Αμανατίδης: «Αφετηρία για μια νέα εποχή» η επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια

Αμανατίδης: «Αφετηρία για μια νέα εποχή» η επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια

Θετικά αποτιμά ο Γιάννης Αμανατίδης την «ιστορική», όπως τη χαρακτηρίζει, επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια. Σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα αποτελεί «αφετηρία για μια νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Όσον αφορά τις εθνικές εκλογές, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως οι πολίτες θα ψηφίσουν με κριτήριο την οικονομία».

Αναλυτικά η συνέντευξη που έδωσε ο Γ. Αμανατίδης:

Επιχειρώντας μια πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία ποιο στοιχείο θα προτάσσατε;

«Πρόκειται για ιστορική επίσκεψη, που γυρίζει σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών και γενικότερα στον ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων. Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, μπήκε ο θεμέλιος λίθος για τις γέφυρες συνεργασίας που χτίζονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως, άλλωστε, διαμήνυσε από τη Βόρεια Μακεδονία ο Αλέξης Τσίπρας, παραπέμποντας στην πρόσφατη και πολύ εύστοχη τοποθέτηση του ποντίφικα, «όσοι χτίζουν τείχη στο τέλος φυλακίζονται σε αυτά» «εμείς είμαστε εδώ για να χτίζουμε γέφυρες και να γκρεμίζουμε τα τείχη». Αυτό είναι το στοιχείο, λοιπόν, που προτάσσεται, οι γέφυρες φιλίας και συνεργασίας που οικοδομούνται εφεξής μεταξύ των δύο άλλοτε διαιρεμένων και αντιπαρατιθέμενων μερών. Είναι η αφετηρία για μια νέα εποχή στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα, που θα αποβεί αμοιβαία επωφελής».

Έχει αναφερθεί πολλές φορές η ενδυνάμωση της φιλίας και της συνεργασίας των δυο λαών μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο οι σχέσεις των δυο χωρών ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και πριν καθώς δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν στη γειτονική χώρα. Ποια είναι η προστιθέμενη αξία της Συμφωνίας;

«Δε νομίζω ότι το καλό κλίμα, που επικαλείστε, υπήρχε κατά το παρελθόν, ας μην ξεχνάμε το εμπάργκο και τον αλυτρωτισμό που εξέφραζε ο Γκρουέφσκι μαζί με τον σφετερισμό της ιστορίας μας και της κληρονομιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η ενδυνάμωση της φιλίας και της συνεργασίας των δύο χωρών αντικατοπτρίζεται και από την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, που προβλέπει επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Οικοδομούμε, σαφώς, μια πολυεπίπεδη στρατηγική σχέση με μεγάλες προοπτικές, και με την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών θα αρθούν όλες οι εστίες αλυτρωτισμού και θα λυθούν, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, τυχόν προβλήματα στις οικονομικές και εμπορικές μας συναλλαγές.

Η ύπαρξη οικονομικών δραστηριοτήτων από ελληνικές επιχειρήσεις, χωρίς την ταυτόχρονη πολιτική βούληση για συνεργασία, δεν μπορεί να φέρει την ανάπτυξη και επέκτασή τους από μόνη της. Η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων θα γίνει εφικτή με όσα αναφέρονται στο δεύτερο κεφάλαιο της Συμφωνίας -το λιγότερο γνωστό στην κοινή γνώμη- που περιλαμβάνει τα μισά άρθρα (10) και που αναφέρεται στην εμβάθυνση και ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών. Αυτή είναι και προστιθέμενη αξία της συμφωνίας, καθώς αντιμετωπίζει συνολικά και όχι αποσπασματικά τις σχέσεις των δύο χωρών».

Η Συμφωνία χαίρει θερμής υποδοχής από τους εταίρους μας, αλλά απογοήτευσε μια μερίδα Ελλήνων πολιτών. Θεωρείτε πως όσο προχωρά η υλοποίηση της θα αμβλυνθούν τα οποία αρνητικά συναισθήματα προκλήθηκαν; Εσείς ως βουλευτής Θεσσαλονίκης βλέπετε να υπάρχει αλλαγή κλίματος;

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας, για να φέρω ένα παράδειγμα, αποφασίσαμε από κοινού την αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά-Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου και τη διασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης μέσω της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό είναι μια καλή αφετηρία για αλλαγή του κλίματος, καθώς η οικονομική αναθέρμανση στη Βόρεια Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας και καθώς θα αναπτύσσεται η επιχειρηματικότητα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη θα αίρονται τυχόν αμφιβολίες ή επιφυλάξεις. Χρειάζεται κάποιος χρόνος, αλλά αυτό συμβαίνει πάντα σε όλες τις πολιτικές επιλογές που βλέπουν πιο μπροστά, μερικές κινήσεις παραπάνω στην γεωπολιτική σκακιέρα. Η πλήρης και κατά κεραία εφαρμογή της συμφωνίας, με επιμονή και προσοχή, αλλάζει το κλίμα».

Υπάρχει μια κλιμακούμενη προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία αν και κινείται στην πάγια τακτική της δημιουργεί μια τεταμένη κατάσταση στο Αιγαίο. Με δεδομένη την «απομόνωση» της γείτονος, η διπλωματική οδός μπορεί να λύσει τα προβλήματα που ανακύπτουν;

«Η προκλητικότητα είναι ενδεικτική της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει και κόστισε πολιτικά στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, καθώς έχασε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα στις πρόσφατες εκλογές. Παράλληλα, να μην ξεχνάμε πως η Τουρκία λόγω του κουρδικού έχει δύο ανοιχτά μέτωπα σε Ιράκ και Συρία, με το όνειρο του Τούρκου προέδρου να αναδειχτεί ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου. Αυτές οι κινήσεις ενοχλούν τους «ισχυρούς» και επαγωγικά αναβαθμίζουν έτι περαιτέρω το ρόλο της χώρας μας.

Η χώρα μας, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δημιουργώντας ισχυρά τρίγωνα σταθερότητας, καταφέρνει να σταματήσει τους κινδύνους αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. Η διπλωματική οδός οφείλει να λύνει τα προβλήματα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας, να αναπτύσσει διαύλους και συνθήκες καλής γειτονίας».

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις κρίσιμες, όπως έχουν χαρακτηριστεί, ευρωεκλογές καθώς η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στο προοδευτικό μέτωπο και στις δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και την Ακροδεξιά. Με τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού στη χθεσινή εκδήλωση της Αθήνας και τη συσπείρωση των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών που εκφράζονται μέσα από αυτό δημιουργούνται οι συνθήκες για μια Ευρώπη που θα επιστρέψει στις αξιακές της αρχές;

«Θέλουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης ανάπτυξης. Αυτό το τρίπτυχο αξιών προτάσσουμε απέναντι στην Ευρώπη-φρούριο, της κοινωνικής ανισότητας, της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού. Δεν θέλουμε οι κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δε λογοδοτούν στους Ευρωπαίους πολίτες και κρατιούνται μακριά από αυτούς. Ούτε συμφωνούμε σε σχήματα τεχνοκρατών, όπως αυτό της τρόικα, να κρατάνε τα κλειδιά της οικονομικής κυριαρχίας και να μη λογοδοτούν πουθενά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πέρασαν σε δεύτερο ρόλο, πίσω από το θεσμικά μη κατοχυρωμένο Eurogroup και από τα τεχνικά κλιμάκια των τεχνοκρατών της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Αυτό θέλουμε να αλλάξει και με αυτή την έννοια να επιστρέψει η Ευρώπη στις αξιακές της αρχές, όχι με την έννοια της οπισθοδρόμησης όμως. Πρέπει, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία, να μην αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συνθλιβεί ανάμεσα στον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό και την εφιαλτική Ακροδεξιά. Οφείλουμε να απαντήσουμε αποφασιστικά, μέσω ενός μαζικού προοδευτικού μετώπου, ότι ο μόνος δρόμος για τη διάσωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η αναβάπτισή της με τολμηρές μεταρρυθμίσεις δημοκρατίας, διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Να στηρίξουμε, δηλαδή, την προοπτική μιας καλύτερης Ευρώπης. Με ευρωπαϊκές λύσεις στις ευρωπαϊκές προκλήσεις. Για το προσφυγικό και τη μετανάστευση, για την κλιματική αλλαγή, για την ασφάλεια και για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Για να νικήσει η ελπίδα τον φόβο, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία».

Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια δημιούργησε κάποιους βαθμούς ελευθερίας στην κυβέρνηση αλλά όχι στο βαθμό που θα επιθυμούσε. Πώς θα χαρακτηρίζατε την επόμενη περίοδο για τη χώρα και ποσό μακριά είμαστε από την αποτύπωση των θετικών στοιχείων του προϋπολογισμού στην πραγματική οικονομία;

«Είναι μια καλύτερη περίοδος, αυτή που ακολούθησε την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια, κι αυτό αποτυπώνεται σε όλους τους οικονομικούς δείκτες, στην ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, με μείωση της ανεργίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Για να φανούν περισσότερο τα θετικά αποτελέσματα, η κυβέρνηση λαμβάνει μια σειρά θετικών μέτρων, όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι συλλογικές συμβάσεις, η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι 120 δόσεις, τα κίνητρα για προσλήψεις και νέες επιχειρήσεις.

Με αυτά τα βήματα προς τα εμπρός η ανακούφιση των πλατιών κοινωνικών στρωμάτων που υπέφεραν από τα μνημόνια και τη λιτότητα, είναι υπαρκτή.

Η κάθε μέρα που περνά εγγράφει θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών και η μάχη που δίνουμε είναι αυτό να γίνει με γρηγορότερους ρυθμούς υλοποίησης».

Στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το κριτήριο των πολιτών; Και ποιο θα είναι το μήνυμα που θα εκπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της χώρας;

«Πιστεύω πως η οικονομία θα αποτελέσει τη λυδία λίθο των εθνικών εκλογών. Το πόσο βελτιώνεται ή όχι η καθημερινότητα των πολιτών και η επίγνωση για το ποιοι ευθύνονται για την χρεοκοπία της χώρας, την κοινωνική αδικία, τη διαφθορά και την σκληρή λιτότητα, που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Οι πολίτες θα κρίνουν αν θέλουν να τους εκπροσωπήσουν αυτοί που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα των ελίτ ή αυτοί που νοιάζονται για τους πολλούς και την αναδιανομή του πλούτου με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη. Κακά τα ψέματα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί το νέο και τους πολλούς απέναντι στο παλιό πολιτικό σύστημα, που είναι ταγμένο στη διατήρηση της κοινωνικής ανισότητας προς όφελος μιας συγκεκριμένης ισχυρής ολιγαρχίας, που θεωρεί τη φτώχεια αποτέλεσμα έλλειψης ικανοτήτων ή εργατικότητας αυτών που την υφίστανται, καθώς ομνύει στην ελεύθερη αγορά ως σύστημα που διορθώνει όλες τις στρεβλώσεις.

Με “λογισμό και με όνειρο” προχωρούμε στο μέλλον, με σχέδιο, με βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, για μια Νέα Ελλάδα, που θα είναι τελικά απαλλαγμένη από τις παθογένειες και τα “βαρίδια”».

Loading

Play