Έρχεται από Σεπτέμβρη η δικαστική αστυνομία

Την ψήφιση σε λίγους μήνες του νομοσχεδίου για τη δικαστική αστυνομία και το “σπάσιμο” του πρωτοδικείου Αθηνών σε δυο επιμέρους, ανατολικής και δυτικής Αττικής προανήγγειλε σήμερα από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

propoli

Ο κ. Κοντονής είχε συνάντηση με τους επικεφαλής της Εισαγγελίας, Ηλ. Ζαγοραίο, του Πρωτοδικείου Ελ. Γεωργίλη καθώς και με εκπροσώπους των δικαστικών υπαλλήλων, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Δημ. Παπασπύρου.

Όπως εξήγγειλε ο κ. Κοντονής αναμένεται εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου να ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για την δικαστική αστυνομία, ενώ προανήγγειλε την ολοκλήρωση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ για την στελέχωση κενών θέσεων στο Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία.

Ειδικότερα ο κ. Κοντονής προανήγγειλε:

Για το «σπάσιμο» του πρωτοδικείου Αθηνών

«Είναι αμετάκλητη η απόφαση της κυβέρνησης για τη διάσπαση του πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας της Αθήνας. Ήδη με το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή θα καθοριστεί ο τρόπος επιλογής της έδρας των δυο πρωτοδικείων. Αυτός ο υδροκεφαλισμός που επικρατεί εδώ και χρόνια κατά ένα παράλογο τρόπο στο πρωτοδικείο Αθηνών, μοναδικό παράδειγμα στην Ευρώπη, θα σταματήσει….Εκτιμώ ότι μέσα στο 2018  θα έχουμε τελειώσει τη διαδικασία της εξεύρεσης κτιρίων που θα στεγάσουν τα νέα πρωτοδικεία ανατολικής και δυτικής Αττικής μέσα στο 2019».

Για την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας

«Μου έχει παραδοθεί το νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία και πιστεύω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ψηφιστεί. Θα περιλαμβάνονται και διατάξεις που θα αφορούν επιστημονικό προσωπικό, για παράδειγμα σε ανακριτές διαφθοράς που θα «αποκρυπτογραφούν» ζητήματα σε υποθέσεις που χρειάζονται ειδικές γνώσεις. Αλλά και η στελέχωση της δικαστικής αστυνομίας με προσωπικό που θα αναλάβει αστυνομικά καθήκοντα, είναι κάτι το οποίο έχει κριθεί πολλαπλώς και από όλες τις πλευρές θετικό. Θα αρχίσει η υλοποίηση βήμα – βήμα και σταδιακά. Δεν θα υλοποιηθεί στο σύνολό του για το σύνολο της επικράτειας, έχουμε κατ’  αρχάς σκοπό να υλοποιήσουμε το σχέδιο στα 3 μεγάλα δικαστήρια της χώρας, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη».

Για προσλήψεις προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ

«Ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ, και ήδη διορίζονται με γρήγορες διαδικασίες οι πρώτοι δικαστικοί υπάλληλοι στο πρωτοδικείο και την Εισαγγελία για να πληρωθούν τεράστια κενά, τα οποία υπήρχαν χρόνια».

Ο υπουργός ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης τους δικαστικούς υπαλλήλους της εισαγγελίας και του πρωτοδικείου για το έργο που παρέχουν, για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν με τρομερό φόρτο εργασίας που ξεπερνά πολλές φορές το ανθρώπινο μέτρο. Επίσης, τους δικαστές για το μέρισμα που συγκεντρώνουν από τις διαιτησίες, το οποίο διαθέτουν για την βελτίωση υποδομών του πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας.

Ευχαριστίες εξέφρασε και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την συμβολή του στην ολοκλήρωση, μετά από πάρα πολλά χρόνια, έργων αποκατάστασης των κτιρίων.

Loading