Τσουκάτος: «Συγγνώμη στον ελληνικό λαό»

Κόλαφος για την ηγεσία του κόμματος του που «δεν είπε την αλήθεια» και με «έκανε αποδιοπομπαίο τράγο», αλλά και επικριτικός για την πάγια – όπως ανέφερε- τακτική των κομμάτων να χρηματοδοτούνται από ιδιώτες, εμφανίστηκε σήμερα στην απολογία του στο δικαστήριο όπου δικάζεται για το…δωράκι από την Siemens, ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος.

Ο κ. Τσουκάτος που κατηγορείται για την υπόθεση της χρηματοδότησης με 1 εκατομμύριο μάρκα (420.000 ευρώ) από τον γερμανικό κολοσσό το 1999, ζήτησε συγνώμη γιατί «την παρανομία την έκανα, δεν έδωσα μεγάλη σημασία λόγω της πίεσης της δουλειάς και της ανάγκης να έρθουν χρήματα στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ» επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά  – αυτό πιστοποιήθηκε ενόρκως και από τους ταμίες του ΠΑΣΟΚ – πως το επίμαχο χρηματικό ποσόν κατέληξε στο κόμμα.

Στο πλαίσιο – όπως είπε χαρακτηριστικά – «των δημοσίων σχέσεων που έκανε η εταιρία με το τότε κυβερνών κόμμα», τα χρήματα πήγαν σε δόσεις «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απ’ έξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες τα μέτρησαν και τα πήραν».

Η συγγνώμη του «στρατηγού»

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον Ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν, από την Ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και τους 12 ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελά τους για να έρθουν χρήματα από την Siemens, στο κόμμα.

Δεν ζητώ συγνώμη από την ηγεσία του κόμματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια» είπε ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σύμφωνα με την κατηγορία πήρε το συγκεκριμένο ποσό και με αυτό δωροδόκησε άγνωστους υπαλλήλους του ΟΤΕ, ώστε να πάρει η Siemens την περίφημη σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ:

«Ήμουν άσχετος με τη σύμβαση» τόνισε «ήμουν στο κόμμα, δεν είχα σχέση με συμβάσεις. Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η Siemens είχαν σχέση από πολύ παλιά, με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα, χωρίς να θέλω να υπονοήσω τίποτα. Είχε ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκάτο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους; Είναι παράλογο. Απλώς έπρεπε να με εντάξουν στο σκηνικό, για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση».

Κάνοντας μάλιστα και αυτοκριτική ο κατηγορούμενος είπε, πως ένα από τα μεγάλα λάθη του ήταν πως δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες κάτι που αποτελούσε και αποτελεί πάγια πρακτική:

«Κανείς όμως δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων».

Επικαλέστηκε μάλιστα στην απολογία του για την επίμαχη «χορηγία» της Siemens και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματοδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών κομμάτων.

Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισεκατομμύρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;

Τσουκάτος: Ναι υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.

Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;

Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.

Πόσες φορές συνάντησε τον Χριστοφοράκο

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ποσό για το οποίο δικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, ο Θεόδωρος Τσουκάτος υποστήριξε πως  η πρώτη του επαφή -μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπάνιες για το ΠΑΣΟΚ- με τον  Μιχ. Χριστοφοράκο της Siemens, έγινε στις 2/4/97 και συνολικά τον συνάντησε 3 φορές το 1997, 4 το 1998 και 2 το 1999.

Έκτοτε- όπως ισχυρίστηκε-  δεν είχαν καμία επαφή.

Ο Μιχ.  Χριστοφοράκος- ανέφερε ακόμα –  ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ. Οι συναντήσεις αφορούσαν κυρίως την πολιτική κατάσταση και την σταθερότητα της κυβέρνησης και , όπως είπε, «είχα την αίσθηση πως μετέφερε το πολιτικό κλίμα στο εξωτερικό ως πληροφόρηση». Τα χρήματα καταβλήθηκαν τελικά στις 15/12/98 σε λογαριασμό φίλου του στο εξωτερικό , γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να καταβληθούν από τον λογαριασμό της εταιρείας.

Μέσω τρίτων προσώπων τα χρήματα ήρθαν σε δόσεις «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- όπως κατέθεσαν- τα μέτρησαν και τα πήραν».

Εισαγγελέας: Που αποσκοπούσε η Siemens  με τη χρηματοδότηση;

Τσουκάτος: Καλλιέργεια καλών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα. Δημόσιες σχέσεις.

Εισαγγελέας: Υπάρχει έγγραφο που δείχνει πως τα χρήματα πήγαν στο ταμείο;

Τσουκάτος:  Βεβαίως!

– Ο ισολογισμός του 1999 που στο συνολικό ποσό περιλαμβάνει και αυτά τα χρήματα.

-Οι καταθέσεις των δυο ταμιών που λένε πως ο Τσουκάτος έφερε αυτά τα χρήματα, τα μετρήσαμε και τα πήραμε.  Έφερνε άλλωστε πολλά περισσότερα, είπαν .

Εισαγγελέας: Γνώριζε για τα χρήματα αυτά ο κ.Σημίτης;

Τσουκάτος: Δεν γνώριζε. Εγώ δεν του το είχα πει. ‘Αλλωστε ο κ.Σημίτης δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος

Πρόεδρος: Χαρακτηρίσατε τον κ. Σημίτη έντιμο πολιτικό, στοχοπροσηλωμένο που πέτυχε πολλά για τη χώρα .  Μήπως είχε ανέντιμο περιβάλλον;

Τσουκάτος: Υπήρξαν και τέτοιοι. Αλλά η πλειονότητα  ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ

Ο κ.Τσουκάτος έβγαλε πικρία για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και κυρίως της ηγεσίας του. Όπως είπε εξ αρχής ενημέρωσε(μέσω συνεργατών τους)  όταν προέκυψε το θέμα τους Σημίτη και Παπανδρέου, για την πρόθεσή του να πει την αλήθεια, αλλά ουσιαστικά δεν πήρε καμία απάντηση:

«Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δε με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν  έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Λαμπρου να τους πει πως γινόταν η διαδικασία. Έκαναν  μια γενική δήλωση και ο κ. Παπακωνσταντίνου (τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογική νομοθεσίας.  Ο κ.Παπακωνσταντίνου,  ο οποίος από αυτό το εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε «το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά». Τον καλώ να αναλογιστεί τι έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει».

“Όλο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα”, τόνισε ο κατηγορούμενος, και συνέχισε:

” Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα. Από την πολιτική καταστράφηκα οικονομικά. Πέρασα έναν γολγοθά 10 χρόνια και θέλω να κλείσω αυτό το κεφάλαιο και να αποκτήσω την ελευθερία μου γιατί είμαι αιχμάλωτος».