Χρ. Μπουκώρος: Να χτίσουμε αξιοπιστία και να τρέξουμε γρήγορα

Χρ. Μπουκώρος: Να χτίσουμε αξιοπιστία και να τρέξουμε γρήγορα

«Όσο αυξάνεται η αξιοπιστία μας και όσο τρέχουμε γρήγορα προς την επίτευξη των στόχων η αυτονομία μας αυξάνεται διαρκώς», δήλωσε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για τις επαφές του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

«Έχουμε περάσει σε ένα νέο κεφάλαιο με την αλλαγή της κυβέρνησης, που περιγράφεται ως ένα κεφάλαιο της προσπάθειας ουσιαστικής εξόδου από την κρίση. Όσον αφορά τη βοήθεια από τους εταίρους μας […] επιβάλλεται να χτίσουμε αξιοπιστία και ταυτόχρονα να τρέξουμε γρήγορα. Η αξιοπιστία είναι μια βασική παράμετρος –δε σε εμπιστεύεται κανείς, δε συζητάει κανείς μαζί σου, αν δεν είσαι αξιόπιστος και ο χρόνος, η ταχύτητα, είναι μία πολύ ακριβής μονάδα μέτρησης. Γι’ αυτό η κυβέρνηση από τη μία πλευρά αναλαμβάνει νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες και από την άλλη ο πρωθυπουργός συνεχώς κάνει επαφές […] όλα αυτά συμβαδίζουν. Προσπαθούμε να ανατρέψουμε ένα κλίμα που περιέγραφε την Ελλάδα ως μια χώρα που μπορεί να ζει από τη μια μεριά με δανεικά και από την άλλη με φόρους».

«Το μείγμα της πολιτικής μας», συνέχισε ο κ. Μπουκώρος, «είναι εξορθολογισμός των φορολογικών συντελεστών, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και προσέλκυση των επενδύσεων, με ξεμπλοκάρισμα των όσων εκκρεμούν και προσέλκυση νέων». Και εξήγησε: «Αυτό είναι το άρμα της πολιτικής μας, τα υπόλοιπα μέτρα είναι συμπληρωματικού χαρακτήρα, προκειμένου να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή με το κακό μας παρελθόν και να βάλουμε όσο πιο πολύ κόσμο στην κανονικότητα και στο οικονομικό παιχνίδι. Όσο περισσότεροι Έλληνες επανέρχονται στην οικονομική δραστηριότητα τόσο ευκολότερα κερδίζεται και το στοίχημα της ανάπτυξης και το στοίχημα της βελτίωσης της οικονομίας. Αν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού παραμένουν σε μία κατάσταση μη κανονική, δεν μπορεί ένα μικρότερο τμήμα του πληθυσμού να βελτιώσει την οικονομία».

Ερωτηθείς, προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι -από το βήμα της ΔΕΘ- εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οικονομία ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, απάντησε: «Ο πρωθυπουργός σίγουρα θα κινηθεί στα αναπτυξιακά ζητήματα. Αν κερδηθεί το ζήτημα της ανάπτυξης θα κερδηθούν και όλα τα υπόλοιπα ευκολότερα –και της οικονομίας και της ευημερίας και της αντιμετώπισης και χρηματοδότησης ζητημάτων άμυνας, παιδείας, υγείας. Χωρίς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς αύξηση του ΑΕΠ -και αυτό γίνεται μόνο με επενδύσεις- δεν μπορεί να περιμένουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε εύκολα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του ζητήματος της ΔΕΗ ο κ. Μπουκώρος επισήμανε: «Νομίζω πως είναι αρκετά ξεκάθαρα τα πράγματα για τη ΔΕΗ. Όταν παραδίδεται μία ΔΕΗ με κερδοφορία 94 εκατομμύρια τον χρόνο και παραλαμβάνουμε μια ΔΕΗ με 900 και πλέον εκατομμύρια ετήσια ελλείμματα, όταν η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ το 2014 -που και τότε κρίση είχαμε- ήταν 2 δισεκατομμύρια και σήμερα δεν προσεγγίζει ούτε καν τα 300 εκατομμύρια, όταν υπήρχαν εκθέσεις της οικονομικής διευθύντριας της ΔΕΗ [..] και στα τέλη του 2018 και τον Μάιο του 2019 προς την τότε κυβέρνηση, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα επείγοντος χαρακτήρα, γιατί η ΔΕΗ κινδυνεύει με κατάρρευση, όταν σήμερα έχουμε φτάσει στο επίπεδο να μην έχει η ΔΕΗ ούτε καν κολόνες ηλεκτροφωτισμού και να περιμένουν περιοχές για ολόκληρες ημέρες, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική και κουνάει το δάχτυλο. Η εικόνα της ΔΕΗ ήταν πολύ χειρότερη τέσσερα χρόνια μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ενεργειακή χρεοκοπία σημαίνει αυτομάτως και οικονομική χρεοκοπία. Η κυβέρνηση και ο κ. Χατζηδάκης τι έπρεπε, να παρακολουθούν μοιραίοι και άβουλοι ή να λάβουν κάποια πρώτα μέτρα στήριξης της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, στην οποία ακουμπάει και η ανάπτυξη και το ίδιο το επίπεδο ζωής μας; […] Πρέπει να διασωθεί με τη συμβολή όλων μας».

Αναφορικά, εξάλλου, με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ο κ. Μπουκώρος παρατήρησε ότι «δομές που έπρεπε να γίνουν την προηγούμενη τετραετία- πενταετία δεν έγιναν», αν και «χρήματα υπήρχαν, περίπου 1,6 δισεκατομμύρια. Κι αντί να εκμεταλλευτούμε αυτά τα χρήματα, να δημιουργήσουμε τις πρέπουσες δομές, να υπάρχει μια ισοκατανομή και μετά την εμπειρία του 2015 μια υποδομή, η οποία σε κάθε φάση έξαρσης θα οδηγεί στην ευκολότερη αντιμετώπιση του ζητήματος, δεν έγινε κάτι τέτοιο». «Μας κουνάει τώρα το δάχτυλο ένα κόμμα, ένας χώρος όπου θέλουν να παρουσιάζονται ως φιλάνθρωποι, ως αριστεροί, ως ευαίσθητοι, αλλά τι μας έχει κληροδοτήσει στο μεταναστευτικό αυτή η πρώην κυβέρνηση;», διερωτήθηκε.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play