Έξαλλοι οι Θεσμοί με τις παροχές του Αλέξη Τσίπρα!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Η κυβέρνηση επιχείρησε και κατά την προεκλογική περίοδο να παρουσιάσει μια ρόδινη εικόνα για την ελληνική οικονομία και να πείσει ότι οι παροχές που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πριν μερικές εβδομάδες προέρχονται από το υπερπλεόνασμα και δεν ανατρέπουν την υποχρέωση για πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και πως σε γενικές γραμμές τυγχάνουν της αποδοχής των Θεσμών.

Κάθε άλλο, όμως, παρά με αυτόν τον τρόπο περιγράφει την πραγματική εικόνα στο Politik πολύπειρος πολιτικός παράγοντας με θητεία σε υψηλόβαθμα αξιώματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αντιθέτως, μας κάνει λόγο για ένα αυστηρό κείμενο αξιολόγησης που ετοιμάζουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών και το οποίο θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου, ενώ μας προετοιμάζει για ένα δύσκολο Eurogroup για τη χώρα μας στα μέσα του επόμενου μήνα.

Αν έχουμε γλιτώσει μέχρι τώρα τη δημόσια επίπληξη, αυτό οφείλεται στην προεκλογική περίοδο.

Πέρα, όμως, από τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπάρχουν κι άλλοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, οι οποίοι δεν είναι διόλου ευχαριστημένοι (sic) με τις επεκτατικές δημοσιονομικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και περιμένουν στη γωνία τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να του τα ψάλουν.

Η μόνη περίπτωση να γλιτώσει το κατσάδιασμα ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, είναι να έχει προκηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως τα χρήματα για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν προέρχονται από τα υπερπλεονάσματα που έχουν επιτευχθεί, αλλά από το χρηματοδοτικό μαξιλάρι (“buffer”) των 24,1 δισ. ευρώ με το οποίο είχε προικοδοτηθεί η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι με την έξοδο από τα μνημόνια.

Μας κατηγορούν, δηλαδή, πως “τρώμε από τα έτοιμα”.

Παραλλήλως, η κατάσταση των συστημικών τραπεζών παραμένει σε κρίσιμο σημείο εξαιτίας των “κόκκινων” δανείων που εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους και για τα οποία θα απαιτηθούν χρόνια για να διευθετηθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Αυτό σημαίνει πως δεν έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησής τους, αλλά και πως θα αργήσουν κι άλλο να ανοίξουν τις κάνουλες της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Τι θα κάνουν με το ακριβό χρέος

Όπως κι αν έχει, κατά τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο είναι κομβικής σημασίας η στάση που θα τηρήσουν ΔΝΤ και Eurogroup στο αίτημα της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού χρέους της Ελλάδας προς το Ταμείο.

Αν δεν φέρουν προσκόμματα, τότε γκρίνια είναι και θα περάσει.

Αν, όμως, φέρουν, τότε θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για νέο γύρο σκληρής αντιπαράθεσης με τους Θεσμούς.

 

 

Loading