Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Κώστα Σημίτη και μελών της οικογένειάς του, μετά από σχετικό αίτημα της Αρχής Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η παραγγελία για το άνοιγμα των λογαριασμών έγινε με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με κατάθεση Γάλλου στελέχους της εταιρείας που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, με γενικές αναφορές περί του τότε πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.
Υπό εξέταση και οι λογαριασμοί Χρυσοχοΐδη
Μάλιστα, εκτός από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού, η Αρχή έχει ζητήσει και το άνοιγμα λογαριασμών της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ευάγγελου Μαλαίσιου.
Παράλληλα, ανοίγματα λογαριασμών σε Ελλάδα και Γερμανία έχουν ζητηθεί και για τον αδελφό του κ. Σημίτη, Σπύρο, με αφορμή δημοσιεύματα για ποσό 800.000 ευρώ για τα οποία ήδη διενεργείται έρευνα και από την Εισαγγελία Διαφθοράς.
Σημίτης: «Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα»
«Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός μετά από αυτή την εξέλιξη και πρόσθεσε:
«Είναι προφανές, ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Και στις συκοφαντίες θα απαντήσω, αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται».
Χρυσοχοΐδης: «Ας ανοίξουν ό,τι θέλουν»
Την είδηση για το άνοιγμα των λογαριασμών επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. «Οι λογαριασμοί έχουν ανοιχτεί. Ας ανοίξουν ό,τι θέλουν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι αυτή η κίνηση θα αποδειχθεί «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι ψάχνει εδώ και καιρό να ενοχοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό.
Το έγγραφο για το άνοιγμα λογαριασμών
Το εν λόγω έγγραφο που παρουσιάζουν τα Νέα, με αριθμό πρωτοκόλλου 6571/2018 και ημερομηνία 30/10/2018, υπογράφεται από τον προϊστάμενο του τμήματος διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης της Αρχής Δημ. Καυκαλά και, όπως αναφέρεται, το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού και των έξι άλλων ατόμων που αναφέρονται σε αυτό γίνεται στο πλαίσιο έρευνας σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4557/2018.
Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι έργο της Αρχής είναι «α) η λήψη και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας,
β) ο προσδιορισμός των σχετιζόμενων με την τρομοκρατία προσώπων και η επιβολή χρηματοοικονομικών κυρώσεων εις βάρος τους και εις βάρος προσώπων που καθορίζονται με Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των οργάνων του ή με Αποφάσεις και Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης,
γ) ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των προσώπων που αναφέρονται στην περίπτωση αα” της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 3213/2003 (Α” 309)».
Το έγγραφο της Αρχής για το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη και των υπόλοιπων έξι προσώπων απευθύνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) καθώς και στην Attica Bank, και ζητείται να αποσταλούν όλα τα στοιχεία των λογαριασμών από το 2000 έως σήμερα!
Σύμφωνα με τον Γ. Χρ. Παπαχρήστο, που αποκαλύπτει το έγγραφο, αν και δεν αναφέρεται από ποια δικογραφία ή ποια έρευνα ποιας υπόθεσης κατέστη αναγκαίο το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη, της συζύγου του και του αδερφού του, εικάζεται λόγω της προσθήκης του τελευταίου ονόματος του καταλόγου, αυτού του κ. Λουκά Ρωμανού, αλλά και σε συνδυασμό με τη συμπερίληψη στην εντολή ανοίγματος των λογαριασμών των κ. Χρυσοχοΐδη και Μαλέσιου, ότι το άνοιγμα συνδέεται με την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, του περίφημου C4i.
Ο κ. Ρωμανός δεν είναι ένα άγνωστο πρόσωπο στον χώρο των προμηθειών εξοπλισμών για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Εμφανίζεται ως πρόεδρος ελληνικής εταιρείας, η οποία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τη γαλλοoλλανδική πολεμική βιομηχανία Thales, η οποία παράγει ένα πλήθος αμυντικών συστημάτων – από φρεγάτες έως πυραύλους και ηλεκτρονικά συστήματα προστασίας των πολεμικών αεροσκαφών. Πολλά από αυτά τα όπλα έχουν προμηθευτεί επί διαφόρων κυβερνήσεων οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.