Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
Αναγνωρίζει ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης πως υπάρχει ακόμα αρκετή σύγχυση σε πολλούς για το τι προσφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Politik, το αποδίδει στο φετιχισμό που επί χρόνια καλλιεργήθηκε για την ονομασία των γειτόνων μας. Ο ίδιος εκτιμά πως η συμφωνία αναβαθμίζει τη Μακεδονία και την Θράκη σε περιφερειακό οικονομικό κόμβο.
Ως πρόεδρος, εξάλλου, της κοινοβουλευτικής επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών μας πληροφορεί πως η συζήτηση της έκθεσής της εντάσσεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, μετά από την ψήφιση μια σειράς μέτρων που αποκαθιστούν κοινωνικές αδικίες της μνημονιακής περιόδου. Παράλληλα σημειώνει πως η έκθεση δεν εξαντλείται σε τεκμηριωμένες καταγραφές των γερμανικών οφειλών, αλλά προτείνει κι έναν «οδικό χάρτη» για τη διεκδίκησή τους σε πολιτικό, νομικό αλλά και διπλωματικό επίπεδο.
Την ίδια ώρα, μιλά με κολακευτικά λόγια για την εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, για την οποία μας λέει πως δεν ανήκει στους σιγουρατζήδες πολιτευτές των αστικών κομμάτων και πως η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης είναι το πρόσωπο στο οποίο μπορεί να εκφραστεί όλος ο προοδευτικός κόσμος της πόλης ώστε να δημιουργηθεί το πλειοψηφικό εκείνο ρεύμα, που θα αποτρέψει την «παλινόρθωση» του παλιού και αποτυχημένου κατεστημένου.
Όσον αφορά την ευρύτερη πολιτική κονίστρα, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης παρατηρεί πως το «υπό διάλυση» ΚΙΝΑΛ από τη στιγμή που έχει γίνει ουρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ευαγγελίζεται «πακέτα Πινοσέτ», μετατρέπει, εκ των πραγμάτων, το ΣΥΡΙΖΑ σε πόλο συσπείρωσης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, χωρίς ηγεμονισμούς.
«Πράξη απελευθέρωσης από τον εθνικισμό»
-Τι αλλάζει στην ουσία με τη Συμφωνία των Πρεσπών; Πώς θα αποκαλούμε τελικώς τους βόρειους γείτονές μας, Βορειομακεδόνες, Μακεδόνες, Σκοπιανούς;
«Μιλάμε για την εθνική ταυτότητα των γειτόνων μας, αλλά ουσιαστικά προβάλλουμε σε αυτούς τα δικά μας προβλήματα εθνικής ταυτότητας, όσο και αν καμαρώνουμε ότι είμαστε μια εθνικά ομοιογενής χώρα, μια αντίληψη που είναι αντίθετη με εκείνη του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, δηλαδή του έθνους-κράτους των πολιτών. Αυτή η αντίληψη διαπερνά οριζόντια την κοινωνία μας. Το πρόβλημα αυτό έχει τις ρίζες του στην ιστορία, στην ανασφάλεια που προκάλεσαν οι μετακινήσεις πληθυσμών το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, στον ξεριζωμό των Μικρασιατών, στην αλλαγή εθνολογικής σύνθεσης στα Βαλκάνια, στις εθνικές εκκαθαρίσεις, στην πολιτική της εθνικής αφομοίωσης που εφαρμόστηκε με επίκεντρο τη γεωγραφική Μακεδονία. Η Συμφωνία Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας εκτός από μια πράξη ειρήνης, φιλίας και σταθερότητας στην περιοχή είναι και μία πράξη απελευθέρωσης της χώρας μας από την πολύχρονη μέγγενη του εθνικισμού, που την έχει απαξιώσει διεθνώς, που επιχειρεί να την μεταβάλει σε έναν “σκαντζόχοιρο”, τη στιγμή που πρέπει να ανοίξει τα φτερά της. Με τη Συμφωνία λοιπόν δεν φτάσαμε σε ένα τέλος αλλά σε μια ελπιδοφόρα αρχή με τους πολίτες της Β. Μακεδονίας».
– Κάποιοι μιλούν ακόμα και για μονοψήφια ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αναγνωρίζετε ότι η κυβέρνηση και το κόμμα έχουν πρόβλημα στη Μακεδονία και στη Θράκη και γιατί γενικότερα δεν έχετε καταφέρει να πείσετε την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών για τις θέσεις σας επί του Μακεδονικού;
«Αυτοί “οι κάποιοι” (;) είναι οι ίδιοι που χαλκεύουν τα fake news της ΝΔ, όπως π.χ. για “τέταρτο μνημόνιο”, είναι ένοικοι της “δεξιάς πολυκατοικίας”, που γέρνει ολοένα και πιο δεξιά. Αναγνωρίζω πως υπάρχει ακόμα αρκετή σύγχυση σε πολλούς για το τί προσφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό οφείλεται στο φετιχισμό που επί χρόνια καλλιεργήθηκε για την ονομασία των γειτόνων μας – “το όνομά μας η ψυχή μας!” – από τον αλήστου μνήμης δικομματισμό, την Εκκλησία και τα συστημικά ΜΜΕ. Όσο επίπονη ήταν η προσπάθεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωσή της, άλλο τόσο πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί, ώστε η ελληνική κοινωνία να βιώσει τα οφέλη της. Ειδικά η περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης αναβαθμίζεται σε περιφερειακό οικονομικό κόμβο. Η Ελλάδα και η Β. Μακεδονία, λόγω της εκκρεμότητας του ονοματολογικού, έχουν ένα συμβατικό πλαίσιο διμερών σχέσεων απολύτως ανεπαρκές. Απουσιάζουν βασικές συμφωνίες, όπως συμφωνία προστασίας επενδύσεων και αποφυγής διπλής φορολογίας, και όλες οι άλλες σύγχρονες οικονομικές συμφωνίες, με αρνητικές συνέπειες για τις επενδύσεις μας στη γείτονα χώρα, για τις εξαγωγές μας, για την οδική, σιδηροδρομική και ενεργειακή διασύνδεση, για το λιμάνι Θεσσαλονίκης και την οικονομική του ενδοχώρα. Αυτά είναι ζητήματα της πραγματικής οικονομίας που αφορούν την ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου και όχι μιας παραοικονομίας, όπου κάποιοι επιτήδειοι έκαναν οικονομικές και πολιτικές καριέρες, εμπορευόμενοι μια μπαγιάτικη εθνικοφροσύνη εις βάρος των πραγματικών αναγκών και δυνατοτήτων της χώρας».
«Οι γερμανικές οφειλές δεν παραγράφονται»
-Προεδρεύετε της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, οι οποίες μαζί με τους τόκους ξεπερνούν τα 300 δισ. ευρώ. Πότε θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμά της; Τι κινήσεις πρέπει να γίνουν για να διεκδικηθεί αυτό το ποσό; Μήπως η κυβέρνηση το βάζει προς τα πίσω προκειμένου να μην χαλάσει τη σχέση της με το Βερολίνο, η οποία γνωρίζει περίοδο άνθισης;
«Η συζήτηση και η κύρωση από τη Βουλή της έκθεσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών εντάσσεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης το αμέσως προσεχές διάστημα, μετά την ψήφιση μια σειράς μέτρων που αποκαθιστούν κοινωνικές αδικίες της μνημονιακής περιόδου. Η έκθεση δεν εξαντλείται σε τεκμηριωμένες καταγραφές των γερμανικών οφειλών, αλλά προτείνει και έναν “οδικό χάρτη” για τη διεκδίκησή τους σε πολιτικό, νομικό αλλά και διπλωματικό επίπεδο. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο πρωθυπουργός τόνισαν στην κυρία Μέρκελ ότι οι οφειλές αυτές δεν παραγράφονται, αλλά αντίθετα η ενιαία πλέον Γερμανία, ως “καθολικός διάδοχος του Γ΄ Ράιχ” σύμφωνα με τη διεθνή συμφωνία του 1953, οφείλει να αποζημιώσει τα θύματα και τη χώρα μας και να επανορθώσει τις καταστροφές που προκάλεσαν με απερίγραπτη βαρβαρότητα οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής».
-Ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης πώς κρίνετε την επιλογή της Κατερίνας Νοτοπούλου ως υποψήφιας για το δήμο Θεσσαλονίκης; Μήπως «καίγεται» η υποψηφιότητά της εξαιτίας του κλίματος που έχει διαμορφωθεί για τη Συμφωνία των Πρεσπών;
«Τι θα πει “καίγεται” η υποψηφιότητα; Η συντρόφισσα Κατερίνα Νοτοπούλου δεν ανήκει στους σιγουρατζήδες “πολιτευτές” των αστικών κομμάτων. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνουμε πολιτική καριέρα, αλλά, από οποιαδήποτε θέση κριθεί αναγκαίο, υπηρετούμε το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας μας, χωρίς να λογαριάζουμε το πολιτικό ή το προσωπικό κόστος . Μπροστά στους παλιάς, δεξιάς κοπής υποψήφιους, η συντρόφισσα Κατερίνα Νοτοπούλου είναι το πρόσωπο στο οποίο μπορεί να εκφραστεί όλος ο προοδευτικός κόσμος της πόλης μας, ώστε να δημιουργηθεί το πλειοψηφικό εκείνο ρεύμα, που θα αποτρέψει την “παλινόρθωση” του παλιού και αποτυχημένου κατεστημένου της πόλης, που την κρατούσε όμηρο του πιο σκοτεινού και αντιδραστικού παρελθόντος της».
«Πολιτική ανοησία τα περί ραδιούργου Τσίπρα»
-Όταν το ΠΑΣΟΚ ηγεμόνευε στην ευρύτερη κεντροαριστερά «θυμόταν» το Συνασπισμό- ΣΥΡΙΖΑ στις δύσκολες στιγμές του. Μήπως τώρα συμβαίνει το αντίστροφο και το προοδευτικό μέτωπο που ευαγγελίζεται ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι τίποτα περισσότερο από σανίδα σωτηρίας για τον ίδιο;
«Όπως είπα και στην αρχή, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ιστορική τομή που έχει πολιτικό, παιδαγωγικό και πολιτισμικό χαρακτήρα και χαράζει τα όρια ανάμεσα σε δύο κόσμους. Γίνεται η αφετηρία αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων και συγκρότησης ενός νέου προοδευτικού πόλου στην ελληνική κοινωνία, καθώς η κρίση, από το 2010 και ύστερα, λειτούργησε σαν ένας μινώταυρος που κατασπάραξε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Η συγκρότηση αυτή πρέπει να γίνει πάνω σε αξίες και αρχές, με γνώμονα τον αριστερό ευρωπαϊσμό, που αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μας είναι να ανατραπούν σε Ελλάδα και Ευρώπη τόσο οι ληστρικές πολιτικές λιτότητας όσο και να αναχαιτιστεί η άνοδος του φασισμού και της ξενοφοβίας. Είναι, το λιγότερο “πολιτική” ανοησία να λέγεται πως αυτό είναι ένα “τέχνασμα του ραδιούργου Τσίπρα” (!) για να διαλύσει τα μικρότερα κόμματα. Το υπό διάλυση ΚΙΝΑΛ της κυρίας Γεννηματά από τη στιγμή που έχει γίνει ουρά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ευαγγελίζεται “πακέτα Πινοσέτ”, μετατρέπει, εκ των πραγμάτων, τον ΣΥΡΙΖΑ σε πόλο συσπείρωσης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, χωρίς ηγεμονισμούς».