Άρση ασυλίας για Κατρούγκαλο και Στέφο

Άρση ασυλίας για Κατρούγκαλο και Στέφο

Άρση ασυλίας για τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Γιάννη Στέφο αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής. Το σχετικό αίτημα είχαν καταθέσει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα, η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα άρσης ασυλίας του πρώην προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου.

Οι ψήφοι για την άρση ασυλίας

Για τον Γιώργο Κατρούγκαλο: Ναι ψήφισαν 174 βουλευτές, Όχι 7.

Για τον Γιάννη Στέφο: Ναι ψήφισαν 175 βουλευτές, Όχι 3.

Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη: Όχι ψήφισαν 175 βουλευτές, Ναι 5

Για τον Ανδρέα Λοβέρδο: Όχι ψήφισαν 171 βουλευτές, Ναι 11.

Η υπόθεση του κ. Κατρούγκαλου αφορά απιστία σχετικά με την υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ, σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, αδίκημα το οποίο τελέστηκε την περίοδο 2010-2012.

Το αδίκημα για τον κ. Στέφο είναι ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Η υπόθεση του κ. Μεϊμαράκη αφορούσε στη διερεύνηση, μετά από εξώδικη δήλωση πολίτη, τυχόν αξιόποινων πράξεων για παράβαση καθήκοντος κατά την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Βουλής.

Η υπόθεση του κ. Λοβέρδου αφορούσε παράβαση μυστικών της Πολιτείας, και ειδικότερα διαρροή διαβαθμισμένου εγγράφου από την υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας.

Τι δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ζήτησε εκ νέου την άρση ασυλίας του, όπως είχε κάνει και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, διευκρινίζοντας ότι η υπόθεση του διερευνάται στη βάση όχι προσωπικής του ευθύνης, αλλά της ευθύνης όλων των καθηγητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μελών της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας για τις χρήσεις των ετών 2010-2013.

«Ζητώ την άρση ασυλίας μου όχι γιατί υπάρχει η παραμικρή σκιά ποινικής ή άλλης ευθύνης αλλά γιατί είναι καθήκον του πολιτικού κόσμου, ενόψει και της συνταγματικής αναθεώρησης να μην δίνουμε την εντύπωση ότι θέλουμε να είμαστε προστατευόμενοι», δήλωσε σχετικά και πρόσθεσε:

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το πολιτικό προσωπικό δεν έχει κανενός είδους ασυλία, δεν θέλει να είναι προστατευόμενος και κυρίως ότι τα πράγματα αλλάζουν. Το απαράδεκτο καθεστώς της ασυλίας δεν είναι κάτι που στηρίζουμε, και δίνουμε σήμερα ένα ισχυρό σήμα ότι θέλουμε να αλλάξει. Θεωρώ ότι η τιμή του πολιτικού προσωπικού της χώρας προστατεύεται όταν θέτουμε τον εαυτό μας στην κρίση της Δικαιοσύνης και δεν δίνουμε ούτε στον πιο κακόπιστο την εντύπωση ότι επιδιώκουμε την έκνομη προστασία μας από τον δικαστικό έλεγχο».

Από την πλευρά του ο κ. Στέφος ζήτησε να αρθεί η ασυλία του «για να τελειώσει αυτή η υπόθεση για την οποία υπάρχει ήδη η απαλλαγή» του από τα αστικά δικαστήρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play