Φίλης: «Υπάρχει σλαβομακεδονική γλώσσα»

«Φωτιές» άναψε ο Νίκος Φίλης, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει σλαβομακεδονική γλώσσα» στα Σκόπια. Παράλληλα, χαρακτήρισε πολύ κρίσιμη την ύπαρξη συμφωνίας στην ονομασία του γειτονικού κρατιδίου, καθώς «θα βρούμε λύση για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα».

«Υπάρχει σλαβομακεδονική γλώσσα, δεν υπάρχει; Τι ανακαλύπτουμε τώρα προβλήματα; Σλαβική-Μακεδονική γλώσσα υπάρχει. Το ελληνικό κράτος το λέει και ο ΟΗΕ και ο ίδιος ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Στο θέματα του ονόματος της γλώσσας ή υπάρχει ή δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Γελοία τα περί Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Παράλληλα, υποστήριξε στα Σκόπια «υπάρχουν κύκλοι που θέλουν να δημιουργήσουν τη γελοία εθνογενετική αντίληψη, ότι είναι τα παιδιά του Μεγάλου Αλέξανδρου» και τόνισε ότι πρόκειται για «κύκλους» και όχι την «επίσημη θέση της γειτονικής χώρας».

Ο πρώην υπουργός Παιδείας δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. «Όταν συμμετέχουν πολλοί σε ένα συλλαλητήριο, πρέπει να το λαμβάνει κανείς υπόψιν του. Όχι για να αλλάξει την κατεύθυνση του, διότι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα συλλαλητήρια τα οποία βασίζονται στο θυμικό ή υποκρύπτουν άλλου τύπου εσωτερικές επιδιώξεις, πχ θέμα πολιτικής αποσταθεροποίησης, πρέπει να τα βλέπουμε με βάση τον στόχο που έχουν και αν συνάδει προς την πολιτική που επιλέγει μια κυβέρνηση», σχολίασε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «οι ομιλίες είχαν σαφώς ένα αντικυβερνητικό στίγμα».

«Κρίσιμο να υπάρξει συμφωνία για το όνομα»

Ο κ. Φίλης υποστήριξε, επίσης, ότι «το κρίσιμο είναι να υπάρχει συμφωνία για την ονομασία» και πως «εφόσον υπάρξει αυτή η συμφωνία, θα βρούμε λύση για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα». «Σημαντικά τα αλυτρωτικά, εφόσον υπάρξει δεσμευτική διεθνή συμφωνία για να αλλάξουν. Δεν τα θεωρώ ζητήματα που θα ανακόψουν τις διαπραγματεύσεις», εξήγησε.

Όσον αφορά το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, υποστήριξε πως «θα τεθεί στο χρόνο του» και πρόσθεσε: «Έχει σημασία η συμφωνία να σφραγιστεί από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Ο καθένας αλλάζει το Σύνταγμά του όποτε θέλει με εσωτερικές διαδικασίες, αν όμως η συμφωνία αναφέρει συγκεκριμένες δεσμευτικές διατάξεις, τότε δεν είναι εύκολο να αλλάξει».

Έξαλλος ο Άδωνις Γεωργιάδης

Οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μίλησε επίσης στον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Είναι δυνατόν την ώρα που κάνουμε μια διαπραγμάτευση και θέλουμε να οπλίσουμε την κυβέρνηση με μια όσο καλύτερη επιχειρηματολογία για να πετύχουμε το βέλτιστο, ένας πρώην υπουργός και βουλευτής να βγαίνει και να λέει αυτά τα πράγματα στο ραδιόφωνο; Είναι δυνατόν την ώρα της διαπραγμάτευσης να δίνει ο κ. Φίλης επιχειρήματα στην σκοπιανή πλευρά κατά των θέσεων που υποτίθεται έχει η ελληνική κυβέρνηση;», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Ο κ. Φίλης είπε απίστευτα πράγματα. Πρώτον και κυριότερον, δεν υπάρχει Σλαβομακεδονική γλώσσα, η γλώσσα τους είναι μια βουλγάρικη διάλεκτος. Ουδέποτε ο Στρατής Μυριβήλης ή όποιο άλλο κείμενο της εποχής μέχρι το 1945 μιλούσε για Μακεδόνες. Μέχρι το 1945 που ο Τίτο ονοματίζει αυτόν το χώρο Μακεδονία και εφευρίσκει Μακεδονικό έθνος και γλώσσα, δεν υπήρχε καμία αναφορά», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.