INTIME

Ανούσια μάχη εντυπώσεων στη Βουλή

του Χρήστου Τσαλικίδη
Η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια ανούσια μάχη εντυπώσεων ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η σφοδρή αντιπαράθεση που στήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας, χωρίς πραγματικά πολιτικά επιχειρήματα, ήταν μια… κοκορομαχία εκτός ορίων μεταξύ των δυο πολιτικών αρχηγών η οποία δεν προσέφερε τίποτα ουσιαστικό στη δημόσια συζήτηση. Αντίθετα παρέπεμπε περισσότερο σε ένα προεκλογικό crash test, αποκρύπτοντας εμμέσως την απουσία ρεαλιστικού πλάνου και των δυο για την ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

propoli

Το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο από την αρχή, με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χρησιμοποιούν πολύ υψηλούς τόνους και ατάκες-καρφιά όπως «πολιτικός απατεώνας», «ψεύτης», «συκοφάντης», «είστε ντροπή και κατάντια για τη χώρα».

Στην πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας  χαρακτήρισε το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ιστορική επιτυχία της Ελλάδας, ενώ ευλόγησε τα γένια του λέγοντας πως «δεν υπήρξε ευκαιρία σε άλλο πρωθυπουργό να αναφερθεί σε τόσο πολλές μαζεμένες επιτυχίες στην οικονομία».

Τσίπρας για συντάξεις: Για όλα φταίει ο Μητσοτάκης

Για τις περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ταμπακιέρα. Προσπάθησε να στρέψει την προσοχή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη χρεώνοντάς του ότι επιθυμεί «διακαώς» την περικοπή των συντάξεων και πως «τρέμει» την προοπτική να μην εφαρμοστεί. «Εμείς συνηθίσαμε τον κυνισμό σας αλλά αυτό ήταν αποκαλυπτικό. Αποδείξατε στους πολίτες και κάθε συνταξιούχο ποιες είναι οι επιδιώξεις σας. Το μόνο που σας αφορά είναι η πολιτική επιβίωση και η δίψα για επιστροφή σας στην εξουσία» τόνισε.

Και συνέχισε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε απέναντι στο λαό να βγαίνετε στο εξωτερικό και αντί να υπερασπίζεστε τους Έλληνες να υπερασπίζεστε τα στενά σας συμφέροντα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε το γάντι να πέσει κάτω, ανταπαντώντας πως «με φιέστες και λαμέ γραβάτες δεν έρχεται το τέλος από την κρίση». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εσείς τις ψηφίσατε τις μειώσεις στις συντάξεις κ. Τσίπρα. Εμείς ήμασταν απέναντι. Για να αφήσουμε τα παραμύθια». Μάλιστα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε τροπολογία για να μην ισχύσει η περικοπή των συντάξεων. «Εάν έχετε το θάρρος ελάτε να το κάνουμε για να δούμε ποιος είναι ο υποκριτής. Ποιος λέει την αλήθεια και ποιος κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό» τόνισε.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Είστε κυνικός χειριστής της εξουσίας»

Από τη σφοδρή αντιπαράθεση, φυσικά δεν έλειψαν οι προσωπικές επιθέσεις. «Αναρωτιέμαι πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τη χώρα και την πορεία της οικονομίας αν δεν είχατε καταφέρει να αναβάλετε την εσωκομματική εκλογή και εκλεγόταν από την πρώτη Κυριακή ο κ. Μεϊμαράκης. Δεν θα πήγαινε να εξευτελιστεί όπως εσείς στο Βερολίνο και θα μου έλεγε ότι θα βάλει πλάτη γιατί κερδίζει η χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν είστε ούτε αριστερός, ούτε κεντροαριστερός, ούτε δεξιός, αλλά κυνικός χειριστής της εξουσίας που μεταμφιέζεται κάθε μέρα με πολιτική ιδιοτέλεια» απάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Loading