Ράπτη: «Δεν θα είμαι υποψήφια στο δήμο Θεσσαλονίκης»

Ράπτη: «Δεν θα είμαι υποψήφια στο δήμο Θεσσαλονίκης»

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσαλικίδη

«Η ΝΔ ζητά εκλογές προκειμένου να επισπεύσει τον πολιτικό χρόνο που απομένει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ώστε να μην συνεχιστεί η επιζήμια πολιτική τους» δηλώνει στην Politik η Έλενα Ράπτη.

Η βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης τονίζει πως ο πολιτικός χρόνος του Αλέξη Τσίπρα λιγοστεύει και επισημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς.

Για το χρόνο των εκλογών εκτιμά πως μόλις προκηρυχθούν θα αλλάξει άμεσα το επενδυτικό κλίμα και η οικονομική προοπτική της χώρας. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί, θα βοηθήσει στο να δημιουργηθεί η σταθερότητα που χρειάζεται η διεθνής επενδυτική κοινότητα προκειμένου να κάνει την Ελλάδα ξανά επενδυτικό της προορισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών η Έλενα Ράπτη τη χαρακτηρίζει «απογοητευτική και επικίνδυνη», ενώ επιτίθεται στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «αρνήθηκε προκλητικά να λάβει υπόψη της την κοινωνία».

Όσον αφορά στα σενάρια που τη θέλουν να ενδιαφέρεται για το δήμο Θεσσαλονίκης η ίδια βάζει οριστικό τέλος σε αυτά, σημειώνοντας με νόημα πως  «είναι έξω από τα ενδιαφέροντά μου».

Τέλος, κάνει ειδική αναφορά στο θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από την εθνική τραγωδία που εξελίσσεται στην ανατολική Αττική με την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών. «Το μυαλό μας είναι στις οικογένειες όσων χάθηκαν και όσων αγνοούνται» λέει, τονίζοντας πως τα θλιβερά γεγονότα στην Κινέτα και το Μάτι «είναι βαρύ πένθος για κάθε Έλληνα».

-Κυρία Ράπτη, η ΝΔ ζητά επίμονα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση επιμένει ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Παρόλα αυτά, στην κοινωνία όλοι μιλούν για ένα «θερμό» και προεκλογικό «φθινόπωρο». Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι οι εθνικές εκλογές και πόσο ωφέλιμες θα είναι σήμερα για τη χώρα, κυρίως σε επίπεδο οικονομίας;

«Η ΝΔ ζητά εκλογές προκειμένου να επισπεύσει τον πολιτικό χρόνο που απομένει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ώστε να μην συνεχιστεί η επιζήμια πολιτική τους. Προφανώς ο χρόνος των εκλογών είναι κάτι που δεν ορίζουμε εμείς. Αλλά δεν μπορούμε και να αγνοούμε το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς και να περιμένουμε υπομονετικά τη λήξη της τετραετίας μέχρι να καταστρέψει τα πάντα. Είναι πασιφανές πως ο πολιτικός χρόνος λιγοστεύει για τον κ. Τσίπρα. Άλλωστε και πολλές από τις κινήσεις του έχουν ήδη καθαρά προεκλογικό άρωμα. Συνεπώς, βρισκόμαστε σε μια οιωνεί προεκλογική περίοδο και ο μόνος λόγος που δεν γίνονται εκλογές είναι η άρνηση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει την εξουσία. Δική μας θέση είναι πως η χώρα χρειάζεται μια διαφορετική πορεία. Δεν μπορεί να αντέξει ούτε άλλους πειραματισμούς, ούτε άλλες αποτυχίες. Ούτε βέβαια μετά από 8 χρόνια κρίσης μπορούν οι Έλληνες να εμπιστευτούν τις πολιτικές της κυβέρνησης. Η δική μας εκτίμηση είναι πως οι εκλογές θα αλλάξουν άμεσα το επενδυτικό κλίμα και την οικονομική προοπτική της χώρας και θα δημιουργήσουν τη σταθερότητα που χρειάζεται η διεθνής επενδυτική κοινότητα προκειμένου να κάνει την Ελλάδα ξανά επενδυτικό της προορισμό».

 -Η συμφωνία των Πρεσπών κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Δεδομένου ότι σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας οι αντιδράσεις είναι μαζικές, πόσο πιθανό πιστεύετε πως είναι αυτό το μείζον εθνικό θέμα να πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις;

«Η κυβέρνηση αρνήθηκε προκλητικά να λάβει υπόψη της την κοινωνία στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Θεώρησε λανθασμένα πως την εκπροσωπούσε κάτω από την αυτοσχέδια τέντα που στήθηκε στη λίμνη για να υπογραφεί η κακή αυτή συμφωνία. Μάλλον, επίσης, υποτίμησε τις αντιδράσεις και σε όγκο αλλά και σε αξία, θεωρώντας ίσως πως -όπως σε όλα τα πράγματα- χωράει έκπτωση, το ίδιο συμβαίνει και με τα αισθήματα των Ελλήνων απέναντι στην ιστορία. Η κυβέρνηση θα φέρει κάποια στιγμή τη συμφωνία στη Βουλή. Και εκεί θα μετρηθεί ο καθένας με τη συνείδησή του. Το θέμα της συμφωνίας είναι μεγαλύτερο από ό,τι κάποιοι εκτίμησαν».

 -Τι μπορεί να αλλάξει η ΝΔ, εάν γίνει κυβέρνηση, στη συμφωνία των Πρεσπών;

«Καταρχάς δε θα υπάρχει αυτή η συμφωνία με τη σημερινή της μορφή. Ούτε θα επιτρέψουμε όρους μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας. Ούτε βέβαια και θα αποδεχθούμε συμβιβασμό για τη χρήση της λέξης Μακεδονία στις επιχειρήσεις, στα πανεπιστήμια και στα σωματεία μας.  Και ασφαλώς δε θα βάλουμε στη συζήτηση τα βιβλία μας περιμένοντας τους παραχαράκτες της ιστορίας να μας πούνε τι πρέπει να γράφουν. Με μια λέξη, η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία και είναι όχι απλώς αναγκαίο αλλά και δίκαιο να αλλάξει.

Έχω εκφράσει την άποψή μου πολλές φορές δημόσια και από το βήμα της Βουλής. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι απογοητευτική και επικίνδυνη αφού θέτει και επισήμως τις βάσεις του αλυτρωτισμού για τη γείτονα χώρα. Η αίσθησή μου είναι πως με την υπογραφή στη συμφωνία των Πρεσπών αρχίζει και δεν τελειώνει το πρόβλημα. Έχω επανειλημμένα δηλώσει πως σε ό,τι με αφορά, το όνομα Μακεδονία είναι αδιαπραγμάτευτο και πως η συμφωνία αυτή ή όποια άλλη προσβάλλει τη Μακεδονία μας δεν πρόκειται ποτέ να έχει τη δική μου ψήφο».

-Πρόσφατα ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης, υποστήριξε πως οι Έλληνες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας είτε «χρηματίζονταν», είτε είναι «ακροδεξιοί». Ως Θεσσαλονικιά θα ήθελα το σχόλιό σας…

«Γενικά, υπάρχει μια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να βάζει ταμπέλες σε ό,τι είναι εναντίον του. Με μεγάλη ευκολία βαπτίζει συμπεριφορές και πρόσωπα για να τα εξωραΐσει αργότερα, όταν κρίνει πως είναι πολιτικά συμφέρον να το πράξει. Θυμηθείτε τις εκφράσεις για τη Μέρκελ, τον Γιούνκερ και πολλούς άλλους, ακόμη και για τον συγκάτοικο στο μέγαρο Μαξίμου. Η ίδια λογική επικρατεί και τώρα. Δηλώσεις από στελέχη δεύτερης γραμμής, για να μη χρεωθούν πολιτικά, σε όσους Έλληνες διαμαρτύρονται για την κακή συμφωνία των Πρεσπών. Ό,τι είναι υπέρ μας είναι καλό, ό,τι είναι εναντίον μας χρηματίζεται και ανήκει στην ακροδεξιά. Ρητορική περασμένου αιώνα».

-Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως συνέβη με τη Β΄ Αθηνών, θεωρείτε ότι πρέπει να «σπάσει» και η Α’ Θεσσαλονίκης;

«Νομίζω πως δεν είναι ανάλογα τα μεγέθη, ούτε και ετέθη ποτέ τέτοιο θέμα. Δεν υπάρχει συνεπώς κανένας λόγος κατάτμησης των δύο εκλογικών περιφερειών του νομού. Αν κανένας θέλει να εντοπίσει θέμα εκλογικών αλλαγών, θα το βρει στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο Κλεισθένης που επιχειρεί με τρόπο πρόχειρο και καταστροφικό να ανατρέψει τη δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να έχουν ισχυρές διοικήσεις μεταφέροντας στην τοπική αυτοδιοίκηση τις πολιτικές παθογένειες της κεντρικής πολιτικής».

-Κατά καιρούς το όνομά σας γράφεται ως πιθανής υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης. Το σκέφτεστε ως ενδεχόμενο;

«Είναι έξω από τα ενδιαφέροντά μου!»

-Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα ζει την καταστροφή των πυρκαγιών… 

«Μια γκρίζα μέρα ξημέρωσε για τη χώρα με την ανείπωτη τραγωδία που εξελίσσεται στην Αττική και την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών από τις πυρκαγιές. Το μυαλό μας είναι στις οικογένειες όσων χάθηκαν και όσων αγνοούνται και η ευχή όλων μας είναι να μην ανέβει κι άλλο ο αριθμός των θυμάτων. Είναι ένα βαρύ πένθος για κάθε Έλληνα».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Loading

Play