Αλχημείες ΣΥΡΙΖΑ με το Σύνταγμα και τον ΠτΔ

Για κοινοβουλευτικά τερτίπια και αυτοεξευτιλισμούς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος και με πρόθεση να μπλοκαριστούν από την πλευρά της κυβέρνησης μελλοντικές εξελίξεις ακόμη και αν βρεθεί στη θέση της αντιπολίτευσης.

propoli

Στο πλαίσιο αυτό θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού των Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου μπροστά στους εκπροσώπους του Τύπου, αναφέροντας ότι εάν η Νέα Δημοκρατία προχωρήσει σε «πονηριές» σχετικά με την ψήφιση του άρθρου 32 «τότε και εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες», φράσεις που ερμηνεύτηκαν από όλους ως προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να μπλοκάρει την αναθεώρηση του άρθρου 32 που προβλέπει 180 ψήφους από την παρούσα Βουλή. Ωστόσο ο υπουργός αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω…

Συγκεκριμένα, μιλώντας αυτή τη φορά στη Βουλή και αφού η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις του «μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού» ο Γ. Κατρούγκαλος ανασκεύασε κι έκανε λόγο για…fake news τα οποία υιοθετήθηκαν από τη ΝΔ.

«Εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως σύνολο ή ορισμένος αριθμός βουλευτών του να αποσύρει τις προτάσεις του για το άρθρο 32. Όσο αυτό ήταν σε επίπεδο fake news έλεγα πως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όπως γεγονότα που υποσκάπτουν τη δημοκρατία. Πληροφορήθηκα όμως, ότι επί αυτού του fake news τοποθετήθηκε η ΝΔ. Αυτό είναι τεράστιο ολίσθημα. Εγώ επέκρινα τη ΝΔ γιατί λέει ότι ψηφίζει μια διάταξη με την οποία δεν συμφωνεί. Τώρα συμπληρώνει το ατόπημα σχολιάζοντας μια δήλωση που δεν έγινε ποτέ. Αυτό δείχνει πόσο σέβεται τον κοινοβουλευτισμό» τόνισε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Στην τοποθέτηση αυτή, απάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία τόνισε: «Εμείς κάναμε την τοποθέτησή μας με πάρα πολύ μεγάλη σοβαρότητα, όταν πάρα πολλά ΜΜΕ μιλούν για δική σας δήλωση. Μαθήματα κοινοβουλευτικού ήθους να μην κάνετε σε εμάς».

Νωρίτερα πάντως ο Γ. Κατρούγκαλος φέρεται να έχει δηλώσει σε συζήτηση με δημοσιογράφους ότι «η Νέα Δημοκρατία κάνει πονηριές. Λέει ότι θα ψηφίσει την πρότασή μας για το άρθρο 32 αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της που μιλά και για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

Το κάνει αυτό για προφανείς λόγους. Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη βουλή με 151. Εάν το κάνει τελικά αυτό η ΝΔ τότε και εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες».

«Μνημείο αυτοεξευτελισμού»

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της παραπάνω δήλωσης, κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σχολίασαν τονίζοντας ότι «η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται λέει να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού: Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλος της θα έχει και την αυτοδυναμία. Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτόγελοιοποίηση της κυβέρνησης – κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες».

Loading