Αλλάζει «τροπάριο» για τις ευρωεκλογές ο Τσίπρας…

Του Χρήστου Τσαλικίδη
«Είναι αργά για δάκρυα Αλέξη…» απαντά εμμέσως η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, όπου φάνηκε ότι ο Α. Τσίπρας αλλάζει… τροπάριο όσον αφορά τις ευρωεκλογές.

propoli

Ενώ πριν από μερικές ημέρες, όντας σίγουρος ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές, είχε ζητήσει από τον ελληνικό λαό στις 26 Μαΐου να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, ο ίδιος άνθρωπος υποβάθμισε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τη σημασία της ευρωκάλπης κάνοντας λόγο για μια «καλή δημοσκόπηση». Η αλλαγή ρητορικής δεν πέρασε απαρατήρητη από την Πειραιώς η οποία δεν πείστηκε ούτε από τον πρωθυπουργικό ισχυρισμό πως οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, με τη λήξη δηλαδή της συνταγματικής θητείας της παρούσας Βουλής.

Για τη Νέα Δημοκρατία η ξαφνική αλλαγή αφηγήματος του Μεγάρου Μαξίμου ισοδυναμεί  με ομολογία ήττας, γεγονός που σηματοδοτεί πως το αποτέλεσμα της κάλπης θα μεταφραστεί ως «μήνυμα» που… ελήφθη και το οποίο θα δρομολογήσει εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

«Δεν έχει σχέδιο για τη χώρα»

Μάλιστα στην Πειραιώς χρεώνουν στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν έχει κανένα σχέδιο για τη χώρα. Ως επιχείρημα επικαλούνται πως στο δελτίο ειδήσεων του Alpha δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στη μεσαία τάξη και τους νέους. «Τους ανθρώπους, δηλαδή, που πληρώνουν πολύ ακριβά την πολιτική που εφαρμόζει», συμπλήρωσαν με νόημα συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η μόνη ειλικρινής στιγμή του επηρμένου κ. Τσίπρα, ο οποίος έλεγε ψέματα πιο γρήγορα και από τη σκιά του, ήταν όταν ομολόγησε ότι δεν έχει πρόβλημα αν και κάποιοι υπουργοί του κάνουν μυστικά διακοπές με θαλαμηγούς. Προφανώς γιατί ο ίδιος έδωσε το καλό παράδειγμα» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που του ευχήθηκε από τώρα «καλές διακοπές».

Από εκεί και πέρα σχεδόν σύσσωμος ο κομματικός μηχανισμός αποφεύγει να οριοθετήσει τη διαφορά των ευρωεκλογών. Άπαντες ζητούν μια μεγάλη εκλογική νίκη η οποία θα ωθήσει τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει άρον-άρον εθνικές εκλογές το βράδυ της 26ης Μαΐου.

Σηκώνει το γάντι η Πειραιώς

«Δεν μπορεί η χώρα να σέρνεται 4 μήνες από τη στιγμή που θα είναι ξεκάθαρο και θα έχει εκφραστεί μια προφανής δυσαρμονία του εκλογικού σώματος με τη σύνθεση της Βουλής. Από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μας έχει πει ξεκάθαρα: ψήφος εμπιστοσύνης η ευρωπαϊκή κάλπη, εμείς σηκώνουμε το γάντι. Εφόσον κερδίσει  η Νέα Δημοκρατία -και αυτό είναι βέβαιο- ο κ. Τσίπρας οφείλει να προκηρύξει εκλογές το ίδιο βράδυ» σημειώνουν χαρακτηριστικά έμπειρα κομματικά στελέχη.

Όσον αφορά τη μάχη των περιφερειακών εκλογών, στην Πειραιώς ξεκαθαρίζουν πως δεν θέλουν καμία περιφέρεια στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι σύντομα η ΝΔ θα κληθεί ως επόμενη κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες και να συγχρονίσει τα αναπτυξιακά της σχέδια. Αντίθετα, για τους δήμους, η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση πιο… χαλαρά. Ναι μεν παρέχει στηρίξεις στους τρεις μεγάλους δήμους (Μπακογιάννης στην Αθήνα, Ταχιάος στη Θεσσαλονίκη, Βλαχάκος στον Πειραιά), όμως η ηγετική ομάδα του κόμματος επιμένει πως στις τοπικές κοινωνίες οποιαδήποτε επιλογή είναι σεβαστή.  «Μπορεί να έχουμε τις προτιμήσεις μας, αλλά σεβόμαστε απόλυτα τις επιλογές των πολιτών» σπεύδουν να διευκρινίσουν.

Loading