INTIME

Έκκληση Ζάεφ προς τους βουλευτές για τις Πρέσπες

Ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ, η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ έκανε έκκληση στους βουλευτές κυρίως της αντιπολίτευσης για μια απόφαση κατά συνείδηση, θέτοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.

propoli

Επιπλέον ο Ζ. Ζάεφ σημείωσε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της πΓΔΜ τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι καλύτερη συμφωνία από αυτή δεν θα μπορούσε να υπάρξει στο θέμα αυτό.

Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, συνάντησαν την αντίσταση του εκπροσώπου του VMRO – DPMNE, Ίλια Ντιμόφσκι, ο οποίος υπογράμμισε ότι μετά την μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτέμβρη, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για αλλαγές στο Σύνταγμα και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματος στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία και χαρακτήρισε επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια δεν μπορεί αν διαρκέσει παραπάνω από ένα δεκαήμερο και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα γίνουν οι συμφωνημένες αλλαγές στο Σύνταγμα.

Για να συμβεί αυτό, απαιτείται η θετική ψήφος των 2/3 της Βουλής (δηλαδή 80 στους 120 βουλευτές), κάτι που αν συμβεί τότε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος θα προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Loading