Ψάχνοντας σημείο ισορροπίας για το Σκοπιανό

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Σημείο ισορροπίας στο Σκοπιανό αναζητούν στη Νέα Δημοκρατία ενόψει του συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη αυτήν την Κυριακή.

Στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με βουλευτές του κόμματος από τη Μακεδονία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν απαγορεύει τη συμμετοχή στελεχών της σε αυτό, αλλά ούτε και ενθαρρύνει…., αφήνοντάς τους να ενεργήσουν κατά βούληση και κατά συνείδηση.

Μάλιστα είναι πολύ πιθανό την Πέμπτη -και αφού προηγηθεί η σημερινή συνάντηση Νίμιτς-Βασιλάκη-Ναουμόφκι στη Νέα Υόρκη- να υπάρξει νέα επαφή Μητσοτάκη με τους συγκεκριμένους βουλευτές. Και αυτό προκειμένου να επανεξεταστούν τα δεδομένα και να συζητηθεί η «γραμμή» που θα ακολουθήσει το κόμμα, γνωρίζοντας αυτήν την φορά τις προτάσεις για το όνομα που θα έχει ήδη καταθέσει ο Αμερικανός διαπραγματευτής.

Κοχλάζει η Μακεδονία

Στην Πειραιώς γνωρίζουν πως η Μακεδονία «κοχλάζει» για το συγκεκριμένο ζήτημα, με το κλίμα να θυμίζει έντονα τις ημέρες του 1992. Και όσο πλησιάζουμε προς το συλλαλητήριο, τόσο κορυφώνονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ο όρος «Μακεδονία» δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ως… τέταρτο συνθετικό. Έχοντας ενημερωθεί για την ένταση που επικρατεί σε επίπεδο κοινωνίας, η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας καλείται να λάβει αποφάσεις τόσο σε επίπεδο στρατηγικής, όσο και επικοινωνίας. Ιδίως τώρα που διάφοροι μικροί κομματικοί σχηματισμοί αναζητούν τρόπους να χαϊδέψουν τα αυτιά του λεγόμενου «πατριωτικού ακροατηρίου» το οποίο παραδοσιακά στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία,  ενώ κορυφώνεται η συζήτηση σε διάφορα «πηγαδάκια» για την ίδρυση ενός κόμματος που θα κινείται στα πρότυπα της περίφημης «Λέγκας του βορρά».

Φήμες, πηγαδάκια και η “Λέγκα του Βορρά”

Μάλιστα σε αυτά εμπλέκεται και ο βασικός ομιλητής του συλλαλητηρίου, στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης, καθώς άλλοι τον εμφανίζουν έτοιμο να ηγηθεί του νέου κομματικού φορέα που θα έχει ως έδρα τη Θεσσαλονίκη και άλλοι να επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2019.

Με τα σενάρια και τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν, οι ημέρες περνούν και οι συζητήσεις για το Σκοπιανό μπαίνουν στην τελική ευθεία. Και όσο η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει, τόσο επιβάλλεται η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να είναι «κρυστάλλινη» προκειμένου να μην επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης ή παρανόησης.