Ανασχηματισμός, Σύνταγμα και περιοδεία στη Μακεδονία!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως πληροφορούμαστε, προσανατολίζεται σε ανασχηματισμό αμέσως μετά κι από την τυπική έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, στις 20 Αυγούστου.

Όπως έχουμε γράψει εδώ και καιρό, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει μια πανηγυρική εκδήλωση στην Πνύκα στις 30 Αυγούστου, ενώ τους ίδιους τόνους επιθυμεί να προσδώσει στην παρουσία του στη φετινή ΔΕΘ, η οποία θα είναι και η πρώτη σε καθεστώς ανάπτυξης μετά από χρόνια.

Σε αυτές τις δύο εκδηλώσεις θέλει να εμφανιστεί με νέο κυβερνητικό σχήμα, το αποκαλούμενο κι “εκλογικό” αφού με αυτό θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες κάπου μέσα στο 2019.

Όσο για το ποιοι θα αποτελούν το τελευταίο, τουλάχιστον γι’ αυτήν την τετραετία, υπουργικό συμβούλιο Τσίπρα, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα έχει άρωμα διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά, εκμεταλλευόμενος το ρήγμα που έχει προκληθεί στο ΚΙΝΑΛ με αφορμή το Μακεδονικό και την προσέγγιση της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει την επίσπευση κίνησης των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με προοδευτικό πρόσημο, δίνοντας και θεσμική χροιά στο τελευταίο έτος της διακυβέρνησής του, ενώ δεν αποκλείεται και να βγει από τη ναφθαλίνη το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής και εισηγητής αυτής της ιδέας, Νίκου Βούτση.

Προπαγάνδιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ταυτοχρόνως, στο Μαξίμου ετοιμάζουν επικοινωνιακή αντεπίθεση και για το Μακεδονικό, με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τι σημαίνει αυτό;

Δεν αποκλείεται ακόμα κι εντός του καλοκαιριού ο πρωθυπουργός να περιοδεύσει στη Μακεδονία προκειμένου να προπαγανδίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, να επιχειρηματολογήσει για τα οφέλη της και να καταδικάσει τον εθνικισμό πίσω από τις αντιδράσεις.

Παραλλήλως, όπως γράψαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, στο κυβερνητικό πλάνο βρίσκεται και η ματαίωση ή έστω αναβολή για μετά από τις εκλογές της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου που έχουν ψηφιστεί για το 2019 και το 2020 αντιστοίχως.

Αυτό, μάλιστα, είναι πιθανό να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα στην Πνύκα ή στη Θεσσαλονίκη.

Loading