INTIME

Τσίπρας: “Το Μακεδονία υπάρχει και στο ΠΓΔΜ…” (vd)

Σε δηλώσεις για τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς προχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας.

«Να κλείσουμε μέτωπα»

«Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και δική μου προσωπικά, ειδικά στη φάση της μετάβασης στη μεταμνημονιακή εποχή, να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και να οικοδομήσουμε μια νέα δυναμική φυσιογνωμία, διαδραματίζοντας τον ηγετικό ρόλο που μας αναλογεί στα Βαλκάνια», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Έτοιμοι για συμφωνία με την Αλβανία»

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με την Αλβανία, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, πως έχει ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών.

«Είμαστε έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας, που θα επιλύσει τις κρίσιμες διαφορές και θα οδηγεί στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής μας χώρας. Στο ζήτημα αυτό φαίνεται, εξάλλου, ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση, την οποία δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω», δήλωσε σχετικά.

Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό

Όσον αφορά το «καυτό» ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο θέμα». Είπε ότι ενημέρωσε διεξοδικά τους πολιτικούς αρχηγούς και πως τους εξήγησε ότι «το 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας, υπό τον κ. Ζάεφ, επιδεικνύει βούληση να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε ένα πρόβλημα, το ονοματολογικό, αλλά και στα παρακολουθήματα του, που υπονόμευσε τις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 25 χρόνια».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η νέα πολιτική ηγεσία (των Σκοπίων) έχει ανασκευάσει και αποσύρει σε κάποιο βαθμό την αλυτρωτική ρητορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, πράγμα που εκ των πραγμάτων λειτουργεί καταλυτικά για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων».

Οι συμβολικές κινήσεις του Ζάεφ

Προκειμένου να ενισχύσει την παραπάνω άποψή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόθεση μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων, λέγοντας: «Χαρακτηριστική στο πλαίσιο αυτό ήταν και η κίνηση του κ. Ζάεφ να μετονομάσει το διεθνή αερολιμένα της πόλης των Σκοπίων, αλλά και την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Σκοπίων, από οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Οδό Φιλίας».

Εξήγησε, πάντως, ότι «αυτές οι συμβολικές κινήσεις δεν σημαίνουν, βεβαίως, ότι το πρόβλημα του αλυτρωτισμού έχει επιλυθεί, καθώς η πολιτική βούληση των γειτόνων μας πρέπει να πάρει και τη μορφή σαφών και συγκεκριμένων δεσμεύσεων, στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ».

«Πολύς δρόμος ακόμη…»

«Θέλω λοιπόν να είμαι απολύτως ευθύς και ειλικρινής. Η βούληση και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος είναι δεδομένη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το τελευταίο διάστημα, έχει συντελεστεί πρόοδος, απομένει ωστόσο πολύς δρόμος να καλυφθεί, για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων. Και όταν λέμε έναντι όλων, εννοούμε τόσο τη διεθνή ονομασία, όσο και την ονομασία στο εσωτερικό», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «το κρισιμότερο σημείο που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η επίλυση των διαφορών μας με την ΠΓΔΜ δεν αποτελεί υποχρέωσή μας έναντι τρίτων, αλλά έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εθνικών μας συμφερόντων και με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια». Συμπλήρωσε, δε, ότι «δεν αποτελεί θέμα που προσφέρεται για εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση».

«Ο όρος Μακεδονία στην προσωρινή ονομασία του 1995»

«Πρέπει όλοι να κατανοήσουν, ότι η μη επίλυση του ζητήματος και η απώλεια της ευκαιρίας για λύση, θα αποβεί τελικά σε βάρος τόσο της Ελλάδας, όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι τα τελευταία 25 χρόνια η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα. Ενώ και στην προσωρινή ονομασία που η Ελλάδα αναγνωρίζει από το 1995, περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία, αλλά χωρίς κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει το ενδεχόμενο να εγερθούν στο μέλλον διεκδικήσεις έναντι του εδάφους ή της ιστορίας μας», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε «υποκριτικό κάποιες πολιτικές δυνάμεις και συγκεκριμένα πρόσωπα να εκμεταλλεύονται την αγωνία του ελληνικού λαού, για να υπηρετήσουν μια πλήρως αναποτελεσματική και αδιέξοδη στόχευση, η οποία σε τελευταία ανάλυση είναι αντίθετη προς τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Δεν είναι ώρα για εθνικιστικές εξάρσεις»

«Απαιτείται, λοιπόν, πατριωτική εγρήγορση για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση, αλλά δεν είναι ώρα -όπως ποτέ δεν ήταν, και η Ελλάδα το έμαθε με το δύσκολο τρόπο- για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγές φανατισμού», τόνισε στη συνέχεια.

Μάλιστα, συνέστησε «σωφροσύνη, μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμό, αν θέλουμε να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και όχι να στήσουμε πολιτικές καριέρες, εκμεταλλευόμενοι το γνήσιο και αυθεντικό πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων».

Επίθεση σε Κυριάκο Μητσοτάκη

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι «η στάση του δείχνει αναξιοπιστία και αδυναμία να πει με σθένος την πολιτική του θέση».

Μάλιστα, είπε ότι ενώ με τους περισσότερους πολιτικούς αρχηγούς είχε μια «ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση», δεν συνέβη το ίδιο και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν μπορώ, δυστυχώς, να πω όμως το ίδιο και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θεωρώ ότι η στάση του είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση. Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας είπε: «Από τη δική μου μεριά, δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.