Τσίπρας στο Bloomberg: «Είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος»

Σίγουρος ότι το επόμενο διάστημα θα είναι περίοδος θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Συγκεκριμένα η ερώτηση αφορούσε αν είναι πιθανή μία έκδοση ομολόγων μετά την αναβάθμιση του ελληνικού χρέους από τον οίκο S&P.

«Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πράγματι ένα διάστημα θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία. Νομίζω ότι η μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα είναι ότι κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εφαρμόσει τόσο πολλές και τόσο δομικές μεταρρυθμίσεις» απάντησε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι και η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν τεράστια, καθώς από ένα έλλειμμα 15% του ΑΕΠ το 2010 έχουμε σήμερα πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 4%, προσθέτοντας:

«Το πιο σημαντικό κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που κάναμε ήταν οι δομικές μεταρρυθμίσεις, ότι επιτέλους καταφέραμε να φτιάξουμε ένα συνταξιοδοτικό ταμείο, ενώ ήταν δεκάδες, να εκσυγχρονίσουμε τη Δημόσια Διοίκηση, να κάνουμε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο φορολογικό σύστημα και τους ανεξάρτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά έπειτα από πάρα πολλά χρόνια έχει δασικούς χάρτες».

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι όχι μόνο θα πιάσουμε τους στόχους του Προγράμματος, αλλά θα έχουμε και δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να ελαφρύνουμε τα βάρη με δικαιοσύνη και να γιατρέψουμε τις πληγές που έχουν μείνει ακόμα ανοικτές από αυτή την 8ετία της μεγάλης περιπέτειας για την Ελλάδα.

Σχετικά με την επανεκλογή Ερντογάν

“Το βέβαιο είναι ότι έχουμε πολύ σημαντικά ζητήματα μπροστά μας που πρέπει να κουβεντιάσουμε και να διευθετήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι έχουμε έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο, νομίζω ότι είναι ένα θετικό γεγονός. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ανοικτός δίαυλος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ανάμεσα σε δύο χώρες που έχουν να επιλύσουν προβλήματα και έχουν διαφορές” σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Για το αν εμπιστεύεται τον Ερντογάν

«Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί μονολεκτικά. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι μία πολιτική προσωπικότητα με πολύ μεγάλη πείρα, μία ιδιαίτερη προσωπικότητα, πολλές φορές όμως είναι απρόβλεπτος» και επεσήμανε ότι «αυτό που θέλουμε είναι να διατηρούμε σχέσεις καλής γειτονίας».

Για τους δύο υπό κράτηση Έλληνες αξιωματικούς

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους δύο Έλληνες αξιωματικούς, οι οποίοι κρατούνται εδώ και 3,5 μήνες, χωρίς να έχει αποδοθεί κανένα κατηγορητήριο, στις φυλακές της Ανδριανούπολης

«Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίζουμε και απρόβλεπτες καταστάσεις. Το έθεσα χθες στην τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον Ερντογάν. Προσπαθώ όλο αυτό το διάστημα να δείχνω την καλή θέληση της ελληνικής πλευράς σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση των διαφορών και να χτίζω γέφυρες συνεννόησης.

Πιστεύω ότι η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί ως μία κρίσιμη γεωπολιτική δύναμη, ως ένας πυλώνας σταθερότητας. Είναι μία δύναμη ευθύνης στην περιοχή. Αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσω, βάζοντας όμως ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές σε ότι αφορά την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Δε φοράω γραβάτα σήμερα, που σημαίνει ότι δεν θα γίνουμε μέρος αυτού του κατεστημένου»

Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Όπως είδατε, δεν φοράω γραβάτα σήμερα, που σημαίνει ότι δεν θα γίνουμε μέρος αυτού του κατεστημένου, αλλά θα γίνουμε μία δύναμη και μία χώρα που είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.

Αυτό νομίζω ότι είναι το βασικό μήνυμα που εκπέμπουμε όλο αυτό το διάστημα, με την έξοδο από την οικονομική κρίση, την απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τη λύση μετά από 25 χρόνια σε ένα κρίσιμο ζήτημα στα βόρεια σύνορά μας – το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας – τη συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο στην περιοχή, την ακόμα πιο ισχυρή σχέση με τους συμμάχους μας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα μετατράπηκε από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης αυτά τα τρία χρόνια και αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα. Όχι, δεν είμαστε μέρος του κατεστημένου, αλλά μέρος μίας ευρωπαϊκής οικογένειας που έχει μεγάλες διαφορές. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα και να παλεύουμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι για να το κάνουμε πράξη».

YouTube
YouTube