Αθανασίου: «Πρόχειρος ο σχεδιασμός για τους δήμους»

Αθανασίου: «Πρόχειρος ο σχεδιασμός για τους δήμους»

Στο ζήτημα της διάσπασης ορισμένων δήμων αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο βουλευτής του νομού Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το χωροταξικό ζήτημα των δήμων, ο Χ. Αθανασίου τόνισε ότι «υπήρχαν ζήτημα με τον Καλλικράτη, γιατί για παράδειγμα την Λέσβο, το τρίτο μεγαλύτερο νησί, έγινε ένας δήμος, που βεβαίως δε μπορούσε να λειτουργήσει, πολύ περισσότερο που η πρωτεύουσα είναι στο νοτιοανατολικό άκρο και μέχρι να πάνε τα απορριμματοφόρα στην άλλη άκρη ήθελαν 4 ώρες πήγαινε-έλα, αλλά εν πάση περιπτώσει. Η πάγια θέση μου ήταν ότι ο δήμος πρέπει να σπάσει και να ακολουθηθεί είτε η πρόταση που είχε κάνει το ινστιτούτο τοπικής αυτοδιοίκησης, που έλεγε 5 δήμους, είτε η πρόταση της κεντρικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων, που έλεγε 4, είτε εν πάση περιπτώσει το λιγότερο, οι 3 δήμοι που είναι οι 3 επαρχίες. Αυτό θα ήταν μια λύση η οποία θα ικανοποιούσε όλο τον κόσμο».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έλεγε ότι θα φέρει το νομοσχέδιο αυτό εδώ και 1,5 χρόνο. Όλο το ανέβαλε ενώ είχαν δεσμευθεί και ο κύριος Κουρουμπλής και ο κύριος Σκουρλέτης, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών. Μάλιστα δε, τελευταία ανακοίνωσή τους ήταν πριν τα Χριστούγεννα που είπαν ότι θα φέρουμε το αυτοτελές νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ισότητα και την ιθαγένεια όπου θα ρυθμίζεται και το θέμα αυτό. Ξαφνικά φέρανε μια τροπολογία αντί νομοσχέδιο, κάπου 50-60 σελίδες που είναι πιο μεγάλη από το νομοσχέδιο, του υπουργείου Υγείας. Δηλαδή το φέρανε μαζί με τις ιδιωτικές κλινικές. Και διερωτώμαι εγώ τώρα: “τι δουλειά έχουν οι ιδιωτικές κλινικές με το χωροταξικό των δήμων;”».

«Πρόχειρος σχεδιασμός για τους δήμους»

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Χ. Αθανασίου, η εν λόγω τροπολογία η οποία κατατέθηκε από την κυβέρνηση συμπύκνωνε περιπτώσεις διαφορετικών δήμων, και άρα κατ’ επέκταση διαφορετικών περιπτώσεων, σε ένα άρθρο, γεγονός που δεν έδινε τη δυνατότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξετάσουν έναν προς έναν τον κάθε δήμο, και που οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση στο να ψηφίσει «παρών».

«Εμείς θέλαμε να γίνει ένας καλός σχεδιασμός. Θα μπορούσε να γίνει μια διαβούλευση να δούμε ποιο είναι το καλύτερο. Αυτή η προχειρότητα έφερε σε δυσκολία τα κόμματα. Βέβαια δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία. Παρά ταύτα, η Νέα Δημοκρατία, θέλοντας να καταλάβει και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών λέει να ψηφίσει “παρών”. Το “παρών” δεν σημαίνει άρνηση, όπως είναι στις διατάξεις για την αυτοδιοίκηση», ξεκαθάρισε ο Χ. Αθανασίου, συμπληρώνοντας πως το «“παρών” είναι με την λογική: “και να ικανοποιήσω τις τοπικές κοινωνίες αλλά και δεν νομιμοποιώ όλη την διαδικασία όπως έκανε το υπουργείο”».

«Ικανοποιημένοι οι κάτοικοι με τις διώξεις στην Ανατολική Αττική»

Από την άλλη πλευρά, και υπό την ιδιότητά του ως δικαστικός, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τις διώξεις που ασκήθηκαν στους υπευθύνους για τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στην Ανατολική Αττική, ο Χ. Αθανασίου, εκτίμησε ότι «οι κάτοικοι έχουν ικανοποιηθεί από τις διώξεις, διότι είχαμε 100 θανάτους. Βέβαια εδώ η κατηγορία έχει ολοκληρωθεί, ποινική δίωξη έχει ασκηθεί για 100 ανθρωποκτονίες από αμέλεια. Βέβαια εδώ στην επιμέτρηση της ποινής η νομοθεσία είναι λίγο περίεργη και μπορεί να ξενίζει, αλλά σε αυτό δεν θα φταίνε τα δικαστήρια αλλά ο νομοθέτης.

Βεβαίως δεν γνωρίζω την δικογραφία, αλλά το μόνο που ξέρουμε είναι ότι τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν οργανωμένος ο εμπρησμός, δεν προέκυψε οργανωμένος εμπρησμός, απλώς ένας κάτοικος 68 ετών πήγε να κάψει τα κλαδιά και έβαλε μια φωτιά. Αποκλείστηκε επίσης το ζήτημα της κακής δόμησης, γιατί είναι άλλο το θέμα της δόμησης και άλλο ο πρόχειρος και χωρίς σχέδιο συντονισμός».

Loading