«Έχουμε μια καλή συμφωνία με τα Σκόπια η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέση η ελληνική πλευρά. Έχουμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που ισχύει έναντι όλων (erga omnes)», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, ενώ μετά τη συνάντηση αναμένεται να προχωρήσει σε διάγγελμα στον ελληνικό λαό.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει έως τώρα -χωρίς πάντως να υπάρχει σχετική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα- η ονομασία του γειτονικού κρατιδίου θα είναι το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία)
«Είναι σημαντική και θετική εξέλιξη. Η συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις, τη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που κατοχυρώνει τις θέσεις που έχουμε βάλει. Άρα, θα πρέπει στο εξής αυτή η καλή συμφωνία, που είναι θετική εξέλιξη και για την περιοχή, να υλοποιηθεί από τους γείτονες. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω. Στη συνέχεια θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς και θα ζητήσω από τον πρόεδρο της Βουλής να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση για να ενημερώσω τη Βουλή. Είναι χρέος όλων να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα αυτή τη συμφωνία που αποτελεί ιστορικό βήμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Προεδρικό Μέγαρο:
«Κύριε Πρόεδρε, ήρθα λίγο ξαφνικά -θα έλεγε κανείς- γιατί δεν μπορούσα να προγραμματίσω το σημερινό ραντεβού, και γι΄ αυτό, βεβαίως, κατανοώ και τις τεχνικές δυσκολίες για τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά νομίζω ότι αυτή η επίσκεψη είναι για καλό σκοπό, διότι μεταφέρω καλά νέα.
Πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένα θέμα που, νομίζω ότι, μας απασχολεί και μας ταλαιπωρεί πάρα πολλά χρόνια, για την διαφορά που έχουν οι δύο Χώρες, σε ότι αφορά την ονομασία της γείτονος.
Έχουμε, λοιπόν, μία Συμφωνία, θα έλεγα και γι΄ αυτό είμαι χαρούμενος, γιατί έχουμε μία καλή Συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά. Και βεβαίως προϋποθέσεις που αποτελούνε τους βασικούς άξονες αυτού που ονομάζουμε Εθνική Γραμμή, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί εδώ -και κοντά- δύο δεκαετίες.
Δηλαδή έχουμε μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, erga omnes, τόσο δηλαδή στο εξωτερικό και στις Διεθνείς Σχέσεις τις γειτονικής Χώρας, όσο και στο εσωτερικό. Πράγμα που σημαίνει, ότι η ίδια η Συμφωνία προβλέπει οι γείτονες μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση συνταγματικής αναθεώρησης για να αλλάξουν την συνταγματική τους ονομασία.
Το σημαντικότερο, όμως, κύριε Πρόεδρε είναι ότι -κατ΄ εμέ το σημαντικότερο- είναι ότι έχουμε μία Συμφωνία που προβλέπει και αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, που αφορούν τα σημεία εκείνα εις τα οποία υπάρχουνε αναφορές που εκπέμπουν αλυτρωτισμό, τόσο στο προοίμιο όσο και σε άλλα σημεία του Συντάγματος, και αυτό θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Αλλά το σημαντικότερο όλων κατ’ εμέ είναι ότι μ’ αυτήν την Συμφωνία διασφαλίζεται, κατοχυρώνεται κάτι πολύ σημαντικό για εμάς, η ιστορική κληρονομιά, η πολιτισμική παρακαταθήκη της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας.
Πράγμα το οποίο είναι ίσως το σημαντικότερο κατ’ εμέ, διότι υπήρξαν στο παρελθόν κάποιοι οι οποίοι οικειοποιήθηκαν, προσπάθησαν μάλλον να οικειοποιηθούν ένα σημαντικό μέρος της Αρχαίας Ελληνικής Πολιτισμικής μας κληρονομιάς, πράγμα το οποίο αποτελούσε κι ένα διαρκές εμπόδιο στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς. Υπ’ αυτήν την έννοια θεωρώ ότι η εξέλιξη είναι σημαντική και θετική.
Βεβαίως η ίδια η Συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ από την δική μας την πλευρά, θα κυρωθεί δηλαδή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις, και βασική προϋπόθεση όπως σας είπα είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση κάτι το οποίο προφανώς και κατοχυρώνει τις θέσεις και τις προϋποθέσεις που έχουμε βάλει. Άρα λοιπόν, νομίζω ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει αυτή η Συμφωνία, η καλή Συμφωνία που σε μεγάλο βαθμό αποτελεί και μια θετική εξέλιξη για την περιοχή μας, θα πρέπει πρώτα να υλοποιηθεί από τους γείτονές μας για να προχωρήσουμε αμέσως μετά κι εμείς.
Ήρθα αμέσως μετά το τέλος της τελικής μας τηλεφωνικής μας επικοινωνίας με τον κ. Ζάεφ. Αμέσως μετά θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς για τα βασικά σημεία της Συμφωνίας αυτής και θα επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Βουλής για να του ζητήσω τις αμέσως επόμενες μέρες, αμέσως μετά την ψήφιση των τελευταίων προαπαιτουμένων της τελευταίας αξιολόγησης, του τελευταίου προγράμματος για τη χώρα, να διοργανωθεί με βάση το Άρθρο 142Α του Κανονισμού, Ειδική Συνεδρίαση έτσι ώστε να ενημερώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία.
Νομίζω ότι χρέος όλων μας είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα αυτήν την Συμφωνία, που κατά την άποψή μου επαναλαμβάνω κύριε Πρόεδρε, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα».