Ερευνα: «Όχι» στο «Μακεδονία», ναι σε δημοψήφισμα

Να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το Σκοπιανό επιθυμεί το 61% των Ελλήνων, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μάλιστα, σε έρευνα της Metron Analysis για «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», γίνεται σαφές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από το γειτονικό κρατίδιο.

Παράλληλα, η ίδια έρευνα δείχνει, ότι παραμένει σε διψήφια ποσοστά (10,5%) η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να «φλερτάρει» και με την αυτοδυναμία.

Συντριπτικό το «όχι» στον όρο «Μακεδονία»

Μπορεί η κυβέρνηση να καλλιεργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας, για μία «αμοιβαία αποδεκτή λύση» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ωστόσο οι πολίτες δεν δείχνουν έτοιμοι να συμβιβαστούν. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, λοιπόν, απορρίπτουν τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από το γειτονικό κρατίδιο.

Ενδεικτική των αρνητικών διαθέσεων είναι η απόρριψη από το 77% ακόμη και του παλαιού ονόματος Nova Makedonija, που είχε ανοίξει τον κύκλο των συλλαλητηρίων του 1992. Άλλα ονόματα που περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία, μάλιστα, συγκεντρώνουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά αποδοκιμασίας.

Συγκεκριμένα, το 78% απορρίπτει το «Άνω Μακεδονία» και το 82% δεν δέχεται το «Νέα Μακεδονία».

Όσον αφορά την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τους Σκοπιανούς, την οποία αποδέχεται περίπου το 50% των ερωτηθέντων, κρίνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για μια αποδεκτή λύση.

Σε τροχιά αυτοδυναμίας η ΝΔ, ανεβαίνει το Κίνημα Αλλαγής

Σημαντικά είναι, επίσης, τα πορίσματα που προκύπτουν από την έρευνα για τη δυναμική των κομμάτων. Όπως προκύπτει, το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας παραμένει ανοικτό. Το κόμμα της αξιωματικής διατηρεί προβάδισμα 10,5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 35,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24,9%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 9,8% και ακολουθούν ΚΚΕ 6,9%, Χρυσή Αυγή 6,6%, Ένωση Κεντρώων 3,2% και ΑΝΕΛ 2,7%. Όσον αφορά τα άλλα κόμματα: Πλεύση Ελευθερίας 2,7%, Ελληνική Λύση 1,9%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%).

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 26% έναντι 18,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το Κίνημα αλλαγής (7,2%), το ΚΚΕ (5,1%), η Χρυσή Αυγή (4,9%) και η Ενωση Κεντρώων (2,4%).