INTIME

«Έντιμες επιλογές για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο»

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

«Μακράν οι καλύτερες επιλογές». Με αυτόν τον τρόπο μάς σχολίασε υπουργός με γνώση του χώρου την επιλογή της Ειρήνης Καλού για την προεδρία του Αρείου Πάγου, της Δήμητρας Κοκοτίνη για την εισαγγελία, καθώς και των τριών αντιπροέδρων του ΣτΕ από το υπουργικό συμβούλιο.

Έτερος υπουργός μίλησε για “έντιμες επιλογές, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο”.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε μια ουσιαστική και βαθιά δημοκρατική συζήτηση.

Όπως πληροφορούμαστε, πάντως, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, εξέφρασαν ενστάσεις όχι ως προς τα πρόσωπα, αλλά επί της διαδικασίας η οποία ακολουθήθηκε.

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Στέργιος Πιτσιόρλας

Ο κ. Πιτσιόρλας, μάλιστα, ο οποίος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα μετά από τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, μας ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος είχε διαφωνήσει από το περασμένο καλοκαίρι με την επιμονή του πρωθυπουργού να διατηρήσει τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση μολονότι ο Πάνος Καμμένος είχε αρχίσει τον πόλεμο για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά τα άλλα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία Συνταγματική βάση για τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει η ΝΔ, την οποία κατηγορούν για πολιτικές σκοπιμότητες και προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης πως θα είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές, εφόσον βεβαίως το επιθυμούν.

Υπάρχουν κι άλλοι υπουργοί, ωστόσο, πέραν του κ. Πιτσιόρλα, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιοι.

Κάποιοι μας είπαν χαρακτηριστικά, “όλα στην ώρα τους”.

Όσον αφορά τα πρόσωπα, η κυρία Καλού, η οποία είχε ερευνήσει την υπόθεση του Βατοπεδίου, αλλά και η κυρία Κοκοτίνη, η οποία είχε ασχοληθεί με τις άδειες Κουφοντίνα, θεωρούνται συναινετική, διακομματική επιλογή, αν και η κυρία Κοκοτινη βρίσκεται εγγύτερα στην αντίληψη της κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Τα τελευταία νομοσχέδια

Σε σχέση με το νομοθετικό έργο, την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα είναι και η τελευταία της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, έρχονται στη Βουλή τα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς και του υπουργείου Περιβάλλοντος για την οικιστική ανάπτυξη.

Το τελευταίο αναμένεται να κατατεθεί πλήθος τροπολογιών – εκκρεμοτήτων.

Loading