«Ποτέ στο παρελθόν, από το 1974 και μετά, μια κυβέρνηση δεν διέψευσε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τις προσδοκίες και τις δεσμεύσεις, με τις οποίες ήρθε στην εξουσία», τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM για τον έναν μήνα διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
«Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση έκανε πράγματα τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι είπε προεκλογικά και για όσους είχαν τις αυταπάτες πως θα ήταν μια διαφορετική, μια πιο σοβαρή και ήπια κυβέρνηση, τα όσα έγιναν την τελευταία μέρα λειτουργίας της Βουλής με τις ντροπιαστικές ντροπολογίες -θα έλεγα εγώ- αποδεικνύουν και το πολιτικό της ύφος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.
«Δεν καταλαβαίνω», πρόσθεσε, «για ποιο λόγο μια κυβέρνηση που μας έλεγε ότι είναι έτοιμη σε όλα, μια κυβέρνηση που έλεγε ότι έχει έτοιμα τα νομοσχέδια, έφερε πάνω από 80 νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο και έφερε πάλι τη γνωστή διαδικασία τεράστιων τροπολογιών, την τελευταία στιγμή».
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στα φορολογικά, ο κ. Αλεξιάδης, αφού σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις ψήφισε, παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνεί με το «δωράκι που έκανε η κυβέρνηση στους πλούσιους και τους πολύ πλούσιους, ένα δωράκι των 1.500 ευρώ ΕΝΦΙΑ ανά έτος». Σημείωσε, δε, ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση, «αντί να δώσει αυτό το δώρο στους έχοντες και κατέχοντες, να δώσει αυτό το ποσό σε παροχές που έχουν σχέση είτε με τη μεσαία τάξη, είτε στα φτωχά λαϊκά στρώματα, είτε να φέρει τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ σε νομικά πρόσωπα που είναι απαραίτητα, όπως το “Χαμόγελο του Παιδιού”, η “Κιβωτός του Κόσμου”, σε ορφανοτροφεία και άλλα ιδρύματα, που έχουν κάθε χρόνο πρόβλημα».
Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Realnews», με τίτλο «1 δισ. ευρώ στα …σκουπίδια!» για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και το σχετικό tweet του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ότι «…παραλάβαμε μία τεράστια αποτυχία που πρέπει να τρέξουμε -και θα το κάνουμε- για να τα καταφέρουμε στο τέλος!», ο κ. Αλεξιάδης σχολίασε: «Περιμένουμε όλα τα στοιχεία, σεβόμαστε τις δημοσιογραφικές έρευνες και θα τοποθετηθούμε σ’ αυτό στη Βουλή. Αλλά ας μη βιάζεται ο κ. Γεωργιάδης να κάνει τέτοια tweet. Ας ξεκινήσει να παράξει έργο στο υπουργείο του, γιατί μέχρι στιγμής ακούμε καλές προθέσεις και καλές εξαγγελίες, και ας μας εξηγήσει πώς όλα αυτά που έλεγε για συνεργάτες την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, για πτυχία και μεταπτυχιακά, τα ξέχασε εν μία νυκτί, αποφασίζοντας να δώσει μισθό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, περισσότερο απ’ ό,τι δίναμε εμείς επί ΣΥΡΙΖΑ, σ’ έναν απόφοιτο λυκείου».
Σε ό,τι αφορά τη νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε πως «πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες πολιτικές συνθήκες και στα νέα αριθμητικά δεδομένα» καθώς «δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα να το ψηφίζουν 1,8 εκατ. άνθρωποι και να έχει οργανωμένα μέλη 30.000».
«Πρέπει σε κάθε περίπτωση να διευρύνουμε την πολιτική και κοινωνική του βάση για να μπορούμε να εκφράσουμε εκείνα τα λαϊκά στρώματα, εκείνες τις κοινωνικές ομάδες, εκείνους τους πολιτικούς χώρους που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει ένα κλειστό φοβικό κόμμα, ένα κόμμα που θα απευθύνεται σε μια μικρή κατηγορία πολιτών. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διατηρήσουμε τα ιδεολογικά και ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά. Άλλο πράγμα είναι η διεύρυνση και άλλο είναι η διολίσθηση σε καταστάσεις που δοκιμάστηκαν σε άλλα κόμματα που προσπάθησαν να κάνουν διευρύνσεις στο παρελθόν αλλά ήταν τελικά πυροτεχνήματα. Θα προχωρήσουμε με συλλογικές διαδικασίες, όλοι μαζί, δημοκρατικά, για την επόμενη μέρα», υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης.
Τόνισε, δε, ότι δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» καθώς, όπως είπε, «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας αδιαμφισβήτητος ηγέτης» και «δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί τέτοιο θέμα, είτε τώρα είτε στο επόμενο διάστημα».
Αναφορικά με την κριτική που έχει δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που χειρίστηκε ως κυβέρνηση τις ιδιωτικοποιήσεις, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος τόνισε: «Εμείς είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου, δεν είμαστε υπέρ της εκποίησης και του ξεπουλήματός της». Πρόσθεσε, δε, ότι «σε κάθε περίπτωση όλα αυτά πρέπει να γίνονται με λογικές διαφάνειας και να μην αφήνουν γκρίζα σύννεφα, όπως οι τροπολογίες που έφερε η Νέα Δημοκρατία, είτε στο ένα νομοσχέδιο και αφορούσε συγκεκριμένη εταιρεία, είτε στο τελευταίο νομοσχέδιο, που ευνοεί συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο».
*Τη συνέντευξη πήρε η Σοφία Παπαδοπούλου