Γεννηματά: Για βγει Ελλάδα οριστικά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε στη δευτερολογία της από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσει…. Γεννηματά: Για βγει Ελλάδα οριστικά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε στη δευτερολογία της από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσει…. ροη
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε στη δευτερολογία της από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε τρία κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη , το κοινωνικό κράτος και την αποκατάσταση των χαμένων εισοδημάτων.
«Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο, ελληνικής ταυτότητας και ιδιοκτησίας, σχέδιο μέσα από το οποίο θα ανακτήσουμε αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και τελικά τη χαμένη κυριαρχία Σχέδιο μέσα από το οποίο θα ωφεληθεί η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού», τόνισε η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική είναι βαθιά συντηρητική , με λίγο από λαϊκή δεξιά.
Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά, χαιρέτισε τις φοροελαφρύνσεις που είναι απαραίτητες , ωστόσο έθεσε σειρά ερωτημάτων για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Είπε συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ:
«Δεδομένου ότι διατηρείται τους υψηλούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα το ερώτημα είναι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την υλοποίηση τους. Ή θα δούμε πάλι -όπως επί ΣΥΡΙΖΑ- περικοπές Κοινωνικών Δαπανών, κατάρρευση των Νοσοκομείων, και δραστικές μειώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων;
Εσείς έχετε στ’ αλήθεια καμιά πρόταση ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων, των υποδομών, των εξαγωγικών επιχειρήσεων και της παραγωγής; Ή απλώς περιμένετε το θαύμα; Oι φόροι που μειώνετε να ειδοποιήσουν την ανάπτυξη να καταφθάσει;
Πώς θα αποφύγετε κύριε Πρωθυπουργέ το φιάσκο του 2006, που και τότε η ΝΔ ελάττωσε την φορολογία των επιχειρήσεων και τους φόρους περιουσίας, αλλά ανάπτυξη δεν εμφανίστηκε. Μόνο αυξήθηκαν τα εταιρικά κέρδη, μειώθηκαν τα έσοδα και μετά πήραμε την κατηφόρα».
Ζητούμενο και οι επενδύσεις
Στο σημείο αυτό η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρά (στις φοροελαφρύνσεις) καμία πειστική πρόβλεψη για το πώς θα πυροδοτήσουν την πολυπόθητη ανάπτυξη επισημαίνοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος του ESM, πως για να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη η δημοσιονομική χαλάρωση , πρέπει ο δημοσιονομικός χώρος που εξοικονομείται να πηγαίνει όχι μόνο σε φοροελαφρύνσεις, αλλά και σε επενδύσεις.
Η κ. Γεννηματά επανέλαβε τη κριτική της για την έλλειψη δεσμεύσεων από την κυβέρνηση σχετικά με τη τύχη του Υπερταμείου . «Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι μια χώρα που έχει τόσο βάναυσα ακρωτηριάσει την εθνική της κυριαρχία στην δημόσια περιουσία, μπορεί να έχει σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη; Τι ακριβώς σκοπεύετε να κάνετε; Θα το διατηρήσετε ως απόδειξη της δικής σας συμμόρφωσης στους δανειστές ή θα το αλλάξετε; »
Όπως είπε η κ. Γεννηματά, ο χαρακτήρας του Υπερταμείου είναι απαξιωτικός για την χώρα και πρωτοφανής για τα θεσμικά δεδομένα της ΕΕ και ακραίος ακόμα και για όρους αποικιοκρατίας.
«Χρειάζεται να πάρουμε ξανά τον εθνικό έλεγχο του Υπερταμείου και να πάψει να λειτουργεί ως λογαριασμός υποθήκης της δημόσιας περιουσίας στους πιστωτές. Στόχος πρέπει να είναι η εξέλιξη του σε ένα Ταμείο Εθνικής Περιουσίας, όπου η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας γίνεται με ένα μείγμα επενδύσεων, αποκρατικοποιήσεων και ανάπτυξης. Τα έσοδα του – και όχι τα περιουσιακά στοιχεία που έχει – πρέπει να κατευθύνονται σε τρείς τομείς:
- κατά ένα μέρος σε εξόφληση του δημόσιου χρέους,
- κατά ένα μέρος σε επενδύσεις στον τομέα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής
- ένα τρίτο σημαντικό μέρος αποταμιεύεται ως προίκα στο ασφαλιστικό σύστημα για τις μέλλουσες γενιές, όταν οι σημερινοί νέοι φτάσουν στα όρια της συνταξιοδότησης.
Το τρίτο ζήτημα για το οποίο ζήτησε δεσμεύσεις η Φώφη Γεννηματά από την κυβέρνηση είναι η μεγάλη παράλειψη στις προγραμματικές δηλώσεις για πλήρης απουσία κάθε μέριμνας και πρόνοιας για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ το φαινόμενο του «πτωχευμένου πλούσιου» είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους και τους άνεργους, αλλά και αδικία για τις συνεπείς επιχειρήσεις και την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Χωρίς τους εργαζόμενους δικαιωμένους καμιά σοβαρή ανάπτυξη δεν θα γίνει και δεν θα διαρκέσει».
Ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να δεσμευτεί:
Επιμένει στις εξαγγελίες στο περσινό συνέδριο του ΣΕΒ για την καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων;
Θα ισχύσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ η υποχρεωτικότητα και η καθολική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων;
Θα επανέλθει ΝΑΙ ή ΟΧΙ η ευθύνη καθορισμού και αύξησης, του κατώτερου μισθού στους Κοινωνικούς εταίρους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Ποια είναι τα μέτρα σας για να βρουν οι άνεργοι δουλειά; Θα υιοθετήσετε την πρότασή μας ώστε για κάθε 100 ευρώ που ξοδεύει μια ιδιωτική επιχείρηση για την πρόσληψη νέων ανέργων σε σταθερές θέσεις εργασίας, να φοροαπαλλάσσεται για 150;
Θα υιοθετήσετε την πρότασή μας για 3ετή απαλλαγή από φόρους και εισφορές, για όποιον νέο ξεκινά επάγγελμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα;
Ισχύουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ οι απαράδεκτες δηλώσεις βουλευτών σας για την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό για κύρια και επικουρική σύνταξη για τους νέους εργαζόμενους; Πρόταση που αποδομεί πλήρως τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.
«Σήμερα πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε: )να μην απαγορεύεται για ένα διάστημα στους ανθρώπους που λαμβάνουν επίδομα, η νόμιμη εργασία και κυρίως 2)το ΚΕΑ (Όπως και το επίδομα ανεργίας) να μετατραπούν σε επίδομα εργασίας για την εργασιακή επανένταξη τους τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και τον κοινωνικό αλλά και στην αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε παρατηρώντας ότι «κανένα σχέδιο δεν ακούσαμε για τον πρωτογενή τομέα και τον αγροτικό κόσμο».
Η Φώφη Γεννηματά κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής θα ασκήσει μαχητική, προγραμματική και υπεύθυνη αντιπολίτευση, απέναντι στις πολιτικές που διαφωνούμε, για την υπεράσπιση ιδιαίτερα των πιο αδύναμων με προτάσεις όχι αποσπασματικές, αλλά ενταγμένες στο σχέδιο Ελλάδα χωρίς να διστάζει να υπερψηφίσει ότι είναι αναγκαίο για την χώρα και τον λαό -όπως πράξαμε και με την προηγούμενη Κυβέρνηση – και θα συμβάλλουμε στην Εθνική Συνεννόηση για τα Εθνικά Θέματα, για την αλλαγή των αρνητικών δεσμεύσεων με την Ε.Ε., και να δούμε πως μπορούμε να φτάσουμε σε ένα δίκαιο Εκλογικό Νόμο, για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μια επισήμανση, προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση, για τους καλούς λογαριασμούς.
Αρκετά με το μπουλινγκ στο ΚΙΝΑΛ από κατευθυνόμενα κέντρα και εγκάθετους. Συκοφαντικά κέντρα που διαστρεβλώνουν συνεχώς την πολιτική μας και τη στάση μας.
Θα έχουν άσχημα ξεμπερδέματα με μας. Θα τους ξεμπροστιάσουμε.
κ. Μητσοτάκη βγάλτε από την πρίζα τη γνωστή μονταζιέρα του Μαξίμου. Λειτουργεί και επί των ημερών σας, από τις πρώτες μέρες».