφικές  πληροφορίες για τον άγριο καυγά του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά, όπου απείλησε να τα κάνει όλα “λίμπα”!

«Νυν υπέρ πάντων η καρέκλα για Τσίπρα-Καμμένο»

«Ο κ. Καμμένος παριστάνει ενίοτε τον θυμωμένο μπροστά στην προφανή ανάγκη του να έχει ασυλία και με μοναδικό στόχο να παραμείνει στην καρέκλα. Και ο κ. Τσίπρας αφήνει το Κόμμα του, βουλευτές και στελέχη του να θυμώνουν και να καταγγέλλουν τον κ. Καμμένο. Πρόκειται για μία κακοστημένη παράσταση με τίτλο: νυν υπέρ πάντων η καρέκλα» σχολιάζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μαζί κυβερνούν, μαζί θα φύγουν»

Πολύ εύγλωττα το περιέγραψε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι όμηροι ο ένας του άλλου. Μαζί κυβερνούν, μαζί ευθύνονται για όλα και μαζί θα φύγουν».

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την υπόθεση Σαββίδη. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από τον ομογενή επιχειρηματία, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όχι, με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ να δίνουν τα… ρέστα τους ως αυτόκλητοι υπερασπιστές του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Με τον πυρήνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να είναι αμιγώς «εξουσιομανιακός», ως προς τα κίνητρά του, στην Πειραιώς έχουν κυκλώσει στην ατζέντα τους τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2018, πιστεύοντας ότι αυτοί οι δυο μήνες προσφέρονται στον Αλέξη Τσίπρα για να «αιφνιδιάσει» τη Νέα Δημοκρατία με πρόωρες εκλογές.

Μόνο που εδώ τίθεται το αυτονόητο ερώτημα… Πόσο μπορείς να αιφνιδιάσεις κάποιον με μια εξέλιξη που την περιμένει έτσι και αλλιώς, έχοντας μάλιστα προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για αυτήν;

Οι λόγοι που στη ΝΔ βλέπουν εκλογές το 2018

Βλέπετε στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ακράδαντα ότι η συγκυβέρνηση θα αποχωρήσει από την εξουσία το προσεχές φθινόπωρο διότι πολύ απλά δεν έχει άλλη επιλογή!

Η δέσμευση για επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων απαιτεί νέα περικοπή συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2019 και όχι το 2020, όπως αρχικά δεσμευόταν ο Πρωθυπουργός. Μοιραία, φέτος στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορεί να υποσχεθεί μέτρα στήριξης των εισοδημάτων και άρα θα «στερέψει» από θετικό αφήγημα. Ιδίως όταν και εκείνο της περίφημης «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια έχει «θολώσει» λόγω των μέτρων που μας περιμένουν…

Επιπρόσθετα στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν και τα στοιχεία της Eurostat για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2017. Εάν, όπως φοβούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δείκτες δεν είναι οι επιθυμητοί, εξέλιξη διόλου απίθανη δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία και ουραγός στην ανάπτυξη σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τότε προ των πυλών θα βρίσκεται και ο περίφημος «κόφτης» δαπανών, που θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο μισθούς και συντάξεις.

Μέτρα τα οποία έτσι και αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να διαχειριστεί αλλά και να σηκώσει το βάρος τους μιας και έχει χάσει και τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Με λίγα λόγια τα ψέματα τελείωσαν… Και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά αν αναλογιστεί κανείς ότι  κάθε απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ξεπερνά το 0,25% του ΑΕΠ θα επιφέρει και τα ανάλογα μέτρα στον περιορισμό του κράτους.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικές από τις προκλήσεις που θα συναντήσει η συγκυβέρνηση μπροστά της τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Προκλήσεις στις οποίες δύσκολα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και οι οποίες θα «δείξουν» κατά πάσα πιθανότητα την ημερομηνία των εκλογών. Όχι τη χρονιά, αλλά το αν αυτές θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο…

Αναμένουμε λοιπόν!